5 лесни за приготвяне здравословни салати

Салатите са много здравословни и изключително вкусни. Протеините нямат същия вкус, когато са добавени към тези салати и освен че осигуряват редица хранителни вещества, правят вкуса невероятен.
5 лесни за приготвяне здравословни салати
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Ако се опитвате да подобрите навиците си относно храненето започнете да включвате в ежедневното си меню хранителни, здравословни салати. Има толкова много вкусни и лесни за приготвяне варианти. В днешната статия ще ви дадем рецептите за няколко такива страхотни салати.

Вкусни, хранителни и лесни здравословни салати

Съчетайте и подсилете вкуса на протеините в менюто си с тези хранителни салати. След като ги комбинирате по този начин сами ще се уверите, че вкусът е съвсем различен!

Днес ще споделим с вас рецептите на пет богати на хранителни вещества, изключително вкусни здравословни салати, които се приготвят за минути:

1.Салата с манго

мангото е отлична добавка към редица здравословни салати

Мангото е плод, богат на магнезий, желязо, калций, калий, витамин B1, фосфор, йод и цинк, както и редица други ценни съставки.

Този плод е полезен за организма, тъй като има антиоксидантно и противораково действие. Освен това служи като стимулант за подобряване функционирането на имунната система.

Съставки:

  • 1 салата (150 г)
  • 1/2 супена лъжица майонеза (15 г)
  • 1/2 супена лъжица захар (10 г)
  • 1 супена лъжица сметана (20 г)
  • Едно узряло манго (250 г)
  • Един голям лук (150 г)
  • 1 супена лъжица оцет (15 г)
  • Сол на вкус

Приготвяне:

  1. Нарежете мангото на кубчета.
  2. Нарежете лука и салатата на жулиени.
  3. Разбъркайте захарта, солта, оцета, майонезата и сметаната в подходящ съд, докато получите вкусен винегрет.

2.Салата от моркови и маруля

Морковите осигуряват на организма ценни минерали като натрий, хлор и йод. 

Тази вкусна салата съдържа много хранителни вещества и се препоръчва за лечението на храносмилателни проблеми, грип, стрес, липса на апетит и анемия.

Съставки:

  • 2 моркова (120 г)
  • 1 червена ябълка (200 г)
  • Една маруля (150 г)
  • 1 кисело мляко (120 гр)
  • Глава червен лук (150 г)
  • 1 супена лъжица оцет (15 г)
  • 1/2 супена лъжица захар (9 гр)
  • 1 щипка сол
  • 1/2 супена лъжица горчица (15 гр)

Приготвяне:

  1. Първо нарежете морковите и лука на жулиени.
  2. Нарежете ябълката на малки кубчета, а марулята – на парчета.
  3. Смесете киселото мляко с горчицата, добавете оцета и захарта.
  4. Изсипете всички съставки в подходяща купа и ги залейте с дресинга.
  5. Добавете сол на вкус.

3.Салата от сладка царевица

сладката царевица осигурява на вкусните здравословни салати ценни хранителни вещества

Царевицата ускорява метаболизма в организма. Тя е важен източник на антиоксиданти и подобрява функционирането на нервната система.

Този зеленчук е богат на минерали като цинк, магнезий, желязо и фосфор. Това го прави идеалната храна за предпазване от анемия и за подобряване на сърдечното здраве.

Съставки:

  • 1 маруля (150 г)
  • Консерва сладка царевица (220 г)
  • 1 зелена ябълка (200 г)
  • 1 супена лъжица пармезан (35 г)
  • Едно малко, узряло манго (200 г)
  • 1 супена лъжица мед (21 г)

Приготвяне:

  1. Нарежете марулята.
  2. Обелете мангото и ябълката.
  3. Нарежете плодовете на малки кубчета.
  4. Изсипете плодовете, марулята и царевицата в подходяща купа.
  5. Полейте салатата с мед.
  6. Сервирайте и добавете пармезана.

4.Салата с маруля

Тази салата е идеална за тези, които искат да отслабнат. Тя е изключително полезна, тъй като е богата на витамини A, B, C и E.

Минералите като натрий, желязо и магнезий спомагат грижата за функционирането на черния дроб, храносмилателната система и чревния тракт. 

Тази салата спомага борбата със задържаните течности, цистита и хипертонията, тъй като притежава чудесно диуретично действие.

Съставки:

  • 1 малка маруля (150 г)
  • 1 морков (75 г)
  • 1/2 ананас (150 г)
  • 1 лимон (200 г)
  • 3 супени лъжици майонеза (90 г)
  • Сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

  • Настържете моркова и нарежете марулята на дълги ленти.
  • Нарежете ананаса на малки парченца.
  • Изсипете всичко в подходяща купа.
  • Направете дресинга като смесите майонезата и лимоновия сок.
  • Добавете солта и черния пипер.
  • Разбъркайте салатата.
  • Добавете дресинга и сервирайте.

Тази вкусна салата е идеална гарнитура към пържена риба и пиле на грил.

Препоръчваме ви да прочетете и: 3 лесни и вкусни рецепти с риба

5.Салата със зелена ябълка

зелената ябълка ще освежи и придаде невероятен вкус на много здравословни салати

Този плод, освен че е вкусен, е изключително полезен за здравето.

Консумацията му намалява риска от сърдечни заболявания, докато действа като антиалерген и има противовъзпалително средство.

Зелените ябълки са източник на калций, магнезий, калий, цинк и фибри. Това ги прави идеалният помощник за регулиране действието на чревния тракт.

Този плод съдържа отлични антиоксиданти намаляващи нивото на холестерола и стимулиращи регулирането на сърдечния ритъм.

Съставки:

  • Маруля (150 г)
  • 1 зелена ябълка (200 г)
  • 1 морков (75 г)
  • Сметана (200 г)
  • 2 супени лъжици майонеза (60 г)

Приготвяне:

  • Измийте добре марулята.
  • Нарежете я на ленти.
  • Настържете моркова.
  • Нарежете ябълката на кубчета.
  • Изсипете всички продукти в купа.
  • Добавете сметаната и майонезата.

Насладете се на тези вкусни и богати на хранителни вещества здравословни салати!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Hyson D. A. (2011). A comprehensive review of apples and apple components and their relationship to human health. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 2(5), 408-420. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22332082/
  • Lauricella, M., Emanuele, S., Calvaruso, G., Giuliano, M., & D’Anneo, A. (2017). Multifaceted Health Benefits of Mangifera indica L. (Mango): The Inestimable Value of Orchards Recently Planted in Sicilian Rural Areas. Nutrients, 9(5), 1-14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28531110/
  • Roe, L. S., Meengs, J. S., & Rolls, B. J. (2012). Salad and satiety. The effect of timing of salad consumption on meal energy intake. Appetite, 58(1), 242-248. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22008705/
  • Sharma, K. D., Karki, S., Thakur, N. S., & Attri, S. (2012). Chemical composition, functional properties and processing of carrot-a review. Journal of food science and technology, 49(1), 22-32. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3550877/
  • Slavin, J. L., & Lloyd, B. (2012). Health benefits of fruits and vegetables. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 3(4), 506-516. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22797986/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.