8 храни за прочистване на черния дроб

23.08.2018
Зеленият чай и неговите съставки помагат за намаляване на натрупването на мазнини в черния дроб

Най-големият орган в тялото с жизнено важни функции за вашето здраве – повече от достатъчно, за да се изясни колко е важна ролята на черния дроб в организма. Той противодейства на токсините в храната и въздуха.

Според Международната фондация за борба с хепатита това е органът, който превръща хранителните вещества, които консумираме в енергия и мускул, складира витамини и регулира мастните депа. Повече за самия орган научете от сайта ХепАктив.

Поради тази причина неговото правилно функциониране е от огромно значение и зависи от вашето психическо и физическо здраве.

Има много фактори, които излагат черния дроб на риск. Сред тях са висока консумация на алкохол, замърсяването на околната среда, преяждане, рафинирани въглехидрати, някои болкоуспокояващи, наркотици и т.н.

Ако някой или някои от тези фактори са налице при вас, вземете мерки да прочистите черния си дроб по естествен начин.

Ще ви разкажем за осем специфични храни, които трябва да имате предвид, ако искате да си гарантирате здрав черен дроб и да предотвратите заболявания, свързани с него.

Чесън

Чесънът е богат на алицин и селен. Тези два елемента са идеални за прочистване и поддържане на черния дроб в добро състояние. Чесънът също активира ензимите, които елиминират определени токсини, свързани с болести на този орган.

Той е една от най-препоръчаните за черния дроб храни. Нейната консумация също помага да се контролира холестерола, подобрява кръвообращението, и повишава защитните сили на организма. Най-добре е да консумирате чесъна суров, защото губи 90% от своите вещества след като премине термична обработка. Можете да го ядете самостоятелно или да го добавите към вашата храна.

Куркума

куркума за детоксикиране на черния дроб

Куркумата съдържа вещества, които са много полезни за черния дроб. Според специализирани проучвания, това растение съдържа вещества като борнеол, турмерон, евгенол и кафеена киселина. Всички те осигуряват висока степен на защита на черния дроб.

Те го пречистват и детоксикират, като по този начин го поддържат в добро здраве.
Съставките на куркумата помагат за усвояването на мазнините и са много полезни при лошо храносмилане, причинено от неподходяща диета.

Препоръчваме ви да се храните с куркума, ако страдате от жълтеница, цироза, или други заболявания на черния дроб.

Прочетете и: Седмично детоксикиращо средство с доматен сок, чесън и куркума

Зехтин

Зехтинът предпазва чернодробната тъкан от увреждания, свързани с прекомерно окисляване.

Изследванията сочат, че зехтинът е точно толкова полезен, колкото лененото семе и конопът.

Той има липидна основа, която поглъща токсините. Затова и черният ви дроб ще функционира по-добре, ако го включите в менюто си.

Зехтинът осигурява както естествено пречистване, така и защита от болести. Консумирането на зехтин може да намали риска от исхемична болест на сърцето и дори да предотврати някои видове рак. Препоръчваме ви да овкусявате гозбите си с него и да го използвате като алтернатива на слънчогледовото олио.

Цитрусови плодове

цитрусови плодове за детоксикиране на черния дроб

Цитрусовите плодове са богати на витамин С, който действа като естествен антиоксидант. Умерената им консумация пречиства черния дроб и го предпазва от много болести. 

Най-препоръчваните цитрусови плодове за тази цел са лимони, лайм и портокали.

Бадеми

Бадемите са богати на аргинин – аминокиселина, която помага за детоксикация, поради което той е силно препоръчителна храна за пречистване на черния ви дроб. Бадемите са богати на Омега-3 мастни киселини и глутатион, които подпомагат различните функции на черния дроб.

Зърнени храни

зърнени храни за детоксикиране на черния дроб

Пълнозърнестият ориз и други зърнени храни са много полезни за черния дроб. Те са богати на витамини от В комплекс.

Благодарение на това, черният дроб подобрява метаболизма на мазнините, храносмилането и функциите си като цяло. Препоръчваме ви да използвате пшенични алтернативи вместо белите брашна, които обикновено се консумират.

Зеленолистни зеленчуци

Зеленчуци като маруля, зеле и други подобни неутрализират тежките метали, пестициди и други химически продукти, които могат да повлияят на тялото ви.

Те са чудесни за прочистване на черния дроб, защото помагат за премахване на токсините и регулират наситени мазнини, които могат да повлияят на правилното му функциониране.

Препоръчваме ви да прочетете и: 9 признака, че сте претоварени с токсини

Зелен чай за прочистване на черния дроб

зелен чай за детоксикиране на черния дроб

Зеленият чай и неговите съставки помагат за намаляване на натрупването на мазнини в черния дроб. Зеленият чай съдържа катехини и антиоксиданти, които предпазват от чернодробни заболявания и осигуряват висока степен на защита.

Проучванията показват, че зеленият чай ви предпазва от негативните ефекти на токсичните вещества, като алкохол, и предотвратява възпалението на черния дроб.

Cabrera, C., Artacho, R., & Giménez, R. (2006). Beneficial Effects of Green Tea—A Review. Journal of the American College of Nutrition. https://doi.org/10.1080/07315724.2006.10719518