Пет детоксикиращи салати за пречистване на дебелото черво

Пет детоксикиращи салати за пречистване на дебелото черво

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 09 август, 2022

Детоксикиращите салати са един от най-известните и използвани начини за пречистване на дебелото черво. Рецептите, които ще споделим с вас, са здравословни, богати на ценни хранителни вещества и разбира се – много вкусни.

Натрупаните токсини и липсата на необходимите хранителни вещества са причината за нарушеното функциониране на храносмилателната система. Рецептите за тези пет детоксикиращи салати за пречистване на дебелото черво ще ви помогнат да се справите с проблема.

Това означава, че ще се радвате и на по-добро настроение и физическо състояние като цяло. Когато организмът не може да изхвърли по подходящия начин натрупаните вредни вещества може да си стигне до появата на токсичен мегаколон.

А ето и няколко проблема свързани с това неприятно заболяване:

  • Наднормено тегло
  • Умора
  • Алергии
  • Преждевременно стареене
  • Запек
  • Хронични заболявания

В резултат на нарушеното храносмилане, храносмилателната система не може да разгради консумираната храна,  хранителните вещества не се усвояват правилно и започва натрупването на токсини.

Детоксикиращите програми се състоят от пречистването на организма чрез приеманата храна.

Детоксикиращите диети спомагат на органите да се пречистят сами. Ябълките, боровинките, орехите, кокосите, семената от чиа, зелето и броколите са перфектните съставки за детоксикиращите салати.

Целта на консумацията им е да подобрят рН баланса на организма, да ускорят отделянето на вредните вещества и да пречистят дебелото черво и другите органи.

Детоксикираща салата за пречистване на дебелото черво

Съставки

  • Зехтин
  • 1 червено цвекло
  • ½ зелка
  • 1 морков
  • 1 лимон
  • Подправки (магданоз, босилек, риган) (по желание)
  • Сол

Приготвяне

  • Нарежете цвеклото, моркова и зелето на ситно.
  • Прибавете подправките.
  • Добавете лимоновия сок и след това зехтина.
  • Прибавете щипка сол и сервирайте.

Салата от моркови и ябълки

Съставки

  • 4 големи моркова
  • 1 стрък целина с листата
  • 2 малки червени ябълки
  • 1 малък лук
  • 1 стръкче кориандър
  • ½ чаша стафиди (60 г)
  • 5 цели ореха

Съставки за дресинга

  • 3 супени лъжици лимонов сок (45 мл)
  • 2 супени лъжици масло от ленено семе или слънчогледово олио (30 мл)
  • 1 чаена лъжичка мед (7.5 г)
  • ¼ чаена лъжичка пикантно къри (2 г)
  • 1 чаена лъжичка джинджифил на прах (5г)

Приготвяне

  • Обелете и настържете морковите след като ги измиете.
  • Измийте ябълките, нарежете ги на четвъртинки и почистете семките. Настържете ги на по-едро.
  • Добавете ситно нарязаната целина.
  • Прибавете ситно нарязания кориандър, нарязания лук, натрошените ядки и стафидите. Разбъркайте всички съставки добре в подходяща купа.
  • Пригответе дресинга като смесите всички необходими съставки в купа.
  • Полейте салатата с дресинга и я разбъркайте добре.

Салата със спанак и портокал

Съставки

  • 4 чаши спанак (120 г)
  • 4 портокала
  • Стръкчета люцерна
    изпитано средство за пречистване на дебелото черво е и салатата със спанак

Съставки за дресинга

  • 1 портокал
  • ½ червена чушка
  • 1 стрък целина

Приготвяне

  • Измийте спанака, портокалите и стръковете люцерна и ги нарежете на малки парчета.
  • За да приготвите дресинга изцедете сока от обеления портокал и го смесете с червената чушка и предварително нарязаната целина.
  • Полейте салатата с дресинга и я разбъркайте добре.

Салата от рукола

Съставки

  • 1 портокал
  • 1 връзка рукола (80 г)
  • 2 малки сладки круши
  • ½ нар
  • Печени бадеми

Съставки за дресинга

  • Сока на ½ лимон
  • 1 супена лъжица мед (25 г)
  • 3 супени лъжици зехтин (45 мл)

Приготвяне

  • Измийте руколата, почистете негодните за консумация стръкчета и я оставете да изсъхне.
  • Леко запечете бадемите в съд без мазнина (на слаб огън).
  • Измийте, обелете и нарежете портокала и крушите на малки парчета.
  • Изсипете руколата в подходяща купа и добавете портокала, крушите и печените бадеми.
  • За приготвянето на дресинга изсипете лимоновия сок, меда и зехтина в купичка и добре ги разбъркайте.
  • Полейте салатата с дресинга и я разбъркайте добре.

Салата с плодове и зеленчуци за пречистване на дебелото черво

Съставки

  • Спанак, маруля
  • ½ зелка
  • Сърцевината на 1 артишок (по желание)
  • Царевица на зърна
  • 1 ябълка
  • ½ броколи
  • 1 шепа бадеми
  • 2 резена авокадо
  • Сока на ½ лимон
  • Зехтин

Приготвяне

  • Нарежете зеленчуците, ябълката и авокадото на малки парчета и ги изсипете в купа.
  • Добавете царевицата и бадемите.
  • Подправете с лимоновия сок и с малко зехтин.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Allen J, Montalto M, et al. Detoxification in naturopatic medicine: a survey. Journal of Alternative and Complementary Medicine. Diciembre 2011. 17 (12): 1175-80.
  • Muzny, D. M., Bainbridge, M. N., Chang, K., Dinh, H. H., Drummond, J. A., Fowler, G., … Thomson., E. (2012). Comprehensive molecular characterization of human colon and rectal cancer. Nature. https://doi.org/10.1038/nature11252.
  • Picco M. F. ¿La limpieza de colon es una buena forma de eliminar toxinas del cuerpo? Mayo Clinic. Julio 2021.
  • Seshagiri, S., Stawiski, E. W., Durinck, S., Modrusan, Z., Storm, E. E., Conboy, C. B., … De Sauvage, F. J. (2012). Recurrent R-spondin fusions in colon cancer. Nature. https://doi.org/10.1038/nature11282.
  • Terzić, J., Grivennikov, S., Karin, E., & Karin, M. (2010). Inflammation and Colon Cancer. Gastroenterology. https://doi.org/10.1053/j.gastro.2010.01.058.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.