Пеницилинa и неговата употреба

Въпреки че пеницилинa е относително безопасен, той може да причини редица странични ефекти. Сред тях има свръхчувствителност или алергия към пеницилин.
Пеницилинa и неговата употреба
Diego Pereira

Прегледано и одобрено от лекар Diego Pereira.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 13 януари, 2023

Пеницилинът е антибиотично лекарство, получено от гъбата PenicilliumТова голямо откритие в света на медицината се приписва на Александър Флеминг, шотландски бактериолог. Той открива пеницилина през 1928 г. Експертите обаче успяват да го произведат на едро едва 10 години по-късно. Отговорници за тази задача са, наред с други специалисти, биохимикът Ърнст Борис Верига и патологът Хауърд Флори.

Пеницилинът е антибиотик, който принадлежи към семейството на бета-лактамите ( β-лактами ). Този антибиотик има широк спектър на действие и е ефективен срещу много различни бактерии, като пневмококи, стрептококи, Clostridium tetani (които предизвикват тетанус) и менингококи, наред с други.

Казваме, че това беше невероятно откритие в света на медицината, защото когато беше открито, помогна за изкореняването на редица заболявания, които се оказват смъртоносни за пациентите от онази епоха. Те включват сепсис, гонорея и дори скарлатина.

Въпреки това медицинските специалисти злоупотребяват значително с прилагането както на пеницилина, така и на синтетичните и полусинтетичните му производни, които са били открити с течение на времето. В резултат на това бактериите стават устойчиви на тези антибиотици. Това е сериозен глобален здравен проблем. Днес експертите продължават да изследват нови механизми на действие и терапевтични алтернативи за борба с тези устойчиви бактерии.

Какво представляват бета-лактамните антибиотици?

мъж на преглед при доктор

Като цяло този тип антибиотици са с тесен спектър, тъй като са ефективни само срещу грам-положителни бактерии, като могат да ги убиват. (Пеницилинът обаче е широкоспектърен).

Тези лекарства се прилагат перорално и парентерално. Освен това са много безопасни, тъй като възможните нежелани реакции са ограничени до реакции на свръхчувствителност. Тези реакции обаче трябва да бъдат контролирани, тъй като могат да причинят анафилактичен шок. Освен това, въпреки че могат да преминат плацентарната бариера, лекарите могат да ги предписват дори на бременни жени поради добрия профил на безопасност, който са демонстрирали в клинични изпитвания.

Като цяло тези антибиотици имат много приложения.

Видове бета-лактамни антибиотици

Сред групите, които съставляват това семейство антибиотици, можем да открием:

 • Пеницилин
 • Цефалоспорин
 • Монобактами, които се борят с грам-отрицателните бактерии
 • Карбапенем

Механизъм на действие на пеницилина: Как действа в организма?

Пеницилинът е лекарство, което убива и инхибира растежа на бактериите. Поради тази причина специалистите го смятат за бактерицидно лекарство. Въпреки това, той може да убива само микроорганизми, които растат и се размножават, а не тези, които са в латентно състояние.

Освен това, както споменахме по-горе, той принадлежи към групата на β-лактамните антибиотици. Това семейство лекарства инхибира синтеза на структурата на бактериалната клетъчна стена, което е от съществено значение за живота на бактериите, за да убие тези микроорганизми.

За тази цел той инхибира процеса на транспептиране и в крайна сметка предотвратява синтеза на пептидогликан. Като цяло антибиотикът трябва да проникне вътре в клетката и там да се свърже с протеините на пеницилина.

Нежелани реакции: алергия към пеницилина

Прием на лекарства

Въпреки че пеницилинът е относително безопасен, той може да причини няколко странични ефекти. Сред тях има свръхчувствителност или алергия към пеницилин. Въпреки че това е най-значимият страничен ефект, тежестта варира при всеки пациент. Симптомите включват:

 • Епизодични кожни обриви
 • Уртикария
 • Анафилактичен шок

Други реакции, които това лекарство може да предизвика, са стомашно-чревни разстройства, като диария,  гадене и повръщане и допълнителни инфекции, като кандидоза.

Заключение

Откриването на пеницилина е пробив в медицината. Това лекарство е помогнало за премахването на много от смъртоносните болести едно време.

Въпреки това, злоупотребата с това лекарство, както и други открития, е довело до развитието на антибиотична резистентност. По този начин тези антибиотици са загубили значително своята ефективност. Следователно има нужда от нови антибиотици.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Ligon, B. L. (2004). Penicillin: Its Discovery and Early Development. Seminars in Pediatric Infectious Diseases15(1), 52–57. https://doi.org/10.1053/j.spid.2004.02.001
 • Kardos, N., & Demain, A. L. (2011, November). Penicillin: The medicine with the greatest impact on therapeutic outcomes. Applied Microbiology and Biotechnology. https://doi.org/10.1007/s00253-011-3587-6
 • Lobanovska, M., & Pilla, G. (2017). Penicillin’s discovery and antibiotic resistance: Lessons for the future? Yale Journal of Biology and Medicine90(1), 135–145.
 • Gaynes, R. (2017). The discovery of penicillin—new insights after more than 75 years of clinical use. Emerging Infectious Diseases23(5), 849–853. https://doi.org/10.3201/eid2305.161556
 • Macy, E. (2018). Penicillins. In Drug Allergy Testing (pp. 103–113). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-323-48551-7.00010-9

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.