Видове бактерии върху парите

Стрептококите са отговорни за много сериозни заболявания като менингит, бактериална пневмония и фарингит
Видове бактерии върху парите

Последна актуализация: 14 януари, 2019

В следващата статия ще обсъдим различните видове бактерии, намиращи се върху парите, по-специално върху банкнотите и монетите. Това, което ще прочетете, ще ви изненада!

Въпреки че кредитните и дебитните карти все повече и повече се използват в днешно време, повечето от нас все още са в контакт с банкнотите и монетите всеки ден. Ежедневно използваме парите, които са пълни с много бактерии. Ако не вземете подходящи хигиенични мерки, тези бактерии могат да повлияят на здравето по опасен начин.

Първият съвет, разбира се, е често миене на ръцете. С тази проста стъпка могат да се избегнат много здравословни проблеми. Контактът с банкнота може да прехвърли бактерии към ръцете, които да влязат в тялото, ако се допрат устата или очите.

Според изследванията, направени в САЩ и Колумбия, банкнотите съдържат големи количества бактерии, които могат да причинят инфекции, а също така имат микроорганизми със способността да предизвикат заболявания, с които имунната система на организма може да не е в състояние да се пребори. Проучването е установило също, че подобно на банкнотите, монетите също носят до 7 различни вида бактерии.

Стафилококис епидирмитис

Тази бактерия причинява инфекции в различни части на тялото; някои от техните симптоми са: повишена температура, умора, остра болка, учестено дишане, ускорен пулс, и прекомерно изпотяване.

Бацили върху парите

Някои видове бацили не показват симптоми, но други произвеждат патогени както в хората, така и в животните. Различните щамове на тази бактерия могат да предизвикат повръщане и диария до 5-10 часа при влизане в контакт с гостоприемник.

Стрептококи

Стрептококите са отговорни за много сериозни заболявания като менингит, бактериална пневмония и фарингит, както и много други. Все пак, съществуват някои видове от тези бактерии, които не са патогени.

Ешерихия коли

Симптомите, които са причинени от тези заразни бактерии, могат да бъдат силни болки в стомаха, придружени с диария (която в много случаи може да е съпроводена с кръв), и да предизвикат гадене, повръщане и леко висока температура. Симптомите се проявяват 3-4 дни след заразяването.

Не забравяйте да миете ръцете редовно!

парите са мръсни

Много от тези бактерии могат да бъдат открити в околната среда, поради което е толкова лесно заразяването с тях. Тези микроорганизми могат да влязат в контакт с тялото лесно и да причинят заболявания, ако не се вземат предпазни мерки и не се мият ръцете преди хранене.

Имайте предвид, че, въпреки че многото бактерии, на които сме изложени, могат да предизвикат само прости заболявания, има по-лоши случаи, които могат да доведат до гастроентерит, или в по-крайни случаи – до смърт.

Невъзможно е да се избегне контакта с парите и бактериите, които те съдържат, но можем да вземем предпазни мерки и да измиваме ръцете добре след работа с тях, преди хранене, преди докосване на други части на тялото и преди да държим бебета. Тези прости практики могат да помогнат за предотвратяването на множество здравословни проблеми.

Запомнете!

бактерии върху парите

Монетите могат да съдържат до 2400 бактерии, някои от които са подобни на тези, откривани и върху банкнотите. Броят на микроорганизмите, които се натрупват върху банкнотите, обаче се увеличава, тъй като те преминават от ръка на ръка. Микробите, които един болен човек носи, могат да се предадат на всеки, който се допре до заразената банкнота.

Да не забравяме, че банкнотите и монетите са най-добрият начин за прехвърляне на бактерии между хората от цял свят. Ето защо е препоръчително да не се позволява на децата да ги използват.

Избягвайте колкото е възможно повече да докосвате устата, очите, както и всички други части на тялото след докосването на пари. Също така се уверете, че ръцете ви са винаги чисти!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Cecchini, E. (2001). Infectología y enfermedades infecciosas. Madrid: Journal.
  • Kumate, J. (1998). Manual de Infectología. Chichuahua: Méndez.
  • Wilson, W. R. et al. (2001). Diagnóstico y tratamiento de enfermedades infecciosas. México, DF: Manual Moderno.
  • Gedik, H., Voss, T., Voss, A. (2013). Money and transmission of bacteria. Antimicrobial Resistance & Infection Control. 2(1). DOI:10.1186/2047-2994-2-22
  • Kuria, J., Wahome, R., Jobalamin, M., Kariuki, s. (2009). Profile Of Bacteria And Fungi On Money Coins. East African medical journal. 86(4):151-5. DOI:10.4314/eamj.v86i4.46943.
  • Vriesekoop F., Chen J., Oldaker J., et al. (2016). Dirty Money: A Matter of Bacterial Survival, Adherence, and Toxicity. Microorganisms. 4(4): 42. doi: 10.3390/microorganisms4040042. PMID: 27886085; PMCID: PMC5192525.
  • Otto, M. (2009). Staphylococcus epidermidis — the ‘accidental’ pathogen. Nat Rev Microbiol 7, 555–567. https://doi.org/10.1038/nrmicro2182

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.