Присъщите рискове от приема на антибиотици

Каква е разликата между бактерия и вирус и как повлиява това на приема ви на антибиотици? В тази статия ще научите повече за това, както и за много други неща.
Присъщите рискове от приема на антибиотици

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 27 май, 2022

През цялата година страдаме от всевъзможни болести, настинки, възпалено гърло и вирусни инфекции, които се опитваме да преборим с помощта на антибиотици.

В много от случаите посещаваме лекаря си, надявайки се да ни предпише такъв тип лекарство. Невинаги обаче това е най-добрият възможен избор.

Възможните странични ефекти

възможни са странични ефекти от приема на антибиотици

Вижте още: 6 натурални антибиотици, които вероятно не познавате

Това лекарство е било използвано за пръв път през 1940 година и е представлявало едно от най-великите медицински открития. Въпреки това, прекомерният прием на антибиотици може да създаде резистентни бактерии в организма.

Друг важен фактор, който трябва да имате предвид относно този тип лекарство, са страничните ефекти, които причинява. Например, ако деца приемат антибиотици, те биват изложени на възможни нежелани реакции като стомашни болки и диария. Освен това могат да проявят алергия към лекарството.

Вируси срещу бактерии

Има два типа микроби, които биха могли да засегнат здравето ви: бактерии и вируси. И двата вида микроорганизми имат сходни симптоми и се размножават и развиват по подобен начин.

Бактерии

Бактериите са живи микроорганизми, които съществуват независимо като клетки.

Те могат да бъдат открити на много места и не са винаги вредни за тялото. Една от полезните бактерии се нарича Лактобацилус и обитава червата, помагайки за храносмилането на храната.

Въпреки това, в някои случаи бактериите са вредни и могат да причинят заболявания, като нахлуват в тялото и се намесват в естествените му процеси.

В такива случаи антибиотиците са изключително ефикасни, тъй като те предотвратяват растежа и развитието на микроорганизмите.

Вируси

Вирусите, от друга страна, не могат да съществуват самостоятелно, понеже не са живи микроорганизми. Те всъщност са частици с генетичен материал, обвити в тънко протеиново покритие.

Растежът и размножаването им се случват само след като нахлуят в живи клетки. 

Имунната система може да се пребори с някои вируси още преди да засегнат тялото. Сами по себе си антибиотиците не са ефективни при борба с вирусите.

Вредите от употребата на антибиотици

употребата на антибиотици вирусно заболяване е напълно безполезна

Употребата на антибиотици при настинка или друго вирусно заболяване е напълно безполезна. Не само че не ви помагат, но могат да причинят и отрицателни ефекти на здравето ви в бъдеще.

Например, те увеличават развитието на резистентни бактерии.

По-конкретно, честият и неподходящ прием на такъв тип лекарство може да причини мутиране или приспособяване на бактериите или другите микроби. Това прави антибиотиците безполезни при борбата с тях.

Това се нарича “бактериална резистентност” или “антибиотична резистентност”. Когато това се случи, ще са ви необходима по-големи дози антибиотици или други силни лекарства, за да се справите с резистентните бактерии.

В допълнение към антибиотичната резистентност, злоупотребата с антибиотици може да доведе и до други проблеми.

Антибиотиците са способни да премахнат множество различни бактерии, както вредни, така и полезни. Това означава, че антибиотиците е възможно да отстранят дори полезните за здравето ви бактерии.

Нещо повече, приемът на такъв тип лекарство може да доведе до диария, поради липсата на полезни бактерии, които спомагат за по-доброто храносмилане.

По тази причина, най-добре потърсете заместители.

Колкото повече антибиотици използваме, за да лекуваме неефективно леки заболявания като настинки, грип и други вирусни инфекции, толкова по-безполезни биха били тези лекарства при борбата с бактерии, за които в действителност са нужни и  следва да преборят.

Последствията от това са по-чести посещения при лекаря за откриване на лечение, което би подействало.

Кога да ги приемате

антибиотици единствено при лекуване на бактериални инфекции

Трябва да приемате антибиотици единствено при лекуване на бактериални инфекции.

Ако имате лека инфекция, особено такава, причинена от вирус, трябва да я оставите да се развие самостоятелно. По този начин ще предотвратите развиващата се резистентност на микробите към антибиотиците. Това решение ще бъде взето по преценка на лекаря ви, в зависимост от това дали заболяването е леко или не.

Потърсете медицинско мнение. Понякога не е достатъчно просто да отидете на доктор и да следвате лечението. Важно е да съберете информация от медицинските лица за това дали заболяването е бактериално или вирусно.

Никога не бива да принуждавате лекаря си да ви предписва антибиотици. Той знае какво е правилното решение за вас.

Освен това, съществуват много интересни натурални алтернативи на антибиотиците. Проучете ги!

Останали антибиотици от предишна употреба

Никога не е добра идея да използвате останали от преди антибиотици, намиращи се някъде в дома ви, или пък да приемате лекарства, предписани на друг човек, било то дете или възрастен.

Неизразходените антибиотици трябва да се изхвърлят възможно най-скоро, особено ако състоянието ви се е подобрило и може да приключите с лечението си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.