Пробив в науката - ваксина срещу ракови тумори

В тази статия ще се спрем на научния подем довел до разработването на ваксина срещу ракови тумори, както и до изследването на друга интересна информация.
Пробив в науката - ваксина срещу ракови тумори

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Ваксина срещу ракови тумори?

Ракът се превърна в един от основните обекти за търсене на лечение за тази смъртоносна болест.

Онколозите определят рака като заболяване възникващо поради образуването на „ненормални“ клетки, които не се адаптират към предопределените им функции и които, тъй като не умират, се възпроизвеждат непропорционално.

Те правят това като се разпространяват в организма, което води до появата на вътрешни образувания наречени тумори.

Ваксина срещу рак?

Как действа тази ваксина срещу ракови тумори?

В борбата срещу рака беше постигнал значителен научен напредък. От откриването, определянето и класифицирането му до възможното лечение, даващо надежда на пациентите страдащи от това заболяване, всяка година ставаме свидетели на нови научни открития в тази област.

Първо познаването на вида на рака позволява на изследователите да уточнят развитието, последиците и ефекта му върху организма. За щастие това им позволи да открият различни терапии, които стават все по-ефикасни.

Сред тези открития виждаме и разработването на лекарства, действащи под формата на ваксини. Трябва да споменем, че не става въпрос за традиционните ваксини. Въпреки това предназначението им е сходно.

Изследователите от Училището по медицина в Станфорд (Калифорния, САЩ) казват, че са тествали ваксината върху мишки, които предварително са били заразени с ракови клетки.

Резултатите показват разрушаването на туморите и изчезването на метастазите в животните.

Както можете да си представите, това откритие е невероятно!

Как действа тази ваксина срещу ракови тумори?

Нови методи за борба с рака

Ваксината въздейства директно върху тумора. Тя притежава имуностимуланти спомагащи активирането на имунната защита, унищожаваща тумора отвътре и спираща възпроизвеждането на тези „болни“ клетки.

Съставът на тази ваксина отговаря на тези две съставки:

  1. Първата е ДНК фрагмент с името CpG.
  2. Другата е антитяло срещу клетките OX40 на имунната система.

Комбинацията им спомага справянето с рака при 87 от 90 изследвани мишки. При трите, при които туморите отново се появяват, втората доза от ваксината успява да ги контролира.

Роналд Леви, изследовател от Университета Станфорд, е оптимистично настроен по отношение на резултатите получени при тестването върху мишките. В повечето случаи туморите изчезват. Изследванията са направени върху животни с рак на гърдата, меланома и рак на лимфата.

Ефектът на ваксината при хората

Тази ваксина срещу ракови тумори очаква разрешение за прилагане върху хора.

Това научно откритие е все още на етап тестване върху животни. До момента не е прилагано върху болни хора.

Въпреки това специалистите дават оптимистични прогнози по отношение на ефекта, който лекарството би имало върху хората. Това важи най-вече в сравнение с други лекарства и видове лечения, които са много по-агресивни, като химиотерапията.

От направените изследвания учените стигат до следните изводи:

  • Употребата на ваксината минимизира страничните ефекти на традиционните методи използвани в борбата срещу рака провеждана при болните от това заболяване. Причината за това е, че тя е по-малко инвазивен метод.
  • Освен това резултатите се появяват по-бързо. Действието на ваксината върху тестваните мишки дава резултати само след десет дни на прилагане.
  • Тя би представлявала много по-икономически достъпна опция за болните.
  • Освен казаното тя има широк спектър на действие. Тя не само атакува тумора, то и спомага разпространението на Т клетките (клетките на имунната система) търсейки други болни клетки.

Въпреки казаното ефективността на лечението зависи от всеки един индивидуален случай.

И докато се надяваме, че на тази нова алтернатива ще бъде дадена зелена светлина за прилагане при хората, трябва да подчертаем, че изследователската лаборатория, към която работи и Леви, е получила разрешение за създаването на rituximab.  Той представлява моноклонално антитяло одобрено за използване за лечение на раковите тумори при хората.

Перспективите са добри!


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.