Как силното отопление влияе отрицателно на здравето

Въпреки че факта, че силното отопление ви помага да държите студа настрана през есенните и зимните месеци, е вярно и това, че може да бъде вредно за здравето ви. В днешната статия ще ви разкажем за отрицателното влияние, което може да има върху човешкото тяло.
Как силното отопление влияе отрицателно на здравето

Последна актуализация: 24 декември, 2020

Силното отопление има различно значение за различните хора, така че е трудно да се определи. Това е така защото тези усещания свързани с температурата варират от човек до човек. Видът настинка, който човек от тропическа област, изпитва не е същият като вида настинка, който човек от тундрата изпитва, например.

Въпреки вариативността на човешкото същество, повечето хора ще предположат, че всичко под 20 градуса по целзий, е ниска температура. Разбира се, колкото по-ниска става тя, за толкова по-студена я мислим.

Обаче, нашето възприятие за температура зависи също от други фактори като влажност и налягане на околния въздух. Освен това, нашето възприятие за 10 градуса по целзий не е същото като нашето възприятие за същата температура в сухите зони. Също така, усещането не е същото без значение от външната температура, дали сме активни или неактивни. Може би се чувствате по-студени когато не се движите защото вашия метаболизъм е неактивен и неговите клетки не генерират топлина.

Като цяло, хората прибягват до изкуствено отопление за да останат топли. Но както всеки друг изкуствен метод, използван в излишък, много силното отопление може да промени вашето тяло и да доведе до някои рискове за здравето.

Правилното отопление трябва да държи вашата среда между 68 и 77 градуса по целзий и влажността около 50%. Всичко над 25 градуса е твърде високо.

Рисковете от силното отопление зависят от вида на материала за горене

Има два метода за отопление, които често се преекспонират и имат известни отрицателни ефекти:

  • Дърва за горене
  • Реверсивен климатик

Много силното отопление с дърва за горене може да предизвика появата на отровни газове. Когато дървесината н дърветата гори, отделя складирания въглероден диоксид. Въглеродният диоксид е отпадъчен газ за хората. Така че тялото отделя въглероден диоксид и задържа кислород. Освен това, горенето на дърва може да доведе до натравяне, особено ако има слаба вентилация.

Пушекът от много силното отопляване, което идва от дървата, съдържа също много силни газове. Освен това, тези газове са отровни когато се вдишат и причиняват главоболие, гадене, повръщане и дори раздразнение на храносмилателния тракт.

Така че трябва правилно да инсталирате система за огрев с дърва, заедно с механизъм за премахване на пушек. Обаче, дървесината може да пренася и отделя специфични природни вещества, свързани с алергии и астма, като полен дори при най-добрите инсталационни условия.

От друга страна, реверсивният климатик е другият метод, който споменахме по-горе като опасен при много силно нагряване. Тези устройства могат да изсушават околния въздух, като премахват влагата при продължителна и интензивна употреба.

Както кожата, така и лигавиците, особено дихателната лигавица, страдат без достатъчно влага. По същия начин въздушният поток, който това устройство генерира, мобилизира частици, способни да предизвикат симптоми при астматици или алергични хора.

Жена с настинка

Отрицателното влияние на силното отопление

Силното отопление, без значение от своя произход, може да причини много проблеми. Например:

  • Сухата атмосфера и следователно сух горен дихателен тракт са причина за бактерии и вируси. Обикновено, децата са най-много засегнати от тази ситуация. Една възможност за намаляване на риска е употребата на овлажнители за околната среда и филтри за микроорганизми.
  • Високата температура през нощта прави почивката трудна. Всичко над 20 градуса по целзий не осигурява най-добрите условия за релаксиране на вашите мускули и да достигнете приятно състояние на сън. По подобен начин, когато влажността е много ниска, намалява вашия дихателен ритъм и засяга качеството ви на сън.
  • Много силното отопление изсушава вашата кожа и увеличава симптомите на дерматит. Освен това, движението на въздуха през източниците на топлина предизвиква алергии като прах, полен и акари.
  • Главоболията поради силно отопление са често срещани. Когато температурата е много висока за дълги периоди от време, може да чувствате притъпеност поради вазодилацията. Прекомерната топлина намалява вашето кръвно налягане и по-малко кръв достига до мозъка ви и предизвиква дразнещи симптоми.
  • Спането на много висока температура е фактор за увеличаване на теглото. Това се случва, защото тялото не изгаря складираните си мазнини при високи температури. Напротив, запазва го. Механизмът на катаболизма на мастните киселини се активира през нощта, но няма да стане, ако е твърде горещо.
Млада жена лежи в леглото

Проблемът при токсичните вещества

И накрая, токсичните вещества са един от най-големите рискове за здравето при живота при много силно нагряване. Тези вещества се отделят от нагревателните механизми и представляват значителна опасност.

Въглеродният окис е едно от тези вещества и няма мирис, така че е трудно да се открие, когато се генерира от лошо горене. Бавно той измества кислорода от околната среда и кръвта, като по този начин води до интоксикация. Човек, отровен от въглероден окис, може да получи замаяност, припадък, гадене и главоболие. Дишането им се увеличава драстично като защитен метод за заместване на кислорода. По този начин може да бъде смъртоносно, ако не се разреши бързо.

Азотният диоксид е друг опасен газ. Това е резултат от лошо изгаряне в отоплителните уреди и освен това няма мирис. Въпреки това, той все още е изключително дразнещ и променя дихателния механизъм.

Много е важно да имате предвид тези неща, когато решавате как да отоплявате къщата си по най-здравословния начин.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.