Как действат антибиотиците при уроинфекции

Антибиотиците се използват в лечението на уроинфекции, тъй като най-често те са причинени от бактерии. Ще ви разкажем всичко за различните терапевтични опции в тази статия.
Как действат антибиотиците при уроинфекции

Последна актуализация: 18 декември, 2020

Често лекарите изписват антибиотици при уроинфекции, тъй като тези лекарства успешно ги лекуват. След лекарски преглед и диагностициране на растежа на определена бактерия, специалистът предписва антибиотици, които болният трябва да приема в продължение на няколко дена. При повечето случаи този протокол е правилен и работи.

В действителност уроинфекциите са едно от най-често лекуваните заболявания от общопрактикуващите лекари по цял свят. Антибиотиците са най-ефективният начин за контролиране на тези заболявания и за предотвратяване на евентуални усложнения.

Уроинфекции

Тези заболявания са често срещани, най-вече сред жените. Счита се, че 20% от жените ще се сблъскат поне веднъж в живота си с инфекция на пикочните пътища, изискваща лечение с антибиотици.

Въпреки, че се срещат по-рядко сред мъжете, ако не бъдат лекувани, уроинфекциите могат да доведат до хроничен простатит. При много мъже заболяването започва със симптоми на уроинфекция , на която те не обръщат достатъчно внимание. В резултат на това бактериите преминават към простатата и се установяват там, причинявайки тежко възпаление.

Според статистиката, инфекциите на долната част на пикочните пътища са по-често срещани. Тези инфекции засягат пикочния мехур и уретрата, докато тези на горните пикочни пътища – бъбреците и уретерите.

Освен това възрастта е рисков фактор. Жените в периода след менопауза и по-възрастните мъже живеещи в старчески домове са най-изложени на този тип инфекции.

Лечение на уроинфекции

Въпреки че уроинфекциите се срещат по-рядко при мъжете, те могат да доведат до хроничен простатит.

Прочетете и: Наличието на нитрити в урината

Как действат антибиотиците при уроинфекции

Както вече споменахме, бактериите са микроорганизми, които най-често причиняват появата на уроинфекции. Те стоят в основата на повече случаи отколкото вирусите и гъбичките.

След бактериите Escherichia coli причинява около 80% от случаите на цистити и уретрит. Тази бактерия обитава храносмилателния тракт и по-специално най-долната част на червата. По този начин човек сам си я предава.

При жените по-късата уретра и близостта на изходите на пикочната и храносмилателната система имат огромно значение. Това благоприятства преминаването на Escherichia coli между ануса и отвора на уретрата, където бактерията се загнездва.

Ето и някои други микроорганизми , които по-рядко причиняват уроинфекции:

 • Proteus mirabilis
 • Klebsiella pneumoniae
 • Enterococcus faecalis

Всички тези бактерии са чувствителни към определен тип антибиотик. Затова преди началото на лечението се изисква правенето на антибиограма. Това изследване измерва чувствителността на патогена към различни лекарства. С негова помощ лекарят може да изпише правилния медикамент за унищожаване на микроорганизма-причинител във всеки един отделен случай.

Най-често използваните антибиотици  при уроинфекции

След като специалистът установи причинителя на инфекцията и антибиограмата определи най-подходящия антибиотик за инфекцията на пикочните пътища, започва протокола за лечение. Няма идеални лекарства. Затова лечението се адаптира към всеки един индивидуален случай.

Важно е да се имат предвид фактори като възрастта на пациента, евентуалните му заболявания, алергии и коя част на пикочната система е засегната от инфекцията.

Кои са най-често използваните антибиотици?

Ще ви разкажем по-подробно за тях в следващите редове.

Пеницилин и производните му

Тъй като пеницилините са сред най-старите групи антибиотици в борбата срещу бактериите, те са претърпели значително развитие. Амоксициклинът и ампицилинът принадлежат към това семейство и са ефективни срещу различни микроорганизми. Същото важи и за цефалоспорините като цефалексин, цефалотин и цефтриаксон.

Повечето бактерии Escherichia coli и Proteus са чувствителни към тези антибиотици. Те са добър вариант за бременни жени, тъй като проучванията не показват странични ефекти върху плода. Затова са достатъчно безопасни за прилагане по време на бременността.

Пеницилин и уроинфекции

Пеницилинът и производните му са най-широко използваните лекарства при случаи на бактериални уроинфекции.

Аминогликозиди

Това семейство, чийто представител е гентамицинът, се бори срещу грам-негативните бактерии. Това означава, че тези медикаменти не спират бактериалния растеж, а по-скоро убиват грам-отрицателните микроорганизми. Поради тази причина лекарите ги изписват при ентерококи.

Тази група антибиотици имат доста странични ефекти, затова приложението им е ограничено. Не трябва да се предписват на бременни жени и деца, чиито тъкани все още се развиват поради вероятността от нарушаване на процесите на образуване на клетки.

Хинолони

С течение на времето и откриването на нови лекарства, някои медикаменти станаха популярни и намират все по-широка употреба в лечението на инфекциите на уринарния тракт. Такъв е и случаят с хинолоните, изместващи амоксицилина и пеницилина.

Въпреки че това невинаги е базирано на научни доказателства, използването на тези лекарства вероятно се дължи на лесното им приложение и на факта, че се приемат по-малко дози за по-малко дни.

Част от представителите на тази група антибиотици са норфлоксацин, ципрофлоксацин, пефлоксацин и гатифлоксацин. Първите два са най-често назначавани при тези инфекции заради бактерицидното им действие. Предимство на тази група лекарства е, че концентрацията на хинолоните в тъканите, които трябва да атакуват е много висока.

Например при мъжете способността им да проникват в простатата ги прави медикамент от първа линия за предотвратяване превръщането на това заболяване в хронично. Междувременно норфлоксацинът се открива във висока концентрация в урината след прием.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как протича прегледът на простатата

Триметоприм-сулфаметоксазол

Комбинацията от съставки на това лекарство се счита за антибиотик. Но въпреки това не може винаги да бъде използвано поради ограничената му способност да въздейства върху бактериите, които най-често се откриват в пикочните пътища. Но, ако антибиограмата посочи приложимостта му, този медикамент не е лоша опция.

Това лекарство оказва добър ефект върху простатата, затова се счита за втори най-подходящ избор при мъжете след норфлоксацин. Малкото странични реакции на препарата го правят безопасен и подходящ за прилагане в почти всички възрасти и състояния.

Приемът на антибиотици винаги трябва да бъде назначен от лекар.

Изборът на лекаря между различните видове антибиотици за виси от вида на микроорганизма причинител на инфекцията и от нейната тежест.

Безопасна употреба на антибиотиците при уроинфекции

Независимо от вида на инфекцията, безопасната употреба на антибиотиците е от изключително значение. Безразборното им изписване и прием водят до резистентност на бактериите, а самото лечение става много по-трудно.

Затова е важно да се консултирате с лекар и да ви бъде направена антибиограма, ако спешността на случая позволява това. По този начин изборът на антибиотик е базиран на ефективността му за справяне със съответната бактерия, като същевременно се намалява вероятността от развитие на резистентни щамове.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Orrego-Marin, Claudia Patricia, Claudia Patricia Henao-Mejia, and Jaiberth Antonio Cardona-Arias. “Prevalencia de infección urinaria, uropatógenos y perfil de susceptibilidad antimicrobiana.” Acta Médica Colombiana 39.4 (2014): 352-358.
 • Tandogdu, Zafer, and Florian ME Wagenlehner. “Global epidemiology of urinary tract infections.” Current opinion in infectious diseases 29.1 (2016): 73-79.
 • Medina, Martha, and Edgardo Castillo-Pino. “An introduction to the epidemiology and burden of urinary tract infections.” Therapeutic advances in urology 11 (2019): 1756287219832172.
 • Barker, Charlotte I., Eva Germovsek, and Mike Sharland. “What do I need to know about penicillin antibiotics?.” Archives of Disease in Childhood-Education and Practice 102.1 (2017): 44-50.
 • Hanif, Shamayela. “Frequency and pattern of urinary complaints among pregnant women.” Journal of the College of Physicians and Surgeons–pakistan: Jcpsp 16.8 (2006): 514-517.
 • Alinejad, Saeed, et al. “Nephrotoxic effect of gentamicin and amikacin in neonates with infection.” Nephro-Urology Monthly 10.2 (2018).
 • Tayebi, Zahra, et al. “Comparison of quinolone and β-lactam resistance among Escherichia coli strains isolated from urinary tract infections.” Infezioni in Medicina 24.4 (2016): 326-330.
 • Talan, David A., et al. “Extended-release ciprofloxacin (Cipro XR) for treatment of urinary tract infections.” International journal of antimicrobial agents 23 (2004): 54-66.
 • Stamatiou, Konstantinos, and Nikolaos Pierris. “Mounting resistance of uropathogens to antimicrobial agents: A retrospective study in patients with chronic bacterial prostatitis relapse.” Investigative and clinical urology 58.4 (2017): 271-280.
 • NEMIROVSKY, CORINA, et al. “Consenso Argentino Intersociedades de Infección Urinaria 2018-2019-Parte I.” MEDICINA (Buenos Aires) 80.3 (2020): 229-240.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.