Всичко, което трябва да знаете за ваксините срещу алергии

Ваксините срещу алергии не покриват всички видове алергени. Като цяло, обаче, те представляват безопасно и ефективно лечение за контрол на алергичните реакции. Те трябва да се прилагат само в лекарски център, тъй като могат да предизвикат нежелани реакции.
Всичко, което трябва да знаете за ваксините срещу алергии

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Ваксините срещу алергии са едно от наличните лечения за алергичните реакции. Понякога те облекчават симптомите. В други случаи могат дори да ги премахнат след продължително лечение.

Обаче, не всеки може да получи ваксина срещу алергии защото няма налични ваксини за всички видове алергии. Имунотерапията е научна област, която все още се изучава.

Във всеки случай има много митове за тази и други видове ваксини. Продължавайте да четете за да разберете истината за ваксините срещу алергии, за какво се използват и какви са страничните ефекти от тях.

Ваксините срещу алергии: Какво представляват алергиите?

Алергията е отрицателна реакция, която възниква след поглъщането на определени вещества или след влизане в контакт с тях. Броят на веществата, предизвикващи алергични реакции, е много голям. Тези вещества са алергени, които предизвикват прекомерна отрицателна реакция в имунната система. Това от своя страна предизвиква различни ефекти.

Алергиите могат да бъдат леки или силни, и анафилаксията е най-сериозната алергична реакция. Възниква бързо и нейните симптоми са опасни.

Какво представляват ваксините срещу алергии?

Пациент, на който правят инжекция

Ваксините срещу алергии са лечение за алергиите. Тяхната цел е да намалят или премахнат свръхчувствителността на човек към определени вещества, които предизвикват алергична реакция когато не е възможно да бъдат избегнати.

Също така, ваксините срещу алергии помагат на тялото да развие имунитет срещу елементите, които предизвикват алергична реакция. Лекарите прибягват до имунотерапия само когато другите лечения или мерки не са достатъчни за лекуване на проблема.

Как работят ваксините срещу алергии?

Ваксините срещу алергии съдържат малка стойност от алергена, която предизвиква отрицателна реакция в човек. Този алерген присъства в чиста форма извън ваксината. Когато го инжектирате, тялото произвежда антитела, които предотвратяват алергичната реакция.

Постепенно лекарите увеличават дозата- докато в най-добрия случай- тялото стане с имунитет към алергена. Обикновено на човек му трябва време от три до пет години за да изчезнат визуално симптомите или да изчезнат изцяло.

Как се прилагат

Обикновено, начинът на прилагане на ваксините срещу алергии е венозен. Това лечение включва две фази:

  • Първата фаза е етапът на натрупване. В тази фаза се ваксинирате от един до три пъти в седмицата за период от три до шест месеца.
  • Втората фаза е етапът на поддържане. Продължава между три и пет години. В тази фаза ви бият инжекция или веднъж в месеца или на всеки шест седмици. Лекарят ще прегледа вашите симптоми за да определи кога да се прекрати лечението.

Какви видове ваксини срещу алергии съществуват?

Няма ваксини срещу всички видове алергии. Например, тяхното прилагане не е добра идея за хранителните алергени. Ваксините са ефективни при случаи на сезонни алергии (акари, мухъл, хлебарки или пърхот от домашен любимец) и тези, причинени от ухапвания на насекоми.

Кога трябва да се ваксинирате срещу алергии?

Лекар с инжекция

Ваксините са добри при хора с доказана алергия чрез тестове за сенсибилизация. Обаче те не са добра идея при следните случаи:

  • Деца под 5 години и бременни жени.
  • Пациенти с остра астма или сърдечно заболяване.
  • Хора, които приемат определни лекарства, конкретно бета-блокери.
  • Хора с отрицателни реакции към ваксината.

Ваксините са добра идея само ако другите лечения не са успешни. Лекарите често ги използват в случая на алергия към насекоми, например.

Имат ли странични ефекти? Безопасни ли са?

Като цяло, повечето хора нямат проблем когато се ваксинират срещу алергии. Обаче някои хора проявяват странични ефекти. Може да има зачервяване, раздразнение и възпаление на мястото където е била приложена. Обаче, те обикновено изчезват скоро.

Също така, има случаи, в които се възникват системни реакции. Това включва запушване на носа, кихане или уртикария. Понякога има възпаление на гърлото и хрипове, и стягане в гърдите. При най-тежките и редки случаи, може да има анафилаксия, също така. Това е защо винаги трябва да се ваксинирате в лекарския кабинет.

Очаквани резултати

Като цяло, има умерено подобрение по време на първата година от лечението. Ще бъде по-забележимо по време на втората година. В повечето случаи, няма симптоми през третата година, дори и ако вече не бият инжекции на пациента.

На някои хора ще им трябва повече време и други ще продължат да проявяват леки симптоми. Когато става въпрос за алергии от животински пърхот, хората с алергии трябва изцяло да избягват контакт, ако трябва.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Fernández-Caldas, E. (2001). Presente y futuro de la inmunoterapia. ALERGOLOGIA E INMUNOLOGIA CLINICA, 16, 6-12.
  • Porras, O. (2008). Vacunación: esquemas y recomendaciones generales. Acta Pediátrica Costarricense.
  • Posfay-Barbe, K. M., & Greenberg, D. P. (2007). Vacunación. In Atlas de Alergia e Inmunología Clínica. https://doi.org/10.1016/b978-848174943-4.50023-5

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.