Пъдпъдъчи яйца: хранителна стойност и ползи

Ако обичате кокоши яйца, ще харесате и пъдпъдъчи яйца. Те са по-малки, но с по-голяма хранителна стойност.
Пъдпъдъчи яйца: хранителна стойност и ползи
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 01 октомври, 2022

Въпросните пъдпъдъчи яйца са много здравословни и могат да бъдат включени редовно в диетата ви. Те са по-малки от кокошите яйца, но имат подобен вкус.

По отношение на хранителната стойност, те са по-калорични и имат високо съдържание на някои основни минерали. Те могат да бъдат отлични помощници за предотвратяване на дефицити.

Преди да започнете да четете, трябва да се отбележи, че за да бъде една диета здравословна, трябва да се осигури разнообразие и баланс. Ключово е да се въведат различни храни, както и да се консумират същите калории, които се изразходват ежедневно.

Пъдпъдъчи яйца – хранителна информация

Около 5 пъдпъдъчи яйца осигуряват около 90 калории, с почти 7 грама качествен протеин. Съдържат и подобно количество липиди, като въглехидратите са най-малко значимите макронутриенти.

Що се отнася до минералите, следва да се подчертае следното съдържание в 100 грама (4 унции) продукт:

  • 1,65 милиграма желязо
  • 39,5 милиграма калий
  • 39,5 милиграма калций

Съдържат витамини като A, D, фолиева киселина и B12. Поради тази причина тяхната хранителна плътност може да се счита за висока. Както в случая с кокошите яйца, тяхната консумация не е свързана с промяна на липидния профил или с повишен риск от развитие на сърдечни проблеми.

Холестерол в артерия.
Холестеролът не претърпява значителни промени при консумация на яйца, както се твърдеше преди време.

Ползи за здравето

Пъдпъдъчите яйца, благодарение на съдържанието на протеини, могат да помогнат за предотвратяване на промени в чистата маса. Техните протеини с висока биологична стойност, с всички основни аминокиселини, имат добри резултати по отношение на смилаемостта.

Важно е да се осигури прием на поне 0,8 грама протеин на килограм телесно тегло на ден при заседнали хора. Така се казва в проучване, публикувано в списание Annals of Nutrition & Metabolism.

Освен това, тези яйца могат да помогнат за предотвратяване на анемия. Това се дължи на наличието на желязо и витамин В12.

Патологията причинява хронична умора и изтощение. Желязото от храните обаче не се абсорбира добре в червата. Поради тази причина винаги се препоръчва да се комбинира с доза витамин С, според изследване, публикувано в Annals of the New York Academy of Sciences.

Трябва също да се отбележи, че пъдпъдъчите яйца ще помогнат за предотвратяване на развитието на проблеми, свързани със здравето на зрението. Това се дължи на концентрацията на витамин А в тях. Доказано е, че това хранително вещество е решаващо за предотвратяване на макулна дегенерация, типична за годините.

Този елемент може дори да действа като антиоксидант. Неутрализира образуването на свободни радикали и последващото им натрупване в тъканите.

Как се приготвят пъдпъдъчи яйца?

Когато варите пъдпъдъчи яйца, трябва да следвате процес, подобен на този, използван за кокоши яйца. Трябва да ги поставите внимателно, едно по едно, в тенджера с вода и сол, като ги оставите между 3 и 5 минути, за да се сварят добре вътре. След това време трябва да се потопят в студена вода за няколко минути, преди да се обелят черупките им.

Включването и редовно в диетата ви е доста лесно. Те се съчетават добре със салати.

Друга алтернатива е да ги изпечете на скара с малко необработен зехтин. Комбинирате ги със зеленчуци и висококачествен източник на въглехидрати, като киноа или ориз.

Пъдпъдъчи яйца.
Макар и различни на вид, вкусът на кокошите яйца наподобява този на пъдпъдъчи яйца.

Пъдпъдъчите яйца са много здравословни!

Пъдпъдъчите яйца са много здравословни и могат да се включват редовно в диетата, за да се осигури оптимален хранителен прием. Те не предизвикват вредни промени в липидния профил и спомагат за покриване на дневните нужди от желязо, селен и цинк. Всички тези минерали ще бъдат от съществено значение за вътрешната хомеостаза и за насърчаване на хормоналния баланс.

И накрая, имайте предвид, че е жизненоважно да консумирате достатъчно протеин на дневна база. Включването на яйца, както пъдпъдъчи, така и пилешки, е много полезно в този контекст. Това ще предотврати загубата на чиста маса, която се случва с годините.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, et al. Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi:10.1159/000499374
  • Lynch SR, Cook JD. Interaction of vitamin C and iron. Ann N Y Acad Sci. 1980;355:32-44. doi:10.1111/j.1749-6632.1980.tb21325.x
  • Saari JC. Vitamin A and Vision. Subcell Biochem. 2016;81:231-259. doi:10.1007/978-94-024-0945-1_9

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.