Отслабваме със салати: Трикове и рецепти

Салатите притежават това свойство да запълват стомаха ни, а трябва да имате предвид, че в една порция салата се съдържат само  около 200 калории.
Отслабваме със салати: Трикове и рецепти
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 10 март, 2019

Консумация на салати предлага страхотен и вкусен начин да сваляте излишните килограми. Изисканият микс от зеленчуци, бобови храни и плодове не само дава на тялото необходимата доза витамини и антиоксиданти, но и помага за поддържането на добро здраве. Една такава балансирана диета позволява да се сваля килограм след килограм след всяка една седмица.

Салатите представляват храна, която можете с удоволствие да ядете всеки ден. Чрез тях приемате препоръчителната доза фибри, малко калории, достатъчно течности, добра енергия и увереност, че се храните правилно.

С малко въображение и време можете да създадете истинско пиршество. Ще ви дадем няколко идеи, които сами можете да приложите и доразвиете.

Защо да отслабвате чрез салати?

отслабване със салати от броколи

Те са вкусни

На първо място можете да направите комбинация по свой вкус. Има толкова много рецепти, че всеки един изтънчен вкус може да бъде задоволен. Съставките, от своя страна, могат лесно да бъдат намерени. Можете да сложите в една салата зеленчуци, бобови храни, плодове, ядки, подправки…

Те са нискокалорични

Салатите притежават това свойство да запълват стомаха ни, а трябва да имате предвид, че в една порция салата се съдържат само  около 200 калории. Марулята, например, съдържа изобилие от фибри и вода, затова ако я ядете, ще поддържате тялото си оптимално хидратирано. Ако добавите и спанак, ще внесете в менюто си желязо и витамини – отново с малко калории. Такава салата е засищаща и съдържа протеини.

Бърза и здравословна храна

Когато правите салата, рядко се изисква да отделяте време за готвене. Съставките се намират лесно – трябва само да ги измиете добре, да ги нарежете подобаващо, да ги поставите в чиния и да добавите дресинг. Но, съветваме ви, да подбирате продуктите мъдро.

Не си позволявайте да добавяте в салата твърде мазни сосове, например майонеза, кетчуп и т.н. Избягвайте наситените мазнини и избирайте винаги пресни и добре запазени продукти.

Витамини и протеини на едно място

Какво по-завършено ястие от салатата, която съдържа от всичко, което се нуждае тялото ви. Зеленчуците са удивителен и натурален източник на калций, желязо, витамини и т.н. Ако ги съчетаете с печено пуешко месо или малко пиле, ще си осигурите необходимия за деня протеин.

За едно балансирано хранене са важни подборът на храните според техния съставк – нека това бъде ваше ръководещо правило при съставянето на салата.

Правилният дресинг

Избягвайте дресингите, които се продават в магазините. Ако искате да подправите салата си, заложете на малко зехтин, оцет, лимонов сок и подправки като пипер, розмарин, риган, магданоз и ситно нарязан чесън. Само като ви ги изреждаме започваме да изпитваме глад.

Съставки, които да избягвате

Избягвайте посочените вече дресинги – майонеза, кетчуп, а също така гъши дроб, бри сирене, козе сирене, крутони, бекон и т.н.

Как да отслабваме с ядене на салати: Рецепти

рецепти за салати с домати, маруля и босилек

За да направите вкусните рецепти, които сме ви подготвили, трябва да имате предвид следната информация:

  • Винаги избирайте пресни и сезонни съставки
  • Правете салатата непосредствено преди времето за консумацията й, а не ден преди това
  • Слагайте подправките преди сервиране в следния ред: първо солта (в случай че искате сол или нейна алтернатива), след това лимонов сок (или ябълков оцет) и накрая мазнината. Ако сложите първо мазнината, така ще придадете на другите съставки неприсъщ вкус
  • Ако изпитвате много силен глад, използвайте няколко вида зелена салата, за да се заситите. Така ще притъпите глада, ще изпълните стомаха и няма да приемете излишни калории и мазнини
  • Ако искате да сложите в салата съставки, които изискват предварително готвене: зелен фасул, боб, морски дарове, пилешко месо и т.н., гответе ги предварително, така че когато дойде време да ги сложите в салата, вече да са студени.

Рецепти за салати

На вас оставяме преценката какво количество да сложите в салатите. В зависимост от това колко сте гладни, можете да добавите повече или по-малко маруля. Съветваме ви да ядете салатата като основно ястие през седмицата. Добра идея е да комбинирате салата с месо – пилешко или пуешко. Веществата, които съдържат, са засищащи и спомагат за свалянето на излишните килограми.

Салата с авокадо

  • Нарязана на тънко маруля
  • Малка чаша нарязано авокадо
  • Чаша ананас на парченца
  • Чаша пъпеш на парченца
  • Подправете с лимонов сок, една супена лъжица зехтин, пипер и сол на вкус

Салата с портокал

  • Нарязана на ситно маруля
  • 100 грама рендосан морков
  • 50 грама нарязан лук
  • 2 нарязани на парченца портокала
  • 8 бр. маслини
  • Подправете с лимонов сок, една супена лъжица зехтин, сол и бял пипер на вкус

Салата с пуешко месо и моркови

  • Нарязано на ивици пуешко месо
  • Стрък целина, нарязана на кубчета
  • Един рендосан морков
  • 2 чаши нарязана маруля
  • Малка сурова чушка, нарязана на тънки ивици
  • Подправете с портокалов сок, една супена лъжица зехтин, сол и бял пипер на вкус

Червена салата

  • 150 грама нарязано червено цвекло
  • 100 грама моркови на кубчета
  • 1 стрък нарязана целина
  • 2 домата, нарязани
  • 50 грама нарязан лук
  • Подправете с портокалов сок, една супена лъжица зехтин и пипер на вкус

Салата със спанак и скариди

  • 50 грама спанак
  • 5 сготвени скариди
  • 2 чаши нарязана маруля
  • 2 ситно нарязани скилидки чесън
  • Подправете с една супена лъжица ябълков оцет и една супена лъжица зехтин

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Zhao Z., Yin Z., Zhao Q., Red and processed meat consumption and gastric cancer risk: a systematic review and meta analysis. Oncotarget, 2017. 8 (18): 30563-30575.
  • Chang KH., Cheng ML., Chiang MC., Chen CM., Lipophilic antioxidants in neurodegenerative diseases. Clin Chim Acta, 2018. 485: 79-87.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.