7 предимства на червеното цвекло

Страхотен афродизиак, увеличаващ половите хормони, но не се препоръчва, ако имате проблеми с бъбреците
7 предимства на червеното цвекло

Последна актуализация: 08 декември, 2018

Червеното цвекло обикновено се използва в салати, супи, смутита и туршии. То дори се използва като естествен оцветител.

Въпреки факта, че това е храна, която расте през цялата година, има хора, които не го ядат много.

Червеното цвекло помага да си набавите витамини, минерали и органични съединения, от които се нуждаете за ежедневния живот. Освен това то е с ниско съдържание на калории и не съдържа холестерол.

Ето 7-те най-големи ползи от яденето на цвекло:

1. Подобрява здравето на сърцето

червеното цвекло подобрява здравето на сърцето

На първо място фибрите в цвеклото помагат за намаляване на лошия холестерол и триглицеридите. В същото време увеличават добрия холестерол в тялото.

Това намалява риска от проблеми, свързани със сърцето.

Освен това бетаинът в червеното цвекло помага за намаляване нивата на хомоцистеин. Хомоцистеинът е химично вещество, което е вредно за кръвоносните съдове.

В резултат на това яденето на този зеленчук помага да предотвратите сърдечно-съдовите заболявания по много начини. Тези заболявания включват артериосклероза, инфаркт и удар.

2. Спомага за предотвратяването на някои видове рак

След това можете да помогнете на тялото да предотврати рак на кожата, белия дроб и дебелото черво, ако започнете да ядете цвекло редовно.

Това е така, защото този корен съдържа пигмент, наречен бетацианин. Този пигмент е способен да се бори с растежа на раковите клетки.

Добавяйте цвекло към храни или пийте като сок 2 или 3 пъти седмично. Това инхибира клетъчната мутация и забавя растежа на определени тумори.

3. Подсилва имунната система

В допълнение червеното цвекло е много богат източник на витамин С. Този витамин е страхотен помощник за предотвратяване на симптомите на астма. Плюс това е и мощен антиоксидант.

Това означава, че стимулира вашата имунна система. Освен това то също така увеличава активността на белите кръвни клетки.

Често ли боледувате? Ако е така, вероятно тялото ви не е готово да се бори, за да победи вируси, бактерии, гъбички и токсини във вашата среда.

Цвеклото може да помогне!

4. Спомага за намаляване на очните проблеми

Червеното цвекло съдържа бета-каротин. Това предотвратява слепотата, причинена от увреждане на макулата. Това също така намалява шансовете за появата на катаракта.

Въпреки че тези два проблема възникват с възрастта, не е нужно да се оставяте да страдате от тях.

Ако вече имате проблеми с очите, знайте, че все още имате време да забавите напредъка им.

Освен да следвате съветите на лекаря, добавяйте тази напитка към диетата си поне веднъж седмично:

Съставки

  • Сокът от 1 голям портокал или 2 малки
  • 1 малко цвекло
  • 2 моркова

Приготовление

Поставете всичко в блендера и смесете, докато получите еднородна напитка. След това я изпийте веднага. Това предотвратява загубата на свойствата й.

5. Червеното цвекло има афродизиачни свойства

червеното цвекло подсилва либидото

Червеното цвекло действа като сексуално подсилващо вещество или афродизиак. Този ефект се дължи на високите нива на бор. Този елемент е показал, че значително увеличава половите хормони.

Това ви помага да:

  • Увеличете либидото си
  • Подобрете плодовитостта
  • Увеличете мобилността на сперматозоидите

Ако вие и вашият партньор искате да забременеете и не сте успели, не забравяйте да опитате да ядете червено цвекло по-често.

6. То увеличава енергийните нива

Цвеклото съдържа голямо количество въглехидрати, които дават на тялото здравословни въглехидрати.

В дните, в които се нуждаете от повече енергия, трябва да помислите за използването на този корен вместо енергийни напитки или преработени храни.

Вашето тяло може да даде енергия на всичките си необходими функции, за да работи правилно. Това обаче става само когато има достатъчно въглехидрати.

Вашето тяло ще абсорбира по-добре кислорода. Това ще ви помогне да дишате, когато тренирате.

Ако имате желание за нещо хрупкаво преди да отидете да тичате, опитайте да хапнете чипс от цвекло. Той също така е чудесен за удовлетворяване на апетита за закуска преди филм, без да ви дава допълнителни калории.

7. Помага за предотвратяване на удар

червеното цвекло помага за предотвратяване на удар

Липсата на калий в тялото увеличава риска от удар. Този корен обаче има необходимото количество калий.

Поради това е добра идея да добавите храни, богати на този минерал.

Калият е много важен поради факта, че той е вазодилататор. Това означава, че помага на кръвоносните съдове да се отпуснат и да намалят кръвното налягане.

Това намалява кръвните съсиреци. В края на краищата те могат да се запушат и да причинят артериални запушвания. Това може да доведе до много проблеми.

Въпреки това, не яжте прекалено много цвекло

Въпреки тези 7 ползи, които получавате от яденето на цвекло, е много важно да не прекалявате. Този зеленчук съдържа оксалати. Това са елементи, които могат да съсирят определени телесни течности.

Не трябва да ядете цвекло, ако имате проблеми с бъбреците или жлъчния мехур.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.