Отслабнете със смути с ябълка, лимон и грейпфрут

Тази натурална напитка атакува излишното количество мазнини, което се натрупва в зоните на корема
Отслабнете със смути с ябълка, лимон и грейпфрут
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 09 декември, 2018

Какъв по-добър начин да отслабнете от това вкусно смути с ябълка, лимон и грейпфрут? То може да се превърне във в ерен съюзник по пътя към желаната фигура. Лесно е да го включите към диетата – ще се чувствате сити и ще изведете излишните течности от тялото.

Тази натурална напитка атакува излишното количество мазнини, което се натрупва в зони те на корема. Ако консумирате смутито редовно за закуска или след основно хранене, само за 2 седмици ще видите положителния резултат.

Запомнете, че е необходимо да спазвате балансирана и разнообразна диета, да избягвате заседналия начин на живот и да тренирате редовно.

Смути с ябълка, лимон и грейпфрут: комбинация за стопяване на излишните килограми

Убедени сме, че сте наясно, че чудодейни диети за отслабване няма. Правилното хранене е ключът към успеха. Можете да свалите излишните килограми по здравословен начин, като се научите да контролирате менюто.

Защо да не включите още днес вкусни плодове, като ябълките, лимоните и грейпфрута в диетата? Ще обясним още сега защо си заслужава да го направите, особено ако сте от хората, които се чудят как да отслабнат.

Зелената ябълка – плодът на отслабването

Съществуват различни сортове ябълки, но в това смути трябва да вложите 1 зелена ябълка – органично отгледана ( по възможност). Препоръчително е да не я белите, тъй като по този начин ще извлечете всички ценни с ъставки. Ако разполагате с органична ябълка, тя не е отгледана с пестициди.

  • Зелените ябълки ускоряват метаболизма.
  • Кората им съдържа пектин, който контролира нивото на липидите в тялото. Тя е отличен натурален лек за борба със затлъстяването, защото пектинът разрушава старите мастни депа.
  • Зелените ябълки балансират нивото на кръвната захар.
  • Те са богати на витамини и минерали – важни за здравето на сърдечно-съдовата система.
  • Ябълките засищат и са богати на фибри. Това означава, че извеждат задържаните течности и борят запека.

Лимоните, ключът към балансираното pH

ябълка лимон и грейпфрут

Много пъти сме говорили за значението и полезните свойства на лимоните. Включете ги в менюто, тъй като те елиминират токсините, които провокират възпалителни процеси и заболявания. По този начин ще оптимизирате функцията на всички органи.

Консумацията на чаша лимонов сок дневно ускор ява процеса на извеждане на мазнините от тялото. Това се случва чрез „провокирано изчезване“, което означава, че мазнините стават по-слабо устойчиви към превръщането им в енергия.

Лимоновият сок редуцира нивото на лошия холестерол и подпомага добрата циркулация на кръвта в тялото. Подобрява храносмилането, позволявайки на организма по-добре да абсорбира нутриентите и предпазва тялото от постъпването на токсини в кръвообращението, посредством червата.

Лимонената киселина е полезна и за черния дроб. Антиоксидантите и витамин С засилват имунната система.

Всичко това позволява да отслабвате напълно здравословно, оздравявайки черния дроб и укрепвайки имунната система. Не на последно място – възпирате допълнителното натрупване на мазнини в тялото.

Грейпфрутът: добър за справяне със задържаните течности и възпалителните процеси

Нещо важно, което трябва да имате предвид по отношение на това смути с ябълка, лимон и грейпфрут! Не бива да бъде основно в диетата за отслабване. То трябва да бъде допълнение, благодарение на което ще стартирате по страхотен начин деня или ще се заредите с енергия след някое от основните хранения.

  • Съставките не съдържат протеини или желязо, затова е важно да осигурите прием на тези нутриенти чрез консумацията на други храни през деня.
  • Ако добавите грейпфрута, получавате мощен диуретик, който ще помогне за елиминиране на отпадните продуктите от тялото. В противен случай те водят до възпаления и задържане на течности.
  • Грейпфрутът подпомага действието на зелената ябълка и лимоновия сок. Затова се уверете, че купувате органично отгледан плод. Само той гарантира, че ще получите най-много количество антиоксиданти и витамини.

Рецепта за смути с ябълка, лимон и грейпфрут

смути за отслабване

Съставки:

  • 1 зелена ябълка
  • Сокът от 1 лимон
  • Сокът от 1 грейпфрут
  • 1 чаша вода (200 мл.)

Приготовление:

  • Това вкусно смути ще бъде готово само за 5 минути. Измийте ябълката и да я нарежете на парчета.
  • След това я сложете с лимоновия и грейпфрутовия сок в блендер, заедно с водата. Блендирайте, докато получите гладка смес.
  • Можете да добавите 1 супена лъжица пчелен мед или малко стевия, за да подсладите смутито. Така леко ще отслабите киселия му вкус.

Консумирайте смутито всяка сутрин на закуска. Не забравяйте да спазвате балансирана диета, богата на протеини и бедна на наситени мазнини.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Adam C, Thompson L. M, et al. Soluble fermentable dietary fibre (pectin) decreases caloric intake, adiposity and lipidaemia in high-fat-diet induced obese rats. Plos One. Octubre 2015. 10 (10): e0140392.
  • Asgary S, Rastqar A, et al. Weight loss associated with consumption of apples: a review. Journal of the American College of Nutrition. Septiembre-Octubre 2018. 37 (7): 627-639.
  • Aslani N, Entezari M. H, et al. Effect of garlic and lemon juice mixture on lipid profile and some cardiovascular risk factors in people 30-60 years old with moderate hyperlipideamia: a randomized clinical trial. International Journal of Preventive Medicine. 2016. 7: 95.
  • Fujioka K, Greenway F, et al. The effects of grapefruit on weight and insulin resistance: relationship to the metabolic syndrome. Journal of Medicinal Food. Primavera 2006. 9 (1): 49-54.
  • Fukuchi Y, Hiramitsu M, et al. Lemon polyphenols surpasses diet-induced obesity by up-regulation of mRNA levels of the enzymes involved in beta-oxidation in mouse white adipose tissue. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition. Noviembre 2008. 43 (3): 201-209.
  • Kim, M. J., Hwang, et al. Lemon detox diet reduced body fat, insulin resistance, and serum hs-CRP level without hematological changes in overweight Korean women. Nutrition Research. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2015.04.001.
  • Neil, C, Nicklas, T. A., & Fulgoni, V. L. (2015). Consumption of apples associated with a better diet quality and reduced risk of obesity in children: National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2003-2010. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/s12937-015-0040-1.
  • Onakpoya, I., O’Sullivan, J., Heneghan, C., & Thompson, M. (2017). The effect of grapefruits (Citrus paradisi) on body weight and cardiovascular risk factors: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2014.901292.
  • Rebello C. J, O’Neil C. E, et al. Dietary fibre and satiety: the effect of oats on satiety. Nutrition Reviews. Febrero 2016. 74 (2): 131-147.
  • Tejpal S, Wemiss A. M, et al. Lemon extract reduces angiotensin converting enzyme (ACE) expression and activity and increases insulin sensitivity and lipolysis in mouse adipocytes. Nutrients. Agosto 2020. 12 (8): 2348.
  • U. S. Food and Drug Administration. Grapefruit juice and some drugs don’t mix. Enero 2021.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.