Отървете се от креватните дървеници завинаги!

08.11.2018
Ефикасно решение е изхвърлянето на заразени предмети, но поради очевидни причини това не е най-идеалното

Креватните дървеници са малки насекоми, които се хранят с кръвта на хора и на домашни животни. Трудно е да се видят на пръв поглед.

Едно от предпочитаните места за тях са леглата – топла среда и източник на храна, необходими за оцеляването им.

Те трябва да бъдат третирани по подходящ начин, защото в противен случай предизвикат болезнен сърбеж по кожата и увеличават риска от заразяване.

Ефикасно решение е изхвърлянето на заразените предмети, но поради очевидни причини това не е най-идеалното. Добрата новина е, че съществуват няколко домашни средства за решаване на проблема и за връщане към по-чисто и здравословно легло. Искате ли да научите повече?

Пара

Тя е едно от най-простите и ефикасни средства, които може да използвате, за да елиминирате напълно този вредител. Креватните дървеници не могат да понасят високите температури.

Приложете гореща пара (49°С или повече) върху матрака, чаршафите, дрехите, пердетата и други елементи в спалнята.

Кимион на прах

Кимион

Поради високата концентрация на куркуминкимионът на прах е потенциален враг на дървениците. Силната антимикробна мощност на съставката влияе на околната среда и лесно отстранява вредителя. Спира снабдяването му с кислород – той умира или отива на друго място. Може да бъде изненадващо, но кимионът е чудесен съюзник в премахването на дървениците.

Слънцето

Силните слънчеви лъчи спомагат елиминирането на тези скрити вредители в матрака, чаршафите и одеялата.

Температурите по-високи от 32°С  решават проблема. Поставете матрака директно на слънчева светлина.

Прочетете и: Как да избегнем слънчево изгаряне и увреждане

Мента

Мента

Етеричното масло от мента освобождава миризма, която отблъсква вредителите и малките насекоми, тъй като генерира силна алергична реакция.

Този домашен лек е идеален за премахване на креватните дървеници от спалнята, градината и домашните любимци.

Друг отличен вариант е етерично масло от лавандула, което има подобен ефект на горния. Добре е да се уверите, че никой от семейството не е алергичен към силния аромат на това масло.

Карамфил

Притежаваща силен мирис, тази подправка отблъсква почти всякакъв вид насекоми. Използва се в градината за елиминиране на мравки, но може да се прилага и за премахване на досадните креватни дървеници.

Вижте и: Контролирайте кръвната захар с канела и карамфил

Алкохол за разтривки

Тези насекоми не могат да понасят кисели среди, което прави алкохола (известен също като изопропанол) ефикасно средство за премахването им. Поставете този продукт в спрей бутилка и напръскайте върху леглото и всяко място, за което подозирате, че могат да се крият. Повтаряйте процедурата на всеки 6 или 7 дни.

След прилагане на продукта, оставете матрака и постелките на въздух, за да ги предпазите от проникването на миризмата от алкохола.

Почистване с прахосмукачка

премахване на креватните дървеници

Почистването с прахосмукачка е един от най-популярните методи за премахване на всички видове насекоми и акари, тъй като прахосмукачката достига пукнатини и фуги, в които креватните дървеници е възможно да се крият.

Още няколко съвета за премахване на креватните дървеници

  • Не поставяйте леглото до стената или до други мебели.Никога не оставяйте постелките да стоят на пода, тъй като това привлича креватните дървеници.
  • Ако имате домашни любимци, не им позволявайте да влизат в спалнята и ги къпете често.
  • Редовно проверявайте краката на леглото и на другите мебели за насекоми, тъй като това е мястото, където често се крият. Ако откриете присъствието им, сложете талк на прах, за да ги уловите.
  • Редовно почиствайте и дезинфекцирайте спалнята, за да избегнете вредителите. Сменяте завивките най-малко 2 пъти месечно.