Отървете се от креватните дървеници завинаги!

Ефикасно решение е изхвърлянето на заразени предмети, но поради очевидни причини това не е най-идеалното
Отървете се от креватните дървеници завинаги!

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Креватните дървеници са малки насекоми, които се хранят с кръвта на хора и на домашни животни. Трудно е да се видят на пръв поглед.

Едно от предпочитаните места за тях са леглата – топла среда и източник на храна, необходими за оцеляването им.

Те трябва да бъдат третирани по подходящ начин, защото в противен случай предизвикат болезнен сърбеж по кожата и увелича ва т риска от заразяване .

Ефикасно решение е изхвърлянето на заразените предмети, но поради очевидни причини това не е най-идеалното. Добрата новина е, че съществуват няколко домашни средства за решаване на проблема и за връщане към по-чисто и здравословно легло. Искате ли да научите повече?

Пара

Тя е едно от най-простите и е фикасни средства, които може да използвате, за да елиминирате напълно този вредител . Креватните дървеници не могат да понасят високите температури.

Приложете гореща пара (49°С или повече) върху матрака, чаршафите, дрехите, пердетата и други елементи в спалнята.

Кимион на прах

Кимион

Поради високата концентрация на куркуминкимионът на прах е потенциален враг на дървениците. Силната антимикробна мощност на съставката влияе на околната среда и лесно отстранява вредителя. С пира снабдяването му с кислород – той ум и ра или оти ва  на друго място. Може да бъде изненадващо, но кимионът е чудесен съюзник в премахването на дървениците.

Слънцето

Силните слънчеви лъчи с пом а г ат елиминирането на тези скрити вредители в матрака, чаршафите и одеялата.

Температурите по-високи от 32°С  решават проблема. Поставете матрака директно на слънчева светлина.

Мента

Мента

Етеричното масло от  мента  освобождава миризма, която отблъсква вредителите и малките насекоми, тъй като генерира силна алергична реакция.

Този домашен лек е идеален за премахване на креватните дървеници от спалнята, градината и домашните любимци.

Друг отличен вариант е етерично масло от лавандула, което има подобен ефект на горния. Добре е да се уверите, че никой от семейството не е алергичен към силния аромат на това масло.

Карамфил

Притежаваща силен мирис, тази  подправка  отблъс ква почти всякакъв вид насекоми. Използва се в градината за елиминиране на мравки, но може да се прилага и за премахване на досадните креватни дървеници.

Алкохол за разтривки

Тези насекоми не могат да понасят кисели среди, което прави алкохола (известен също като изопропанол) ефикасно средство за премахването им. Поставете този продукт в спрей бутилка и напръскайте върху леглото и всяко място, за което подозирате, че могат да се крият. По втаря й те процедурата на всеки 6 или 7 дни.

След прилагане на продукта, оставете матрака и постелките на въздух, за да ги предпазите от проникването на миризмата от алкохола.

Почистване с прахосмукачка

премахване на креватните дървеници

Почистването с прахосмукачка е един от най-популярните методи за премахване на всички видове насекоми и акари, тъй като прахосмукачката достига пукнатини и фуги, в които креватните дървеници е възможно да се крият.

Още няколко съвета за премахване на креватните дървеници

  • Не поставяйте леглото до стената или до други мебели.Никога не оставяйте постелките да стоят на пода, тъй като това привлича креватните дървеници.
  • Ако имате домашни любимци, не им позволявайте да влизат в спалнята и ги къпете често.
  • Редовно проверявайте краката на леглото и на другите мебели за насекоми, тъй като това е мястото, където често се крият. Ако откриете присъствието им, сложете талк на прах, за да ги уловите.
  • Редовно почиствайте и дезинфекцирайте спалнята, за да избегнете вредителите. Сменяте завивките най-малко 2 пъти месечно.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.