Как да приготвим спрей срещу акари

Когато става дума за акари, хигиената в дома е ключова. Поддържайте чисти помещенията - така ще избегнете появата на нови паякообразни.
Как да приготвим спрей срещу акари

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Алергията към домашния прах се провокира от миниатюрни организми, познати като домашни акари, предизвикващи неприятни симптоми – запушен нос, често кихане, секрет от носа, кашлица, сърбящ нос и очи. В най-тежните случаи се наблюдават дори пристъпи на астма

Акарите принадлежат към разнообразната група на паякообразните. Те са далечни роднини на паяците и скорпионите. Могат да бъдат открити във всяко кътче на дома, т.е. вие буквално сте заобиколени от тях във всеки един миг.

Всичко казано дотук не бива да ви плаши. Природата е устроена така, че човекът да е изложен на пряк контакт с огромно количество микроорганизми. Акарите са малка част от това множество. Те не са задължително вредни за здравето – всъщност повечето от тях са безвредни и не са видими с невъоръжено око.

Акарите, които обитават домовете и провокират алергии и респираторни проблеми, представляват т.нар. домашни акари. За да се преборите с тях, първо трябва да ги опознаете по-добре.

Акарите обитават домовете и провокират алергии.

Къде можем да открием акари?

Акарите представляват невидими организми (около 0,3 мм. като размери), които се хранят с мъртви кожни клетки. Те оставят след себе си малки отходни отпадъци, които са отговорни за алергията към домашен прах. Всеки акар може да произведе около 20 отходни частици дневно, а за целия си живот, който продължава 10 седмици, около 2 000. Пресметнато средноаритметично, по матрака на леглото ви виреят хиляди, дори милиони акари. Представете си за колко отходни частици става дума?

Мъжките акари живеят около 10 дни, но женските са с продължителност на живота до 70 дни и за това време могат да снесат от 60 до 100 яйца. Погледнато от този ъгъл, числеността на акарите в дома расте експоненциално.

Акарите избягват светлината и поради това често се крият в нишките на тъканите. Любимите им места са матраците, килимите и играчките. В допълнение ще споменем и кои са любимите места за размножаване – това са зони, където температурите и влажността са по-високи, например тавани и мазета.

Алергии към прах и последствията от тях за здравето

Изчислено е, че домашните акари са отговорни за 50% от алергичните симптоми.

Изчислено е, че домашните акари са отговорни за 50% от алергичните симптоми. Вдишването им води до респираторни проблеми като ринит – нарушение, което засяга носната лигавица и провокира кихане, сърбеж, запушване, секреция и дори загуба на обоняние. Немалък е рискът от развитие на пристъпи на астма.

Акарите също така провокират алергичен конюнктивит – възпаление на окото, което се съпровожда със сърбеж, зачервяване, сълзене и усещане, че “в окото има нещо.”

Дълготрайният контакт на акарите с кожата води до раздразването й. Това състоянието е познато като атопичен дерматит и се характеризира със сърбеж и възпаление.

Домашни средства с дълготраен ефект

За да избегнете всички неразположения, свързани с алергията към домашния прах, трябва да избягвате контакта с акарите. Поддържайте дома чист. Не е нужно да звъните на фирма за почистване – можете да постигнете това, като се доверите на изпитани във времето средства, които се приготвят у дома. Природата е дала на човека мощни оръжия за борба с акарите!

Спрей срещу акари

В домашна обстановка можете да приготвите инсектицид, който елиминира вредните организми в домашните тъкани и по ъглите на помещенията. Такива продукти се продават и в магазините.

За да приготвите сами спрея срещу акари, ще са ви необходими:

 • Бутилка за спрей
 • ½ чаша алкохол за разтривки
 • ½ чаша дестилирана вода
 • 30 капки етерично масло (лимон, евкалипт, лавандула, кипарис, канела и др.)

Смесете всички продукти в бутилката. Готови сте да се преборите с акарите у дома! Пръскайте навсякъде, където е възможно да виреят необезпокоявано – завивките на леглото, възлавниците, пердетата и т.н. Не е добра идея да използвате този спрей, ако имате деца на възраст под 3 години или сте бременни. Ако става дума точно за такъв случай, трябва да подходите по различен начин. Отново напръскайте вещите у дома, но преди контакт с тях се уверете, че сместа се е изпарила.

Първият път, когато напръскате с този спрей, ще намалите значително популацията на акарите през следващите 2 месеца. За да поддържате дома си чист откъм микроорганизми, трябва да пръскате редовно – веднъж на всеки 2-3 месеца.

Етерични масла

Друг начин да елиминирате неприятните акари е като пръскате всеки ден дома с етерични масла – лавандула, мента, лютива мента или бор. По този начин допринасяте и за приятното ухание на стаите.

Можете да използвате смес от анасон, карамфил, копър, мащерка и лавандула, за да редуцирате максимално популацията на акари по леглото и килима. Тази комбинация е ефикасна и като средство за ароматизиране и освежаване на въздуха.

При употребата на етерични масла е желателно да се съобразите с факта, че в състава им присъстват мощни вещества, които могат да предизвикат негативен ефект при някои хора. Прилагайте ги умерено и се уверете, че нито един член на семейството не проявява алергия към тях.

Елиминирайте акарите като пръскате всеки ден дома с етерични масла.

Елиминирайте риска от появата на акари

Когато става дума за акари, хигиената в дома е ключова. Поддържайте чисти помещенията – така ще избегнете появата на нови паякообразни. За целта е отлична идея да въведете някои промени в начина на почистване на дома и да създадете условия, които не благоприятстват размножаването и оцеляването на акарите. Ето няколко съвета:

Проветрявайте дома си

 • Поддържайте влажността на въздуха ниска, по-малко от 50%. Използвайте устройства за изсушаване на въздуха в спалнята, които ще понижат съществено риска от развитие на алергия към домашен прах. В допълнение към това можете да се снабдите с влагомер, който да отчита нивото на влажността в дома.
 • Поддържайте помещенията добре вентилирани. Отваряйте прозорците и включвайте вентилатора, за да елиминирате натрупването на прахови частици и акари. Проветрявайте дома си всеки ден в продължение на поне 15 минути.
 • Използвайте слънчевата светлина, за да се преборите с акарите. Добре осветената от слънцето стая е точно обратното на идеално място за развитие на акари.

Хигиената е много важна

 • Перете чаршафите и пердетата с гореща вода. По този начин ще елиминирате наличните по тях акари.
 • Поддържайте матраците чисти. Това е ключово условие за справяне с риска от развитие на проблеми с дихателната система. Спалнята е мястото, където хората прекарват немалка част от времето си – около 8 часа дневно. Уверете се, че леглото е чисто и редовно пръскайте с домашно приготвения спрей – така ще отстраните праховите частици. Прилагайте този подход редовно и ще избегнете нездравословното натрупване на акари по матрака.
 • През лятото е добре да отделите време, в което да свалите всички материи от мебелите и да ги изложите на слънчева светлина. Акарите не могат да оцеляват при високи температури, нито пък при ниска, т.е. през зимата.
 • Можете винаги да махнете килима от дома, както и други материи, които са отлична среда за живот на акарите. Килимите са любимо място на тези микроорганизми – особено ако под килима настилката е от цимент. Последният благоприятства оцеляването на акарите, тъй като задържа влагата и осигурява отлична среда за живот. По възможност заместете килима с плочки, дървено подово покритие или друга твърда настилка. Подбирайте мебелите така, че да можете редовно да почиствате дамаските.

Надяваме се, че мисията “премахване на акарите от дома” вече ви се струва по-лесна задача. Стига да сте постоянни, нямате повод да се съмнявате в това. Грижете се редовно за най-важните зони в дома: матрака, чаршафите и особено килимите, защото това са най-любимите места на акарите. Обърнете специално внимание на чистота на дома през пролетта и есента. Защо? Тъй като това са сезоните, през които микроорганизмите се чувстват най-комфортно и популацията им е най-активна. 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Aggarwal P, Senthilkumaran S. Dust Mite Allergy. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan.
 • Álvarez Castelló Mirta, García Gómez Iris M., Castro Almarales Raúl, Ronquillo Díaz Mercedes. Rinitis alérgica y rinosinusitis: Una revisión necesaria. Rev Cubana Med Gen Integr. 2004; 20(1), 0-0.
 • CARRASCO, E., GUZMÁN, C., RODRÍGUEZ, C., SEPÚLVEDA, R., VICHERAT, L., & VILLANUEVA CH, F. A. N. O. R. Guías para el diagnóstico y manejo del asma: Recomendaciones de la Sociedad Chilena de Enfermedades Respiratorias. Revisión 2004. Revista chilena de enfermedades respiratorias. 2004; 20(3): 144-146.
 • Gallardo, J. M., Gómez, J. C., Gil, F. C., García, R. A., Armengol, M. S., & Biedma, M. M. Utilidad de los dispositivos deshumidificadores en la reducción de la concentración de ácaros. Archivos de Bronconeumología. 1994; 30(6): 287-290.
 • Li L, Qian J, Zhou Y, Cui Y. Domestic mite-induced allergy: Causes, diagnosis, and future prospects. Int J Immunopathol Pharmacol. 2018 Jan-Dec;32:2058738418804095.
 • Neira, M., Heinsohn, P., Báez, A., & Fuentealba, J. Efecto de aceites esenciales de lavanda y laurel sobre el ácaro Varroa destructor Anderson & Truemann (Acari: Varroidae). Agricultura técnica. 2004; 64(3): 238-244.
 • Raulf M, Bergmann KC, Kull S, Sander I, Hilger C, Brüning T, Jappe U, Müsken H, Sperl A, Vrtala S, Zahradnik E, Klimek L. Mites and other indoor allergens – from exposure to sensitization and treatment. Allergo J Int. 2015;24(3):68-80.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.