Талк на прах и рак на яйчниците

· 07.01.2016
Американската академия по педиатрия вече не препоръчва използването на бебешка пудра за предпазване и лечение на обриви

Вероятно всеки един от нас в определен етап от живота си е използвал талк на прах. Познат още като бебешка пудра или наличен в състава на други продукти в магазинната мрежа, талкът има много употреби. Често ще го откриете в козметика, пудра за лице и в продукти за грижа за бебето. Лошата новина е, че скорошни изследвания установиха: част от съставките в талк на прах оказват негативно въздействие върху човешкото здраве. Неумерената употреба на талка е свързана с риск от развитието на рак на яйчниците.

Какво представлява талк на прах?

Талкът на прах съдържа предимно магнезиев силикат, който представлява смес от силикон, магнезий, кислород и водород. В своята естествена форма талкът съдържа токсични вещества, които познаваме като азбест. Според многобройни проучвания именно азбестът е сред вещества, които провокират различни видове рак. От 1970 г. американските власти въведоха регулации, според които талкът на прах не бива да съдържа азбест.

Съвременният талк на прах най-често се използва като основа за козметични продукти, както и други стоки, специално предназначени за дамската аудитория. По принцип целта му е да абсорбира излишните мазнини и влага, да поддържа кожата суха и да я предпази от възникването на обриви. Поради тази причина много жени използват талк на прах с цел интимна хигиена. Той поддържа интимните зони сухи и прогонват неприятните миризми.

rak na yaichnicite

Американското раково общество предупреждава многократно жените да бъдат внимателни при употребата на талк. Членовете му се позовават на редица проучвания, които показват ясно връзка между използването на талк на прах за гениталната зона и развитието на рак на яйчниците. Всички проучвания са единодушни по въпроса, дали е препоръчително талкът да се използва за тази част на тялото. Той е способен да се „прокрадне“ към матката, фалопиевите тръби и яйчниците. По този начин провокира възпаление на вътрешните органи, създавайки подходяща среда за развитието на ракови клетки.

Употребата на талк на прах в грижата за бебето и с цел почистване може в дългосрочен план да предизвика рак на яйчниците в по-късен етап от живота на детето. Защо? Тъй като малки частици талк „пътуват“ през женската репродуктивна система и се натрупват с години в яйчниците, превръщайки се в предпоставка за бъдещо разболяване от рак.

Изследване, направено през 1971 година, сочи, че частици талк се открити в 75% от туморите, които са били подложени на тест. В друго изследване, осъществено в 8 страни от 19 различни учени, е установено, че жените, които използват продукти с талк в интимната зона, са изложени на от 30% до 60% по-висок риск от развитие на рак на яйчниците.

Към днешна дата Американското раково общество вече няколко пъти отправи послание към жените, посочвайки тясната връзка между употребата на талк и развитието на рак на яйчниците. В същото време Агенцията по храните и лекарствата на САЩ не е отправила препоръка да се избягва употребата на продукти, съдържащи талк. Все пак обаче е инструктирала производителите да добавят едно изречение на етикета, което гласи, че дългосрочната употреба на такъв продукти с цел интимна грижа носи рискове.

Предупреждения за употребата на талк на прах

bebeshka pudra

След проучването на многобройните изследвания от цял свят, посветени на употребата на талк на прах, много здравословни организации и дори компании, които го произвеждат, отправиха публично предупреждение към потребителите си за това, каква е правилната употреба на продуктите с талк.

Американската академия по педиатрия вече не препоръчва използването на бебешка пудра за предпазване и лечение на обриви. Това решение беше взето след установяване на вредното въздействие на талк на прах върху белите дробове на бебетата и риска от предизвикването на сериозни респираторни проблеми.

Компания от ранга на Johnson&Johnson изрично посочва на етикета на своята бебешка пудра, че тя трябва да бъде използвана само външно; освен това не бива да се прилага при наличие на разкъсване на кожата, трябва да се избягва контакт с обите и носа, тъй като носи рискове за дихателната система.

Коалицията за профилактика на рака препоръчва всички продукти, съдържащи талк, да бъдат етикирани по съответния начин и да бъде посочено, че има връзка между употребата на талк на прах и повишения риск от развитие на рак на яйчниците. Те искат да присъства изречение подобно на: „Редовната употреба на талк на прах в интимната зона на жените може съществено да повиши риска от развитие на рак на яйчниците„.