Как да избегнем слънчево изгаряне и увреждане

· 03.02.2016
Маска от кисело мляко и овесени ядки хидратира кожата, премахва мъртвите клетки и намалява появата на тъмни петна

Все повече хора се притесняват за здравето и красотата на кожата си и са наясно, че малките грешки могат да причинят проблеми, които са не са просто естетически. Всеки ден кожата бива изложена на различни фактори, които я отслабват и изсушават, като тези процеси причиняват повече вреда от това, което се вижда на повърхността й. За щастие обаче, ако предприемете нужните предпазни мерки, можете да предотвратите слънчево изгаряне и увреждане, които влияят върху здравето на кожата на по-дълбоко ниво.

В днешно време на пазара се предлагат много продукти за грижа за кожата, които помагат за предотвратяване на слънчево увреждане. И все пак – не е нужно да харчите цяло състояние за скъпи лечения, за да защитите кожата и да я поддържате здрава. Днес ще ви разкрием някои трикове, които могат да помогнат да избегнете вредното въздействие на слънцето върху кожата.

Запознати ли сте с лекарства, които вземате?

Много хора не знаят това, но някои медикаменти като антидепресанти, контрацептиви, противовъзпалителни или кортикостероиди и антибиотици са „фоточувствителни“, което означава, че когато сте изложени на слънчева светлина, това увеличава риска от слънчево изгаряне и увреждане. Ако приемате някое от тези лекарства, винаги използвайте добър слънцезащитен крем, за да минимизирате опасността.

Кола маска или бръснене 24 часа преди излагане на слънце

2-otstranyavane-na-kosmi

Независимо от метода, който използвате за обезкосмяване, винаги предпазвайте кожата от излагане на слънце до 24 часа след това. Използвайте добър овлажнител и не забравяйте плажното масло!

Увеличете консумацията на антиоксиданти и омега-3 киселини

Храненето играе много важна роля за здравето на кожата, както и въздействието на слънцето върху нея. Увеличаването на приема на антиоксиданти ще помогне на тялото да се пребори със свободните радикали, които отслабват колагена и еластина. Сред най-известните и здравословните антиоксиданти са бета-каротин и витамини A, B, C и E. Ще ги откриете в храни като моркови, домати, кайсии, спанак, сливи и боровинки.

Друг важен хранителен елемент за здрава кожа е омега-3. Този тип здравословни мазнини подхранва кожата, успокоява дразненето и намалява риска от слънчево изгаряне. Можете да увеличите приема на омега-3 с повече консумация на мазна риба и ядки.

Наблюдавайте бенките редовно

3-benki

Слънцето е важен фактор, който влияе върху превръщането на бенките в меланома или рак на кожата. Ето защо е важно да ги наблюдавате редовно и да видите дали те се променят. Проверявайте бенките, които имат неправилни или размити краища, странни цветове или дали изпускат секрет или кървят. Ако забележите някакви аномалии, най-добре е незабавно да посетите дерматолог.

Маски за защита на кожата от слънцето

Маска от кисело мляко и овесени ядки

Тази маска хидратира кожата, премахва мъртвите клетки и намалява появата на тъмни петна. Важно е да я прилагате през нощта, за да получите най-добри резултати.

Съставки:

  • ½ чаша кисело мляко (125 гр.)
  • 3 супени лъжици лимонов сок (45 мл.)
  • 1 супена лъжица овесени ядки (10 мл.)
  • 2 ягоди, намачкани на пюре

Начин на приготовление:

Смесете всички съставки в купа и нанесете маската върху лицето, след като сте го измили добре. Оставете да действа за 10 минути, преди да почистите със студена вода.

Маска с овесени ядки и банан

Друг чудесен начин да защитите кожата от слънцето и да избегнете слънчево изгаряне и петна е чрез комбиниране на банани, овес и мед. Тези 3 съставки подхранват и хидратират кожата, като същевременно осигуряват защитна бариера, която премахва мъртвите клетки, които са се натрупали на повърхността.

Съставки

  • 1 малък узрял банан
  • 5 супени лъжици овесени ядки (125 гр.)
  • 1 супена лъжица мед (25 гр.)

Начин на приготовление:

Добавете всички съставки в блендер или кухненски робот и ги пасирайте, докато получите гладка смес. Нанесете я върху чиста кожа и оставете да действа за 15 минути. Изплакнете със студена вода. Повтаряйте тази процедура 3 пъти седмично, за да постигнете оптимални резултати.