Как да избегнем слънчево изгаряне и увреждане

Маска от кисело мляко и овесени ядки хидратира кожата, премахва мъртвите клетки и намалява появата на тъмни петна.
Как да избегнем слънчево изгаряне и увреждане
Nelton Abdon Ramos Rojas

Прегледано и одобрено от лекар Nelton Abdon Ramos Rojas.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Все повече хора се притесняват за здравето и красотата на кожата си и са наясно, че малките грешки могат да причинят проблеми, които са не са просто естетически. Всеки ден кожата бива изложена на различни фактори, които я отслабват и изсушават, като тези процеси причиняват повече вреда от това, което се вижда на повърхността й. За щастие обаче, ако предприемете нужните предпазни мерки, можете да предотвратите слънчево изгаряне и увреждане, които влияят върху здравето на кожата на по-дълбоко ниво.

В днешно време на пазара се предлагат много продукти за грижа за кожата, които помагат за предотвратяване на слънчево увреждане. И все пак – не е нужно да харчите цяло състояние за скъпи лечения, за да защитите кожата и да я поддържате здрава. Днес ще ви разкрием някои трикове, които могат да помогнат да избегнете вредното въздействие на слънцето върху кожата.

Запознати ли сте с лекарства, които вземате?

Много хора не знаят това, но някои медикаменти като антидепресанти, контрацептиви, противовъзпалителни или кортикостероиди и антибиотици са “фоточувствителни”, което означава, че когато сте изложени на слънчева светлина, това увеличава риска от слънчево изгаряне и увреждане. Ако приемате някое от тези лекарства, винаги използвайте добър слънцезащитен крем, за да минимизирате опасността.

Кола маска или бръснене 24 часа преди излагане на слънце

След епилация защитете кожата от слънчево увреждане

Независимо от метода, който използвате за обезкосмяване, винаги предпазвайте кожата от излагане на слънце до 24 часа след това. Използвайте добър овлажнител и не забравяйте плажното масло!

Увеличете консумацията на антиоксиданти и омега-3 киселини

Храненето играе много важна роля за здравето на кожата, както и въздействието на слънцето върху нея. Увеличаването на приема на антиоксиданти ще помогне на тялото да се пребори със свободните радикали, които отслабват колагена и еластина. Сред най-известните и здравословните антиоксиданти са бета-каротин и витамини A, B, C и E. Ще ги откриете в храни като моркови, домати, кайсии, спанак, сливи и боровинки.

Друг важен хранителен елемент за здрава кожа е омега-3 мастни киселини. Този тип здравословни мазнини подхранва кожата, успокоява дразненето и намалява риска от слънчево изгаряне. Можете да увеличите приема на омега-3 с повече консумация на мазна риба и ядки.

Наблюдавайте бенките редовно

Наблюдавайте бенките редовно

Слънцето е важен фактор, който влияе върху превръщането на бенките в меланома или рак на кожата. Ето защо е важно да ги наблюдавате редовно и да видите дали те се променят. Проверявайте бенките, които имат неправилни или размити краища, странни цветове или дали изпускат секрет или кървят. Ако забележите някакви аномалии, най-добре е незабавно да посетите дерматолог.

Маски за защита на кожата от слънчево увреждане

Маска от кисело мляко и овесени ядки

Тази маска хидратира кожата, премахва мъртвите клетки и намалява появата на тъмни петна. Важно е да я прилагате вечер, за да получите най-добри резултати.

Съставки:

  • ½ чаша кисело мляко (125 гр.)
  • 3 супени лъжици лимонов сок (45 мл.)
  • 1 супена лъжица овесени ядки (10 мл.)
  • 2 ягоди, намачкани на пюре

Начин на приготовление:

Смесете всички съставки в купа и нанесете маската върху лицето, след като сте го измили добре. Оставете да действа за 10 минути, преди да почистите със студена вода.

Маска с овесени ядки и банан

Друг чудесен начин да защитите кожата от слънцето и да избегнете слънчево изгаряне и петна е чрез комбиниране на банани, овес и мед. Тези 3 съставки подхранват и хидратират кожата, като същевременно осигуряват защитна бариера, която премахва мъртвите клетки, които са се натрупали на повърхността.

Съставки

  • 1 малък узрял банан
  • 5 супени лъжици овесени ядки (125 гр.)
  • 1 супена лъжица мед (25 гр.)

Начин на приготовление:

Добавете всички съставки в блендер или кухненски робот и ги пасирайте, докато получите гладка смес. Нанесете я върху чиста кожа и оставете да действа за 15 минути. Изплакнете със студена вода. Повтаряйте тази процедура 3 пъти седмично, за да постигнете оптимални резултати.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Hill, K. O., Fujii, Y., Johnson, D. C., & Kawasaki, B. S. (1978). Photosensitivity in optical fiber waveguides: Application to reflection filter fabrication. Applied Physics Letters. https://doi.org/10.1063/1.89881
  • Lluria-Prevatt, M., Dickinson, S. E., & Alberts, D. S. (2014). Skin cancer prevention. In Fundamentals of Cancer Prevention, Third Edition. https://doi.org/10.1007/978-3-642-38983-2_12
  • Food and Agriculture Organization. (2016). Influencing food environments for healthy dietsInfluencing food environments for healthy diets. https://doi.org/10.1006/nimg.2001.1006

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.