Контролирайте кръвната захар с канела и карамфил

Ако вашият лекар вече ви е диагностицирал с диабет, важно е да се консултирате с него, преди да приемете този природен лек.
Контролирайте кръвната захар с канела и карамфил

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

В следващите редове ще насочим вниманието ви към  домашен лек за диабет, който  се състои само от две евтини съставки: канела и карамфил. И двете доказано дават положителни резултати при лечение на това заболяване, особено в комбинация.

Канелата може значително да понижи кръвната захар, затова е важно да ​​се консултирате с личния лекар относно приема на всякакви други лекарства или добавки, които биха могли да имат същия ефект.

Диабетът е метаболитно заболяване, което причинява високи нива на кръвна захар. Това се случва поради недостатъчно производство на инсулин или защото тялото не реагира правилно на количеството инсулин, което се произвежда. Заседналият начин на живот и лошото хранене са главните причини за този здравословен проблем, който се е разпространил по целия свят през последните десетилетия. Според множество проучвания над 382 милиона души по света страдат от диабет, а броят им се увеличава ежедневно.
Този здравословен проблем може да се контролира, но е важно да се подложите на лечение. Трябва да се елиминират напълно всички видове сладки храни, които могат да влошат състоянието ви. Лечението на диабет трябва да бъде индивидуално и да се прави редовно, за да се гарантира, че нивото на кръвната захар е стабилно.

С други думи, непременно ще трябва медицинско лечение и наблюдение от лекар, но не е излишно и да използвате някои домашни средства, които помагат за регулиране на нивата на кръвната захар.

Как се регулира нивото на кръвната захар само с две съставки – канела и карамфил

  • Канела за регулиране на нивата на кръвната захар

Едно скорошно проучване установи, че канелата може да помогне на хората, които страдат от диабет тип 2. Участниците в проучването консумирали канела редовно. Било установено, че както кръвната им захар, така и нивата на холестерола са намалели. Изглежда, че канелата подобрява способността на тялото да регулира кръвната захар и също така повишава ефективността на инсулина. Редовната консумация на канела активира основните ензими, които стимулират клетъчните рецептори, за да отговорят по-ефективно на производството на инсулин.

  • Карамфил за регулиране на нивата на кръвната захар

Карамфилът е популярна подправка по цял свят. Съблазнителният му аромат и приятен вкус го прави предпочитана съставка за редица рецепти. Но карамфилът е много повече от подправка: той притежава лечебни свойства, сред които това да намалява нивата на кръвната захар. Карамфилът е една от подправките с най-високото съдържание на антиоксиданти. Съдържа 80 мг. витамин С на 100 гр. продукт, както и бета-каротен, витамин Е, селен, фибри, фитостероли и различни други важни минерали.

Как се регулира кръвната захар с канела и карамфил?

Канелата и карамфил могат да помогнат за намаляване на нивата на кръвната захар.

След като вече разбрахте, че комбинацията от канела и карамфил могат да помогнат за намаляване на нивата на кръвната захар, време е да се научите как да приготвите това мощно средство за контролиране на диабета.

Съставки

  • 4 пръчки канела
  • 60 гр. карамфил
  • 1 л. вода

Как да го приготвите?
Смесете трите съставки в купа и я съхранявайте в хладилника 4 до 5 дни. След това прецедете течността и пийте по 1/2 чаша на ден.

Странични ефекти

Канела и карамфил - домашен лек срещу диабет.

Имайте предвид, че не всички хора трябва да използват това лечение, защото при някои може да се наблюдават нежелани странични ефекти. Ако имате диабет и искате да опитате това лекарство, първо обърнете внимание на следното:
  • Канелата може да влоши съществуващи проблеми с черния дроб.
  • Тези продукти могат да намалят значително кръвната захар, така че са необходими допълнителни предпазни мерки, ако приемате и други лекарства или добавки със същото действие.
  • Някои сортове канела съдържат съединение, което може да отслаби способността на организма да образува кръвни съсиреци. Важно е да си купите канела от сигурен източник, за да се гарантира високо качество.
  • Ако вашият лекар вече ви е диагностицирал с диабет, важно е да се консултирате с него, преди да приемете този природен лек.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.