Езикът на тялото: 7 съвета за подобряване на увереността ви

Освен че е израз на поведението ви езикът на тялото ви може положително да влияе върху начина, по който се чувствате и да ви направи по-уверени.
Езикът на тялото: 7 съвета за подобряване на увереността ви

Последна актуализация: 28 декември, 2018

Езикът на тялото е тих оркестър, за който невинаги си давате сметка. Но той влияе директно върху средата ви и хората около вас.

Да можете да го контролирате, да го познавате и да разбирате тайните му е нещо много важно и полезно. Например с помощта на езика на тялото можете да подобрите първото впечатление, което оставяте. Той ви прави по-привлекателни. И ви помага да подобрите увереността ви.

Всичко това не означава, че трябва да се обградите със стратегиите използвани от продавачите или политиците.

Става въпрос да подобрите увереността си, за да контролирате по-добре разговорите си, интервютата си за работа и дори начина, по който привличате останалите.

В тази статия ще ви дадем 7 съвета за подобряване на езика на тялото. Сигурни сме, че ще са ви от голяма помощ.

1.Езикът на тялото и езикът на очите
погледът и езикът на тялото

Мозъкът ви изразява намеренията ви. Ако искате нещо, очите ви са първите, които го търсят. Те първи изразяват намеренията ви.

Така че очите ви са първото средство и начин за изразяване използван от езика на тялото. Защо да не се възползвате максимално от тях?

  • Никога не гледайте надолу по време на разговор.
  • Гледайте хората в очите докато говорите с тях.
  • Запомнете, че очите изразяват емоциите ви. Така че опитайте се да изразявате спокойствие, решителност и самоувереност.

2.Правилна стойка и лично пространство

Докато говорите с човека пред вас е важно да обръщате внимание на стойката си.

Гърбът ви трябва да е изправен, раменете – отпуснати, вратът ви – изправен, не наведен.

  • Стойката е израз на поведението ви. За да подобрите увереността си пред другите не трябва да изпадате в крайности. С други думи не трябва да стоите „мирно“ или да сте прекалено отпуснати.
  • Опитайте се да бъдете естествени и сериозни. Затова е важно да обръщате внимание на личното си пространство.
  • Стойте на разстояние от другия човек. Но същевременно поддържайте известна близост с разговора – говорете си естествено и като равни.

3.Езикът на тялото: Винаги показвайте ръцете си по време на разговор
Езикът на тялото: винаги показвайте ръцете си по време на разговор

Ако сте на интервю за работа, официална вечеря, водите сериозен разговор никога не крийте ръцете си. Не ги дръжте в джобовете си, под масата. И не ги кръстосвайте.

Оставете ги да бъдат израз на думите ви и да предават емоциите ви. Оставете ги да се движат естествено. Дайте им свобода!

4.Мълчанието и спокойствието в даден момент са перфектна стратегия

Ще следваме метафората, че езикът на тялото ви е като оркестър от инструменти привличащи вниманието на публиката.

  • Както знаете музиката не би била същата без тишината. Така че, за да впечатлите хората пред вас трябва да я използвате от време на време.
  • Например, когато другият човек каже нещо, с което не сте съгласни, не бързайте да му отговаряте или противоречите, а просто замълчете. Усмихнете се. И си дайте малко време.

Понякога мълчанието е начин да покажете зрялост. Така че възползвайте се разумно от него.

5.Дръжте някой предмет докато говорите

За да впечатлите някого или група от хора винаги е добре да държите молив, химикал и дори очилата си докато говорите.

  • Ако използвате правилно тези вещи или аксесоари те ще придадат интелектуална нотка на разговора ви пред хората.
  • Същевременно държането на тези вещи ви помага да се справите с напрежението.

Препоръчваме ви да прочетете и: Общите черти, които имат силните жени

6.Кимайте с глава
кимането с глава е част от езикът на тялото

Кимането с глава е важна част от езика на тялото.  По този начин общувате с човека пред вас. Така потвърждавате казаното от него. Кимането с глава е израз на откритост и интерес.

То невинаги означава, че сте съгласни с казаното от другия. Но изразява уважение и увереност. Дава ви възможност за създаване на позитивна среда и за постигане на съгласие. Кимането с глава създава представа за увереност, уважителна и интелигентна личност.

7.Не се отпускайте прекалено много. Стойте в зоната си на комфорт.

За да убедите останалите в нещо не е необходимо да сте актьор. Не трябва да използвате много жестове или да прекалявате с говоренето.

Да усъвършенствате езика на тялото си е изкуството и начина да покажете себе си, да въздействате върху останалите, без да ставате комични.

Трябва да споменем, че това никак не е лесно. За целта трябва да работите много върху самочувствието, самоувереността си и дори върху нервните си тикове. Понякога те се използват за прикриване и контролиране на нервността и несигурността.

Всички искаме да бъдем по-уверени в ежедневните си контакти. Освен това искаме да подобрим способността си да привличаме и да бъдем по-уверени пред останалите. Ето защо приемете предизвикателството и усъвършенствайте езика на тялото си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.