Открийте как да подобрите здравето си, като пиете повече вода всеки ден

Като пиете повече вода помагате по-лесно да се елиминират токсините от организма и да се прочистят бъбреците, за да не се образуват камъни в тях. И макар да изглежда невероятно, пиенето на повече вода предотвратява задържането на течности.
Открийте как да подобрите здравето си, като пиете повече вода всеки ден

Последна актуализация: 01 май, 2019

Като пиете повече вода всеки ден, можете значително да подобрите здравето си. Ето защо, пиенето на много вода трябва да бъде една от целите ви. Въпреки, че всички са чували тази препоръка, много хора пренебрегват ползите от този добър навик.

В днешната статия ще ви представим девет здравословни ползи от пиенето на повече вода. Това е един лесен и достъпен начин за подобряване на здравето.

Ще подобрите здравето си, като пиете повече вода…но колко повече?

Всеки ден трябва да пиете поне един литър и половина вода, което съответства на шест до осем чаши. Това количество е приблизително, тъй като зависи от следните фактори:

          Това означава, че човек, който тежи 70 кг, ще се нуждае от 10 чаши на ден, или два литра.

  • Климат или време на годината: Ако времето е горещо, трябва да пиете около два литра вода на ден.
  • Физически упражнения: Ако се потите повече, ще трябва да увеличите консумацията на вода, за да възстановите водния и минералния баланс на тялото.
  • Здравословни проблеми: Някои хора трябва да консумират повече вода, за да предотвратят образуването на камъни в бъбреците, например.
  • Храна: Храната също осигурява вода. Например, консумирането на супи и салати осигурява известно количество вода на организма. Консумирането обаче на месо и картофи, не доставя вода на организма.

Как ще подобрите здравето си, като пиете повече вода?

1. Като пието повече вода, ще сте по-малко гладни

Като пиете повече вода: от кана се сипва вода в чаша

Знаете ли, че понякога, когато се чувствате гладни, всъщност не сте гладни, а жадни?

Имайте това предвид и помнете да пиете вода непрекъснато през целия ден, особено когато се чувствате гладни между храненията. Това ще ви помогне да избегнете хапването през цялото време и прекаленото чувство за глад.

2. Като пиете повече вода ще имате по-хубава кожа, с по-малко несъвършенства и бръчки

Като пиете повече вода ще запазите кожата си без петна, черни точки, пъпки или акне. Този навик ще предотврати или забави появата на бръчките, които са свързани с липсата на хидратация.

Водата ви позволява да имате хидратирана, блестяща и здрава кожа без помощта на козметични продукти.

3. Като пиете повече вода ще имате повече енергия

Като пиете повече вода: Една млада и усмихната руса жена с разперени ръце

Понякога, не са ви необходими стимуланти като кафе или чай, за да повишите енергията си, тъй като умората може да е резултат от дехидратация на организма.

Като пиете повече вода, ще имате енергията, от която се нуждаете през целия ден.

4. По-малко задържане на течности

Пиенето на вода през целия ден е най-добрият начин за елиминиране на излишните течности от организма. Пиенето на повече вода предотвратява задържането на течности и подуването на места като краката, стъпалата и корема.

Следователно, ще се подобри функцията на бъбреците и водния баланс в организма.

5. Кажете сбогом на запека

Една жена се държи за корема

Понякога запекът може да е свързан с липса на вода, особено при хора, които не ядат много храни с високо съдържание на фибри. Ще разпознаете това състояние, защото тогава ви е трудно дори да седите на стола.

В този случай, от съществено значение е да пиете повече вода, за да облекчите това състояние.

6. Като пиете повече вода се предотвратява образуването на камъни в бъбреците

Лекарите препоръчват да се пие повече вода, за да се предотвратят камъни в бъбреците при хора, които имат семейна история на този здравословен проблем или вече имат камъни.

Това е най-лесният и евтин начин за премахване на съществуващите камъни и за избягване на сериозни здравословни проблеми.

7. Предотвратява високо кръвно налягане

Апарат за високо кръвно налягане на ръката на пациент

Като пиете повече вода се намалява кръвното ви налягане, защото се намаляват нивата на натрий в организма. По този начин, пиенето на вода ще помогне да се намали високото кръвно налягане по естествен начин, без да се налага да се прибягва до лекарства.

8. Помага да отслабнете по-бързо

Както споменахме по-горе, ако пиете повече вода, вашият организъм ще е хидратиран през деня. Това ще ви помогне да не чувствате глад и да не хапвате през определено време.

В допълнение, пиенето на повече вода ускорява метаболизма ви, което води до изгаряне на калории.

И накрая, пиенето на повече вода подобрява отстраняването на течностите и разграждането на мазнините. Ето защо, това е един от най-добрите начини да отслабнете, без да се жертвате твърде много.

9. Премахва токсините

Като пиете повече вода ще помогнете на тялото да премахне токсините и да се очисти от вещества, които може да са вредни за вашето здраве.

Водата осигурява естествен детокс и помага да изхвърлите почти всичко, което може да ви навреди или да ви причини заболяване.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Bao Y, Tu X, Wei Q. Water for preventing urinary stones. Cochrane Database Syst Rev. 2020 Feb 11;2(2):CD004292. doi: 10.1002/14651858.CD004292.pub4. PMID: 32045491; PMCID: PMC7012319.
  • Jeong JN. Effect of Pre-meal Water Consumption on Energy Intake and Satiety in Non-obese Young Adults. Clin Nutr Res. 2018 Oct;7(4):291-296. doi: 10.7762/cnr.2018.7.4.291. Epub 2018 Oct 31. PMID: 30406058; PMCID: PMC6209729.
  • Bernard J, Song L, Henderson B, Tasian GE. Association Between Daily Water Intake and 24-hour Urine Volume Among Adolescents With Kidney Stones. Urology. 2020 Jun;140:150-154. doi: 10.1016/j.urology.2020.01.024. Epub 2020 Jan 28. PMID: 32004558; PMCID: PMC7255954.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.