Открийте 7 ползи от джинджифила

24.01.2019
Коренът засилва имунната система, подобрява храносмилането, облекчава болката в ставите и защитава от настинка и грип.

Джинджифилът може и да не е първенец по привлекателен външен вид, но се характеризира с уникален аромат и вкус, който може да бъде използван за приготовление на различни сосове, супи, маринати, основни ястия и дори десерти. Отвъд кулинарното си приложение, този корен се радва на завидна популярност от десетилетия насам из цял свят благодарение на многобройните си лечебни свойства. Има много ползи от джинджифила, които подобряват здравословното състояние на човека по всевъзможни начини.

Много хора и до днес не са наясно, какви страхотни ползи от джинджифила могат да извлекат. Цената му не е висока и това го прави достъпен за ежедневно използване. Вероятно просто преминавате край него в магазина и го пренебрегвате. Съветваме ви да не правите тази грешка следващия път. Именно поради това, в днешната статия бихме желали да поговорим за 7 от основните ползи от джинджифила. Заслужава си да им отделите няколко минути от времето си.

Освен че ще ви споделим какво е благоприятното въздействие на корена върху здравето ви, ще приложим и няколко лесни и бързи рецепти, които можете да прилагате ежедневно! Запомнете – следващият път, когато сте в магазина, купете си и джинджифил!

Подобрява кръвообращението

Джинджифилът съдържа магнезий и цинк, които са ключови за подобряването на кръвообращението и възпрепятства натрупването на лош холестерол в черния дроб, а това предпазва от развитието на много заболявания на сърдечно-съдовата система. Наред с това, джинджифилът е ефикасен с цел преодоляване на треска и елиминиране на проблеми като интензивно потене.

Подобрява усвояването на хранителните вещества

Има много ползи на джинджифила

Консумацията на джинджифил ви гарантира, че тялото усвоява повече ценни вещества от храната, която приемате. Това се дължи на факта, че коренът стимулира секрецията на ензими от стомаха и панкреаса. Ако се оплаквате от проблеми с апетита, дъвчете малко парченце джинджифил преди всяко хранене.

Защитава от настинка и грип

Джинджифилът представлява природно отхрачващо средство. Той притежава антибиотични свойства, които ефикасно се борят с настинките и грипа. Всъщност коренът се използва от векове в Азия като мощно средство срещу грип, настинка и кашлица. Според съвременни изследвания на учените консумацията на джинджифилов чай редуцира симптомите на настинка и грип при възрастните.

Подобрява храносмилането

Джинджифилът стимулира по-доброто усвояване на хранителните вещества, приети с храната. Освен това облекчава болките в корема, които се появяват в резултат на възпаление на стомаха. Джинджифилът предразва и се бори със запека, намалява газовете и стимулира храносмилането.

Може да помогне в борбата с рака

Една от важните ползи на джинзжифила  - бори се с рака

Многобройни са изследванията, които доказват мощните свойства на джинджифила да се бори с рака. Той притежава способността да възпира растежа на раковите клетки – особено когато става дума за рак на дебелото черво и простатата.

Засилва имунната система

Редовната консумация на джинджифил засилва имунната система и подпомага организма в борбата с различни инфекции, настинка, кашлица, грип и хронични заболявания. Освен това коренът редуцира риска от сърдечен удар. Ползата му в лечението на бактериални инфекции на червата е безусловна.

Облекчава болката в ставите

Джинджифилът притежава противъзпалителни свойства, които редуцират болката и възпалението на ставите. Освен това повлиява благоприятно различни здравословни неразположения.

Вижте още: Страхотни натурални средства при болка в ставите

Как можете да извлечете ползи от джинджифила?

Джинджифилов чай за засилване на имунната система

Както казахме в началото на тази статия, джинджифилът може да бъде използван в различни рецепти за ястия или напитки. Той придава на храната специфичен аромат и вкус. В следващите редове ще ви снабдим с няколко прекрасни идеи, как да се възполвате от ползите на джинджифила, правейки го част от ежедневното си меню.

Джинджифилов ориз с подправки

Съставки:

  • Ориз Басмати
  • 1 скилидка чесън
  • 1 чаена лъжица джинджифил на прах
  • 1 люта чушка
  • Кориандър

Начин на приготовление:

Нарежете чесъна и чушката на много малки парченца. След това сгответе ориза – необходими са ви 20 минути. След като оризът е готов, добавете чесъна, джинджифила, чушките и кориандъра. Разбъркайте добре и сервирайте. Добър апетит!

Сок от джинджифил за по-добро кръвообращение

Съставки:

  • 1 ябълка, нарязана на 4
  • 1 чаша прясно изстискан портокалов сок (200 мл.)
  • 1 парче корен джинджифил

Начин на приготовление:

Сложете всички съставки в блендер. Получената смес трябва да бъде напълно гладка. Консумирайте веднъж дневно този сок, препоръчително леко изстуден.

Джинджифилов чай за засилване на имунната система и за борба с болестите

Консумацията на джинджифилов чай представлява отличен начин за извличане на ползи от корена на джинджифила. Този чай  бори симптомите, характерни за грипа и настинката. Освен това той облекчава болката, съпровождаща проблеми със ставите. Препоръчваме ви да го консумирате и с цел укрепване на имунната система.

Прочетете и това: Как да отслабваме с джинджифилов чай (и кога да го избягваме)

Съставки:

  • 1 чаша вода (200 мл.)
  • Пресен корен джинджифил
  • 1 лимон
  • Мед

Начин на приготовление:

  • Кипнете водата , като за целта използвате подходящ чайник или тенджера. Докато водата кипи, нарежете джинджифила или го рендосайте.
  • Изстискайте сока от лимона в чаша. Добавете в нея топлата вода с джинджифила и подсладете с малко мед на вкус. Вашият чай за по-силна имунна система е готов.
  • Karna, P., Chagani, S., Gundala, S. R., Rida, P. C. G., Asif, G., Sharma, V., … Aneja, R. (2012). Benefits of whole ginger extract in prostate cancer. British Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1017/S0007114511003308
  • Srinivasan, K. (2017). Ginger rhizomes (Zingiber officinale): A spice with multiple health beneficial potentials. PharmaNutrition. https://doi.org/10.1016/j.phanu.2017.01.001
  • Tiran, D. (2012). Ginger to reduce nausea and vomiting during pregnancy: Evidence of effectiveness is not the same as proof of safety. Complementary Therapies in Clinical Practice. https://doi.org/10.1016/j.ctcp.2011.08.007
  • Haniadka, R., Saldanha, E., Sunita, V., Palatty, P. L., Fayad, R., & Baliga, M. S. (2013). A review of the gastroprotective effects of ginger (Zingiber officinale Roscoe). Food and Function. https://doi.org/10.1039/c3fo30337c
  • Singletary, K. (2010). Ginger: An overview of health benefits. Nutrition Today. https://doi.org/10.1097/NT.0b013e3181ed3543