6 знака, че имате проблем с функционирането на панкреаса

27.11.2018
Проучванията показват, че 80% от случаите на панкреатит се дължат предимно на камъни в жлъчката и лоши хранителни навици.

Панкреасът е незаменим орган за тялото. Познаването на симптомите на лошото функциониране на панкреаса може да ви помогне по няколко начина да предвидите или да предотвратите по-сериозни проблеми. Панкреатитът променя много храносмилателни функции и понякога се свързва с лоши хранителни навици. Ние ще обясним за това по-долу.

Панкреасът е разположен зад стомаха и е отговорен за производството на ензими, като инсулин и глюкагон. Те са необходими за доброто храносмилане и стигат до тънкото черво. От там те подпомагат синтеза на храната.

И най-малката промяна в правилното функциониране на панкреаса може да има доста тежки последици. Същите тези ензими могат дори да се обърнат срещу него и да го атакуват. Но нека погледнем този процес по-отблизо.

Как мога да разбера дали имам проблем с панкреаса?

влошено функциониране на панкреаса

1. Болка

Болката се появява в горната част на корема и зад стомаха. Не забравяйте, че този дискомфорт се появява само от лявата страна на тялото, под ребрата, и се усеща като парене.

 • Тази болка може да бъде по-силна след ядене или след употреба на алкохол. Тя е още по-изразена, ако сте яли храни с високо съдържание на мазнини.
 • Тази болка може да започне в деня след приемането на лоша храна. Тя може да продължи няколко дни и дори може да стане по-силна.
 • Болката е по-силна, когато лежите по гръб. Панкреасът се натоварва и болката е по-остра.
 • Болката тръгва от гърба или зад лявата плешка.

2. Температура

Ензимите, които атакуват панкреаса водят до възпаление и следователно е съвсем нормално да имате температура. Когато почувствате болка или дискомфорт, не забравяйте да си измерите температурата.

Ако температурата се повишава с няколко градуса, посетете вашия лекар. Вашият лекар е единственият, който може да изключи други причини и той / тя може да отговори на вашите въпроси. Понякога симптомите могат да бъдат свързани с други проблеми и заболявания.

3. Повдигане


Влошеното функциониране на панкреаса може да доведе до повръщане, но може и да не доведе. Когато храносмилателната система се променя, храните не се усвояват много добре и панкреасът се възпалява. Нормално е да имате чувство за дискомфорт.

4. Главоболие

Нормално е да се чувствате уморени, раздразнителни, трудно се съсредоточавате, и имате внезапни главоболия. Това се дължи на факта, че вашата имунна система е атакувана, имате влошено функциониране на панкреаса и ефектите се усещат веднага.

5. Загуба на тегло

Ако не се синтезират храните правилно вие не усвоявате хранителни вещества, защото панкреасът се унищожава от собствените си ензими, или може да бъде блокиран от камъни в жлъчката. Загубата на тегло е нормална за хора, които страдат от влошено функциониране на панкреаса. Те започват да губят тегло, въпреки че продължават да се хранят както преди.

Тахикардия

Имате ускорен сърдечен ритъм, лесно се изморявате и се задъхвате. Това е така, защото организмът ви отслабва и имунната ви система вече не разполага с достатъчно енергия, което става причина сърцето да работи по-бързо. Чувствате се сякаш се задушавате и имате необичайно ускорен пулс. Трябва да внимавате много за това.

Вижте още: Създадена е нова молекула в борбата срещу рака на яйчниците и панкреаса

Какви са причините за панкреатични заболявания?

причини за влошеното функциониране на панкреаса

Проучванията показват, че 80% от случаите на панкреатит се дължат предимно на камъни в жлъчката и лоши хранителни навици. Камъните например блокират каналите и пречат на панкреаса да изпълнява своите функции.

По отношение на диетата, консумацията на повишени количества мазнини и алкохол нанася непоправими щети на този орган, поради което трябва да имате това предвид. Други причини, които биха могли да го засегнат са бъбречна недостатъчност, вълчанка, кистозна фиброза, и прием на някои медикаменти.

Вижте още: 7 храни предпазващи от възпаление на черния дроб и панкреаса

Как мога да се грижа за доброто функциониране на панкреаса си?

подобряване на влошеното функциониране на панкреаса

 • Ограничете консумацията на рафинирани захари и брашно.
 • Ако пушите, спрете незабавно. Това е абсолютно задължително, за да се предпазите от рак на панкреаса.
 • Избягвайте алкохола. Според диетолозите една чаша вино на ден може да бъде здравословна, но ако се надвишава тази доза постоянно, ефектът върху панкреаса е неминуем. Избягвайте го за ваше добро.
 • Консумирайте храни, които са богати на фибри, особено пълнозърнестите храни.
 • Избягвайте консумацията на червено месо.
 • Консумирайте много кръстоцветни зеленчуци: броколи, карфиол, зеле, кресон и брюкселско зеле. Тези зеленчуци са идеални, ако искате да се грижите за панкреаса и да се предпазите от рак.
 • Избягвайте наддаване на тегло.
 • Опитайте се да предотвратите диабета.
 • Консумацията на протеини е незаменима като форма на лечение и профилактика на заболявания на панкреаса. Опитайте се да взимате протеини от бобови растения и риби. Ако ядете месо, нека да е пуешко; то е по-здравословно и съдържа по-малко мазнини.