Смути за ефективно отслабване с краставица, лимон и мента

Благодарение на диуретичните свойства на съставките му, това естествено смути може да помогне за детоксикацията и свалянето на килограми и може да намали риска от задържане на течности.
Смути за ефективно отслабване с краставица, лимон и мента

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Няма нищо по-освежаващо от това смути за ефективно отслабване с краставица, лимон и мента. Всички негови съставки са естествени и може да се открият във всяка кухня, в която има здравословна храна.

Тази напитка е също така много вкусна, изключително лесна за приготвяне и може да ви помогне да свалите килограми по естествен път. Разгледайте всички съставки по долу, за да разберете как тази рецепта може да ви помогне да отслабнете бързо.

Смути за ефективно отслабване, с ползите от краставицата

Смути за ефективно отслабване: краставица, нарязана на парчета

Краставицата съдържа малко калории, около 16 калории за всеки 100 грама. Когато цялостният ви прием на калории през деня е нисък, тогава ги изгаряйте редовно, защото тялото използва излишните мазнини автоматично.

Това смути с краставица помага за храносмилането и прави метаболизма по-ефикасен. Освен това, може да ви помогне да изразходвате повече енергия и да изгорите излишните мазнини. Като резултат, може да свалите досадните килограми!

Краставицата е отличен детоксификатор, който е съставен от 95% вода и 5% фибри. Краставицата помага да се прочисти тялото и да се елиминират токсините, които усложняват храносмилането.

Детоксификацията е важна за здравата храносмилателна система, тъй като помага за подобряване на храносмилателната система и метаболизма. Освен това, фибрите в краставицата помагат за повишаване на  тонуса, контролиране на апетита и предотвратяват преяждането.

Поради високото съдържание на вода, краставицата е отличен природен диуретик. Помага за елиминирането на натрия от течностите, задържани в нашето тяло.

Смути за ефективно отслабване, с ползите от ментата

Листата от мента имат високо съдържание на фибри, които:

 • Намаляват вашия риск от стомашно разстройство.
 • Помагат за намаляването на нивата на холестерол.
 • Намаляват риска от качване на килограми и затлъстяване.
 • Помагат за стимулирането на храносмилателните ензими.
 • Помагат за преобразуването на мазнините в използваема енергия.

Освен за сваляне на килограми, ментата помага за подобряване на храносмилането, намалява риска от гадене, помага за лекуването на дихателните проблеми и премахва лошия дъх.

Листата от мента съдържат също малко количества катехини и кофеин. Тези две химически вещества ускоряват метаболизма и повишават телесната температура, като помагат на нашето тяло да изгори излишните калории.

В това смути с краставица, ментата дава красив аромат, който може да има голямо влияние върху вашия апетит и помага да контролирате глада.

Смути за ефективно отслабване, с ползите от лимона

Смути за ефективно отслабване: ползите от лимона

Лимоновият сок съдържа близо една четвърт от необходимия ви дневен прием на витамин C. Той е чудесен антиоксидант, който помага за подобряването на телесните функции и цялостното физическо състояние.

Лимоновият сок е природен диуретик. Когато е добавен към водата, подпомага отстраняването на излишните течности. Това може да успокои подуването на стомаха и запека.

 • Полифенолите в лимоните помагат за намаляването на риска от натрупване на телесни мазнини.
 • Ниските стойности на калий в лимоните помагат за подобряването на храносмилането.
 • Цитрусовата киселина помага на черния дроб да произвежда повече жлъчка, като така помага за подобряването на храносмилането.

В това смути за ефективно отслабване, лимоните предотврятяват образуването на кафяв цвят по листата от мента. Въпреки това, важно е да изпиете това смути, веднага щом го приготвите.

Ползите от водата

Водата поддържа тялото хидратирано, което е много важно, тъй като дехидратацията забавя изгарянето на калории. Освен това, подпомага ставите и мускулите по време на упражнения и помага на кръвта да доставя кислород до мускулите.

Водата също ще ви накара да се чувствате по-сити по време на ядене и ви спира от преяждане.

В състава на това смути за ефективно отслабване, водата хидратира останалата част от съставките и допринася за консистенцията на течността.

Рецепта за това смути, което ще ви помогне да отслабнете

Нарязани лимони и краставица на дъска за рязане

Съставки

 • 1/2 чаша лимонов сок (125 мл)
 • 1 краставица
 • 4 листа от мента
 • Лед
 • 1 чаша вода (250 мл)

Приготвяне

 • Обелете краставицата, премахнете семената и я на нарежете на парчета.
 • Смесете в блендера всички съставки, докато не получите гладка текстура.
 • Можете да добавите леда по-късно, ако не можете да го смесите.
 • Сложете напитката в кана и оставете в хладилника за няколко минути преди сервиране.

Предлагаме да пиете от това смути на празен стомах, поне веднъж в седмицата, за да подпомогнете пречистването на организма.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Healthline.com 10 Easy Ways to Boost Your Metabolism (Backed by Science) [Online] Available at: www.healthline.com/nutrition/10-ways-to-boost-metabolism
 • Menéndez Soriano C. Efectos vasculares de la quercetina y la catequina: interacciones y papel de los procesos de conjugación y desconjugación metabólica. Universidad Complutense de Madrid (2012)

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.