Опитайте тази рецепта за пандишпан с царевично брашно

В следващите редове ще споделим с вас стъпка по стъпка рецепта за приготвяне на пандишпан с царевично брашно, който е нежен, сочен и пълен с вкус. Ще ви хареса!
Опитайте тази рецепта за пандишпан с царевично брашно
Anna Vilarrasa

Написано и проверено от диетолог Anna Vilarrasa.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Арепас, енчилада, тамали, кесадили, полента, пуканки…Това са добре познати ястия, приготвени с царевица. Въпреки това, благодарение на кулинарните си свойства и факта, че не съдържа глутен, царевицата е добра идея за приготвяне на други рецепти, като пандишпан с царевично брашно.

С това брашно можете да получите лека, вкусна напоена торта с фантастичен вкус. Всъщност може дори да ви хареса повече от тази с пшеничното брашно! Ако имате под ръка яйца, захар и малко олио, ще ви трябва само малко царевица, за да се захванете за работа!

Защо да приготвите пандишпан с царевично брашно?

Основната съставка на този сладкиш е царевично брашно. Това зърно е традиционна култура за Америка, среща се и в Северна и Южна Америка. Често се отглежда и в Африка, където употребата й може да се сравни с тази на ориза на други континенти.

Основните й хранителни характеристики са подобни на тези на другите зърнени храни. Царевицата е източник на въглехидрати, чиято основна функция е да осигурява енергия на тялото. Също така се състои от 10% протеини и значителни количества фибри.

Що се отнася до наличието на микроелементи, царевицата съдържа витамини от група В и някои минерали като желязо, магнезий и калий. Също така съдържа фенолни съединения и бета-каротини с антиоксиданти и пребиотично действие.

Една от забележителните характеристики е липсата на глутен в състава й. Следователно се превръща в една от най-използваните зърнени храни за приготвяне на всички видове безглутенови продукти, като хляб, тестени изделия и бисквитки.

Царевицата може също да се смила на брашно, за да се правят сладки. Рецептата по-долу е бърза и лесна за приготвяне, като се следват същите стъпки като при приготвянето на традиционните пандишпанови блатове с или без кисело мляко. Знаем, че ще ви хареса!

Тази рецепта може да бъде опция за закуска, лека закуска или десерт. Не е само за хора с непоносимост към глутен, но и за цялото семейство. Освен това при спортисти и хора, които са много активни, това е чудесен източник на енергия.

пандишпан с царевично брашно
Царевичното брашно придоби популярност заради факта, че не съдържа глутен, така че се превърна в основна съставка за хора с цьолиакия или непоносимост към глутен.

Съставки за приготвяне на пандишпан с царевично брашно

Тази рецепта е за около шест порции. Можете да модифицирате някои съставки на вкус, а продуктите, от които се нуждаете, са често срещани в много кухни.

Ето какво ще ви трябва:

  • 4 големи яйца
  • 70 грама зехтин
  • 190 грама захар
  • 170 грама жълто царевично брашно
  • 14 грама бакпулвер
  • Кората на един лимон
  • 1 чаена лъжичка масло за намазване на формата
  • Освен това ще ви трябва кръгла форма с диаметър около 24 сантиметра и миксер или бъркалка

Ръководство стъпка по стъпка за приготвяне на този пандишпан

Приготвянето на тази торта е много просто. Общото време, от което се нуждаете, е около 1 час и 15 минути, като броим и времето за печене.

Нека да разгледаме какво трябва да направите:

  1. Преди да започнете с приготвянето, предварително загрейте фурната до 170 градуса по Целзий (около 340 градуса по Фаренхайт).
  2. Намажете формата с малко масло и царевично брашно. Разклатете, за да премахнете излишното.
  3. След това поставете яйцата, захарта и лимоновата кора в голяма купа.
  4. Бийте около 6 минути или докато яйцата удвоят обема си.
  5. След това постепенно добавете олиото, като продължавате да разбивате и спрете, когато всичко е добре смесено.
  6. Смесете брашното с бакпулвера. Изсипете в купата с яйцата и разбъркайте с бъркалката, но правете това внимателно и бавно, за да не прекалите с разбиването. Спрете, когато бучките изчезнат.
  7. Изсипете тестото във формата и печете 1 час или докато клечката за зъби излезе суха.

В този случай тестото е овкусено с лимонова кора. Въпреки това, могат да се използват други съставки за получаване на желания вкус, като портокалова кора, малко настърган кокос, канела или няколко капки ванилова есенция.

Искате ли да приготвите още лакомства без глутен? Прочетете и: Как да приготвите крекери без глутен и без лактоза

Как да поднесем този пандишпан с царевично брашно

Тъй като това е много вкусна торта с малко подправки, може да се каже, че това е основна универсална торта, която може да бъде поднесена за много различни поводи. Може да бъде сладкиш, който да предложите на децата по време на закуска. Можете също да я поднесете с малко пресни плодове, ако искате да направите ястието по-пълноценно.

Но, ако това, което искате, е да приготвите торта за рожден ден, има много възможности да приготвите нещо малко по-сложно. В този случай ще ви трябва само малко повече време и отдаденост.

Страхотна алтернатива е да разрежете блата наполовина и да го напълните с портокалов мармалад, бита сметана или домашен крем. От друга страна, ако търсите някаква външна декорация, можете да заложите на шоколадово покритие, пудра захар, поръсена отгоре, или малко пресни ягоди.

Ванилова есенция
Възможно е да използвате ванилова есенция като овкусител за тази торта, наред с други опции. Канела и кокосова кора също са страхотни възможности.

Как да си направим перфектния пандишпан

Царевичното брашно се получава чрез смилане на цели царевични зърна, поради което е жълто. Не бива да се бърка с царевично нишесте, което се приготвя от нишесте. Следователно, то има различна текстура в рецептите и не е препоръчително да ги сменяте.

Въпреки че това е зърнена култура, която осигурява определени хранителни вещества и е добър източник на енергия, най-добре е да намерите различни начини да я въведете във вашата диета. Затова е най-добре да консумирате тази торта в умерени количества, както всички останали десерти.

Ако случайно парче торта е останало неизядено, е необходимо да го съхранявате на хладно и сухо място, но никога в хладилник. Също така ви съветваме да го съхранявате в пластмасов или стъклен контейнер, който се затваря херметически.

Понякога липсата на глутен в брашното води до неуспехи в рецептите за торти. Въпреки това, не се страхувайте; с тази не е така! Ще си направите фантастична торта без глутен!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Cantaluppi E, et al. Nutritional and phenotypical characterization of two South African maize (Zea mais) varieties sampled in the Qwa-Qwa region. Maydica. Enero 2017. 62 (1).
  • Food Data Central.  Corn flour, whole-grain, yellow. U. S. Department of Agriculture. Abril 2019.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.