Опитайте тази рецепта за колумбийски понички за традиционен и автентичен вкус

Тайната на перфектните колумбийски понички е да използвате солено и твърдо сирене, като queso costeño. Вижте как да приготвите тази традиционна коледна рецепта.
Опитайте тази рецепта за колумбийски понички за традиционен и автентичен вкус
Maria Patricia Pinero Corredor

Написано и проверено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Последна актуализация: 08 март, 2024

Коледа беше само преди месец и по това време на годината пристига един от най-чаканите деликатеси в Колумбия: понички (пържени). Тези малки топки от пържено тесто, хрупкави отвън и пухкави отвътре, могат моментално да ни свържат с коледния дух.

Тук ще ви покажем как можете да приготвите бунюелос, на които да се насладите със семейството и приятелите си през този празничен сезон. Също така ще проучим защо са толкова важна част от колумбийската гастрономическа култура.

Смятаме, че може да ви хареса да прочетете и тази статия: Рецепта за панамско шокао, вкусен десерт, приготвен с банани

Произходът и значението на buñuelos в Колумбия

Как се правят колумбийски пържени топки?
В Колумбия поничките със сирене са традиционна рецепта, която съществува от стотици години.

Въпреки че колумбийските бунюелос могат да се приготвят по всяко време на годината, те се консумират най-често на Коледа и Нова година. Произходът им датира от много векове: те се появяват в Близкия изток през 12 век сл. н. е., след това се преместват в Испания и накрая навлизат в Америка по време на процеса на испанизация.

В Колумбия пържените сирена са традиционна рецепта, която съществува от стотици години. Исторически те са били свързани с празници. Всъщност през 1856 г. колумбийският историк Хосе Мануел Гроот публикува статия, в която описва как в Богота по време на Коледа било почти задължително да се изпращат на приятели пържени понички, намазани с мед от захарна тръстика.

Започвайки през 30-те години на миналия век, индустриализацията масово продава брашно за приготвяне на този и други продукти. Днес те са символ на традицията и Коледа в тази страна.

Колумбийски понички: Какви съставки са ви необходими?

Как можете да направите колумбийски понички у дома? За да приготвите тази рецепта, ще трябва да си набавите следните съставки:

 • Шипка сол
 • 2 разбити яйца
 • ¼ чаша захар
 • 1 чаша царевично нишесте
 • 1 чаша брашно от маниока
 • ¼ чаша топло мляко
 • 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
 • 2 чаши смляно сирене queso costeño или cotija
 • 2 супени лъжици несолено разтопено масло
 • Необходимото количество масло от рапица или растително масло, подходящо за дълбоко пържене

Как да си направим колумбийски понички у дома

След като имате всички необходими съставки, е време да се заемете с приготвянето на тази празнична рецепта. Следвайте инструкциите и, ако искате да направите най-традиционната рецепта, опитайте се да спазвате стъпките, за да получите онези кръгли, перфектни и златни топки, които ни идват на ум, когато мислим за колумбийските понички. Да се захващаме за работа!

 1. В купа поставете царевичното нишесте, нишестето от маниока и захарта. Разбъркайте внимателно с черпак.
 2. Добавете содата, солта, топлото мляко и двете разбити яйца. Продължете да смесвате.
 3. Сега е време да добавите останалите съставки: разтопеното масло и сиренето.
 4. Разбъркайте, докато тестото стане гладко.
 5. Веднага след като придобие хомогенна консистенция, е време да започнете да месите топки с ръце.
 6. В дълбока тенджера загрейте растителното масло до 165 °C. Идеалната температура е когато поставите топка тесто, тя да остане за момент на дъното и след това да изплува на повърхността.
 7. Внимателно поставете топките и намалете топлината до средна.
 8. Пържете ги, докато добият златист цвят. Важно е да ги проверявате редовно, за да предотвратите изгарянето им.
 9. Внимателно ги извадете от маслото и ги отцедете върху чиния с попиваща хартия, за да отстраните излишната.
 10. Това е! Сервирайте и се насладете със семейството си на тази традиционна колумбийска рецепта.

Смятаме, че може да ви е интересно да прочетете и това: 8 питателни и вкусни индийски ястия

Съвети за приготвяне

Ето някои допълнителни съвети, които трябва да имате предвид, когато готвите вашите понички:

 • Поничките са солени, така че идеалното сирене за тази рецепта е солено, твърдо и сухо сирене, като настъргано костено. Ако използвате друго сирене, пърженките може да са прекалено сладки.
 • Ако в момента на приготвяне на сместа забележите, че става прекалено суха, добавете малко мляко. Ако текстурата е твърде мокра (това може да се случи, когато използваните яйца са много големи), добавете още брашно.
 • Можете да избирате размера на топките, но е по-добре да не са много големи, защото няма да се изпекат добре вътре. Освен това е важно всички топки да са с еднакъв размер, за да е равномерно печенето.
 • Олиото трябва да се загрее на висока температура в началото, но след това да се намали на средна, за да не изгори тестото и да не се пръснат поничките.
 • Оставете достатъчно разстояние между тях при пържене. Това ще осигури равномерно готвене и можете да ги обръщате или местите, докато се готвят.
 • Ако желаете, можете да използвате готовата смес, за да ги приготвите за по-кратко време. В тези случаи следвайте инструкциите на опаковката.
 • Хрупкавата текстура на външния им слой е по-подчертана, когато са прясно приготвени, така че не чакайте твърде дълго, преди да ги опитате.

Колумбийски понички: типична колумбийска коледна рецепта

Buñuelos de queso costeño, които заедно с царевичния крем са част от коледните amasijos, са звездите на този празник в Колумбия. Тази традиционна рецепта се предава от поколение на поколение, носейки топлината и автентичността на гастрономията на тази страна.

Както можете да видите, приготвянето й не е никак сложно, ако я следвате стъпка по стъпка. Препоръчваме ви да съберете необходимите съставки и да се захванете с тези вкусни хапки, за да изненадате семейството и приятелите си през този сезон пи не само!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.