10 грешки в грима, които трябва да избягвате през празничния сезон

Грешките в грима могат да повлияят на визията ви през празничния сезон. Но какви са те и как можете да ги избегнете? Ще ви разкажем тук.
10 грешки в грима, които трябва да избягвате през празничния сезон

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 10 юни, 2023

По време на празничния сезон е нормално да искате да изглеждате по най-добрия начин, с помощта на добър грим; по отношение на последното обаче е препоръчително да избягвате някои грешки в грима, които засенчват тоалетите. От подготовката на кожата до нанасянето на козметиката не трябва да се забравя нито един детайл.

По същия начин е препоръчително да се възползвате от свободното си време, за да проверите продуктите и да откриете срока им на годност. Както обяснява д-р Доун Дейвис, дерматолог от Mayo Clinic, козметиката трябва да се преглежда на всеки шест месеца, за да се намали рискът от заразяване с инфекции от бактерии или други микроби.

Знаете ли какъв грим искате да носите през празничния сезон? Искате ли да изглеждате перфектно? Не позволявайте на нищо да ви провали! Ето 10 грешки, които трябва да избягвате, и няколко съвета.

Грешки в грима през празничния сезон

Не е тайна, че гримът може да подчертае чертите на лицето. Всъщност това е тема, която е изследвана. Публикация в списание Plos One коментира, че козметиката може да подобри чертите на лицето, освен че изглажда хомогенността на кожата и й придава по-равномерен цвят.

За да се случи това обаче е важно да се знае функцията на всеки продукт и как да се прилага правилно. Въпреки това, този път искаме да прегледаме списък с грешки в грима, които обикновено се правят по време на коледните празници. Избягването им ще бъде ключът към безупречния и привлекателен външен вид.

1. Забравяте на подготвите кожата си

Една от основните грешки в грима през празничния сезон е нанасянето на продукти без подготовка на кожата. Може би поради бързането или защото тази стъпка от рутината просто се игнорира, мнозина оставят настрана почистването и овлажняването на кожата.

Разбира се, това може да повлияе на крайния завършек, особено когато кожата е суха или склонна към акне. За да се противодейства на това, Американската академия по дерматология препоръчва нанасяне на нежен почистващ препарат върху лицето и овлажнител, съдържащ слънцезащитен крем 30 SPF или по-висок.

Подготовка за гримиране
Първата стъпка към това да изглеждате добре в грима е да подготвите кожата с почистващи, овлажняващи и слънцезащитни продукти.

2. Грешки в грима през празничния сезон – прекаляване с количеството продукти

Много пъти по-малкото е повече. Не е необходимо да използвате всички продукти в комплекта си за грим. За да го направите правилно, струва си да вземете предвид облеклото, което ще носите, събитието, времето на деня и дори времето. Тези фактори помагат да се вземе решение за правилния външен вид, без да се претоварва лицето с твърде много цветове.

3. Избор на грешни нюанси

Съществува риск от закупуване на фон дьо тен или коректори, които не отговарят на тена на лицето. Ако цветът е по-тъмен или с твърде светъл тон, е трудно да се прикрият несъвършенствата и да се постигне добър завършек. За да избегнете това, най-добре е да изберете светли палитри, които изглеждат почти естествено.

Когато се съмнявате, можете да опитате малко количество върху челюстта, а не върху ръката.

4. Злоупотреба с фон дьо тен

Това е може би една от най-често срещаните грешки в грима, когато искате празнична визия. В опит да прикрият тъмните кръгове и други несъвършенства, някои хора нанасят слоеве и слоеве основа. Проблемът? Това действие изглажда тена и впоследствие кожата може да изглежда напукана или мръсна.

Леките основи са най-добрата алтернатива. Има допълнителни ползи от използването на тези с хидратиращи формули. Попиват по-лесно, имат добро покритие и оставят кожата ви по-равномерна.

5. Грешки в грима през празничния сезон – неправилно използване на коректор

На пазара има редица цветни коректори, в зависимост от несъвършенството, което искате да замаскирате. Въпреки че тази козметика е съюзник, тя лесно води до чести грешки в грима:

  • Подчертава бръчките, когато не се смеси напълно.
  • Открива тъмните кръгове под очите, когато очертаете окото с по-светъл нюанс от естествения. Най-добре е да използвате същия нюанс като основата.
  • Създава ефекта на панда, когато се бърка с хайлайтър, особено когато се използва преди основата.

Смятаме, че може да ви е интересно да прочетете и: 5 често срещани грешки при гримиране на увиснали клепачи

6. Прекален грим на очите

Въпреки че стилът на грим зависи от тоалета и повода, използването на твърде много продукти върху очите обикновено не се препоръчва. Наситените, твърде тъмни или блестящи сенки за очи отнемат от идеята за подмладен вид.

Междувременно прекаленото потъмняване на долната част на очите ги прави да изглеждат по-малки. В момента тенденцията е да се използва бял молив, тъй като има ефект на разширяване на погледа. Идеята обаче е да не прекалявате със сенките или очните линии.

7. Грешки в грима през празничния сезон: Деформиране на веждите

Веждите играят много важна роля за подобряване на атрибутите на лицето. По този начин има няколко тенденции, които да ги компенсират. Недостатъкът е, че много хора правят грешката да ги деформират, особено при скубане. Избягвайте преначертаването на космите и не прекалявайте със засенчването.

След кола маска гримът трябва да се нанася в посоката на растежа на космите. Не използвайте твърде тъмни нюанси, защото подчертаването им не изглежда добре.

8. Не знаете как да извиете миглите си

Има дебат за инструментът за извиване на мигли; трябва ли да се използва преди или след спирала? Професионалните гримьори са съгласни, че е по-добре да извивате чисти мигли, за да не се начупят.

Испанската асоциация на професионалистите по гримиране и характеризиране предлага да държите миглите от корена и да натискате пинсетите за 10 до 30 секунди. Ако след миглите има бучки, препоръчително е да ги отстраните със специална четка.

Грешки в грима
Когато нанасяте спирала върху миглите, избягвайте бучките или излишния продукт.

9. Грешки в грима: Нанасяне на руж върху бузите

Ружът се нанася върху горната част на скулата, а не върху бузата. Отгоре на скулата преминавайте към слепоочието. Ако стилът подчертава устните и очите, заложете на продукт тип руж. След като разберете останалата част от външния си вид, можете да засилите ружа.

10. Прекомерно плътно контуриране

Контурирането е професионална техника, която подобрява лицето като цяло или в определени зони. То трябва да е фино, без да е драматично или преувеличаващо характеристиките. Ако се направи твърде плътно, тенът губи естествения си вид.

С онлайн уроци научавате как да направите контуриране за перфектния грим за празнични тържества.

Харесва ли ви тази статия? Може да прочетете и: Нюд грим: как да го нанесете, без да се провалите в опита

Няколко последни съвета за първокласен грим

Освен избягването на грешки в грима през празничния сезон, струва си да запомните важността на избора на качествени продукти. Добрата формула в козметиката влияе както върху финала на нанасянето, така и върху продължителността и грижата за кожата.

Също така е необходимо да отделите малко време за дезинфекция на гъби, четки и други инструменти. Дерматолозите препоръчват да ги миете поне на всеки 7 до 10 дни, за да предотвратите разпространението на гъбички и бактерии, вредни за кожата.

И накрая, не забравяйте колко е важно да използвате слънцезащитни продукти, овлажнители и други продукти за грижа за лицето. Поддържането на кожата ви здрава е от ключово значение, за да може гримът да върши своята работа и да подобрява красотата на тена ви. Имайте това предвид!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.