Рецепта за панамско шокао, вкусен десерт, приготвен с банани

Ще ви покажем как да приготвите панамско "шокао", десерт с неузрели банани като основна съставка, който осигурява много енергия и калий.
Рецепта за панамско шокао, вкусен десерт, приготвен с банани
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Панамското шокао е десерт с отлична хранителна стойност. Прави се от гвинео (неузрели, зелени банани) плод с високо съдържание на калий, протеини и фолиева киселина. Всъщност в някои култури се смята за суперхрана.

Във всеки случай това е отлична алтернатива за въвеждане в диетата и увеличаване на разнообразието  от хранителни продукти. Освен това се приготвя лесно. Ще ви кажем всичко, което трябва да знаете, за да постигнете най-добрия резултат.

Как се приготвя панамско шокао?

Панамско шокао.
Основната съставка на панамското шоколад е гвинео.

Инструкции

 1. Намачкайте бананите и ги поставете в тенджера с вряща вода.
 2. Варете около 3 минути.
 3. Добавете канелата заедно със ситно нарязания джинджифил.
 4. След това добавете кокоса и продължете да варите, докато всички съставки се смесят добре.
 5. Накрая добавете млякото и сервирайте.

Още една алтернатива на панамското “шокао”

Ще ви покажем още един алтернативен начин за приготвяне на панамско шокао. В този случай необходимите съставки са следните:

 • 6 зрели банана
 • Един настърган кокос
 • 1 парче джинджифил
 • 1 чаена лъжичка сол
 • Мед или захар на вкус

Приготвяне стъпка по стъпка

 1. Обелете бананите и ги нарежете по дължина, като отстраните вътрешната част.
 2. След това ги сварете с кокосовото мляко. Важно е да ги мачкате постепенно.
 3. Добавете нарязания джинджифил заедно със солта и подсладителя.
 4. Варете докато сместа се сгъсти.
 5. Добавете малко кокос накрая, заедно с половин чаша гореща вода.
 6. Разбъркайте добре, изцедете и прецедете.

Ползи от панамското шокао

Панамско шокао.
Панамското шокао е вкусен десерт, пълен с въглехидрати и следователно много енергиен.

Панамското шокао е десерт, който зарежда с много енергия, така че е особено подходящ за спортисти. Въглехидратите, присъстващи в него, могат да насърчат оптимално възстановяване, въпреки че трябва да ги консумирате в съчетание с добро количество протеини. По този начин ресинтезът на гликоген се увеличава максимално, както се вижда от изследване, публикувано в списание Nutrients.

Освен това този десерт е източник на калий, елемент, който помага за намаляване на кръвното налягане, упражнявайки антагонистичен ефект спрямо този на натрия. Проучване, публикувано в Journal of the American Heart Association, потвърждава това. Един от ключовете за коригиране на епизодите на хипертония е изравняването на приема на двата минерала в диетата.

Панамско шокао – богат на хранителни вещества десерт

Както видяхте, панамското шокао е лесен за приготвяне десерт, който може да осигури много енергия и добро количество основни микроелементи. В допълнение, има добро фитохимично съдържание, така че би помогнал да се контролират нивата на възпаление и окисление в тялото. Това е от ключово значение за предотвратяване на развитието на хронични и сложни патологии през годините.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Alghannam, A. F., Gonzalez, J. T., & Betts, J. A. (2018). Restoration of Muscle Glycogen and Functional Capacity: Role of Post-Exercise Carbohydrate and Protein Co-Ingestion. Nutrients10(2), 253. https://doi.org/10.3390/nu10020253
 • Filippini, T., Naska, A., Kasdagli, M. I., Torres, D., Lopes, C., Carvalho, C., Moreira, P., Malavolti, M., Orsini, N., Whelton, P. K., & Vinceti, M. (2020). Potassium Intake and Blood Pressure: A Dose-Response Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Journal of the American Heart Association9(12), e015719. https://doi.org/10.1161/JAHA.119.015719

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.