Рецепта за панамско шокао, вкусен десерт, приготвен с банани

Ще ви покажем как да приготвите панамско "шокао", десерт с неузрели банани като основна съставка, който осигурява много енергия и калий.
Рецепта за панамско шокао, вкусен десерт, приготвен с банани
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Панамското шокао е десерт с отлична хранителна стойност. Прави се от гвинео (неузрели, зелени банани) плод с високо съдържание на калий, протеини и фолиева киселина. Всъщност в някои култури се смята за суперхрана.

Във всеки случай това е отлична алтернатива за въвеждане в диетата и увеличаване на разнообразието  от хранителни продукти. Освен това се приготвя лесно. Ще ви кажем всичко, което трябва да знаете, за да постигнете най-добрия резултат.

Как се приготвя панамско шокао?

Панамско шокао.
Основната съставка на панамското шоколад е гвинео.

Инструкции

  1. Намачкайте бананите и ги поставете в тенджера с вряща вода.
  2. Варете около 3 минути.
  3. Добавете канелата заедно със ситно нарязания джинджифил.
  4. След това добавете кокоса и продължете да варите, докато всички съставки се смесят добре.
  5. Накрая добавете млякото и сервирайте.

Още една алтернатива на панамското “шокао”

Ще ви покажем още един алтернативен начин за приготвяне на панамско шокао. В този случай необходимите съставки са следните:

  • 6 зрели банана
  • Един настърган кокос
  • 1 парче джинджифил
  • 1 чаена лъжичка сол
  • Мед или захар на вкус

Приготвяне стъпка по стъпка

  1. Обелете бананите и ги нарежете по дължина, като отстраните вътрешната част.
  2. След това ги сварете с кокосовото мляко. Важно е да ги мачкате постепенно.
  3. Добавете нарязания джинджифил заедно със солта и подсладителя.
  4. Варете докато сместа се сгъсти.
  5. Добавете малко кокос накрая, заедно с половин чаша гореща вода.
  6. Разбъркайте добре, изцедете и прецедете.

Ползи от панамското шокао

Панамско шокао.
Панамското шокао е вкусен десерт, пълен с въглехидрати и следователно много енергиен.

Панамското шокао е десерт, който зарежда с много енергия, така че е особено подходящ за спортисти. Въглехидратите, присъстващи в него, могат да насърчат оптимално възстановяване, въпреки че трябва да ги консумирате в съчетание с добро количество протеини. По този начин ресинтезът на гликоген се увеличава максимално, както се вижда от изследване, публикувано в списание Nutrients.

Освен това този десерт е източник на калий, елемент, който помага за намаляване на кръвното налягане, упражнявайки антагонистичен ефект спрямо този на натрия. Проучване, публикувано в Journal of the American Heart Association, потвърждава това. Един от ключовете за коригиране на епизодите на хипертония е изравняването на приема на двата минерала в диетата.

Панамско шокао – богат на хранителни вещества десерт

Както видяхте, панамското шокао е лесен за приготвяне десерт, който може да осигури много енергия и добро количество основни микроелементи. В допълнение, има добро фитохимично съдържание, така че би помогнал да се контролират нивата на възпаление и окисление в тялото. Това е от ключово значение за предотвратяване на развитието на хронични и сложни патологии през годините.

Може да ви заинтересува ...
Как да направите безглутенови гранолови десертчета
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Как да направите безглутенови гранолови десертчета

Знаете ли как да си направите безглутенови гранолови десертчета? Ние ви предлагаме да научите от нашата статия. Вижте и разберете как да ги направи...



  • Alghannam, A. F., Gonzalez, J. T., & Betts, J. A. (2018). Restoration of Muscle Glycogen and Functional Capacity: Role of Post-Exercise Carbohydrate and Protein Co-Ingestion. Nutrients10(2), 253. https://doi.org/10.3390/nu10020253
  • Filippini, T., Naska, A., Kasdagli, M. I., Torres, D., Lopes, C., Carvalho, C., Moreira, P., Malavolti, M., Orsini, N., Whelton, P. K., & Vinceti, M. (2020). Potassium Intake and Blood Pressure: A Dose-Response Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Journal of the American Heart Association9(12), e015719. https://doi.org/10.1161/JAHA.119.015719