Опитайте тази рецепта за колумбийски понички за традиционен и автентичен вкус
Коледа беше само преди месец и по това време на годината пристига един от най-чаканите деликатеси в Колумбия: понички (пържени). Тези малки топки от пържено тесто, хрупкави отвън и пухкави отвътре, могат моментално да ни свържат с коледния дух.
Тук ще ви покажем как можете да приготвите бунюелос, на които да се насладите със семейството и приятелите си през този празничен сезон. Също така ще проучим защо са толкова важна част от колумбийската гастрономическа култура.
Смятаме, че може да ви хареса да прочетете и тази статия: Рецепта за панамско шокао, вкусен десерт, приготвен с банани
Произходът и значението на buñuelos в Колумбия
Въпреки че колумбийските бунюелос могат да се приготвят по всяко време на годината, те се консумират най-често на Коледа и Нова година. Произходът им датира от много векове: те се появяват в Близкия изток през 12 век сл. н. е., след това се преместват в Испания и накрая навлизат в Америка по време на процеса на испанизация.
В Колумбия пържените сирена са традиционна рецепта, която съществува от стотици години. Исторически те са били свързани с празници. Всъщност през 1856 г. колумбийският историк Хосе Мануел Гроот публикува статия, в която описва как в Богота по време на Коледа било почти задължително да се изпращат на приятели пържени понички, намазани с мед от захарна тръстика.
Започвайки през 30-те години на миналия век, индустриализацията масово продава брашно за приготвяне на този и други продукти. Днес те са символ на традицията и Коледа в тази страна.
Колумбийски понички: Какви съставки са ви необходими?
Как можете да направите колумбийски понички у дома? За да приготвите тази рецепта, ще трябва да си набавите следните съставки:
- Шипка сол
- 2 разбити яйца
- ¼ чаша захар
- 1 чаша царевично нишесте
- 1 чаша брашно от маниока
- ¼ чаша топло мляко
- 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
- 2 чаши смляно сирене queso costeño или cotija
- 2 супени лъжици несолено разтопено масло
- Необходимото количество масло от рапица или растително масло, подходящо за дълбоко пържене
Как да си направим колумбийски понички у дома
След като имате всички необходими съставки, е време да се заемете с приготвянето на тази празнична рецепта. Следвайте инструкциите и, ако искате да направите най-традиционната рецепта, опитайте се да спазвате стъпките, за да получите онези кръгли, перфектни и златни топки, които ни идват на ум, когато мислим за колумбийските понички. Да се захващаме за работа!
- В купа поставете царевичното нишесте, нишестето от маниока и захарта. Разбъркайте внимателно с черпак.
- Добавете содата, солта, топлото мляко и двете разбити яйца. Продължете да смесвате.
- Сега е време да добавите останалите съставки: разтопеното масло и сиренето.
- Разбъркайте, докато тестото стане гладко.
- Веднага след като придобие хомогенна консистенция, е време да започнете да месите топки с ръце.
- В дълбока тенджера загрейте растителното масло до 165 °C. Идеалната температура е когато поставите топка тесто, тя да остане за момент на дъното и след това да изплува на повърхността.
- Внимателно поставете топките и намалете топлината до средна.
- Пържете ги, докато добият златист цвят. Важно е да ги проверявате редовно, за да предотвратите изгарянето им.
- Внимателно ги извадете от маслото и ги отцедете върху чиния с попиваща хартия, за да отстраните излишната.
- Това е! Сервирайте и се насладете със семейството си на тази традиционна колумбийска рецепта.
Смятаме, че може да ви е интересно да прочетете и това: 8 питателни и вкусни индийски ястия
Съвети за приготвяне
Ето някои допълнителни съвети, които трябва да имате предвид, когато готвите вашите понички:
- Поничките са солени, така че идеалното сирене за тази рецепта е солено, твърдо и сухо сирене, като настъргано костено. Ако използвате друго сирене, пърженките може да са прекалено сладки.
- Ако в момента на приготвяне на сместа забележите, че става прекалено суха, добавете малко мляко. Ако текстурата е твърде мокра (това може да се случи, когато използваните яйца са много големи), добавете още брашно.
- Можете да избирате размера на топките, но е по-добре да не са много големи, защото няма да се изпекат добре вътре. Освен това е важно всички топки да са с еднакъв размер, за да е равномерно печенето.
- Олиото трябва да се загрее на висока температура в началото, но след това да се намали на средна, за да не изгори тестото и да не се пръснат поничките.
- Оставете достатъчно разстояние между тях при пържене. Това ще осигури равномерно готвене и можете да ги обръщате или местите, докато се готвят.
- Ако желаете, можете да използвате готовата смес, за да ги приготвите за по-кратко време. В тези случаи следвайте инструкциите на опаковката.
- Хрупкавата текстура на външния им слой е по-подчертана, когато са прясно приготвени, така че не чакайте твърде дълго, преди да ги опитате.
Колумбийски понички: типична колумбийска коледна рецепта
Buñuelos de queso costeño, които заедно с царевичния крем са част от коледните amasijos, са звездите на този празник в Колумбия. Тази традиционна рецепта се предава от поколение на поколение, носейки топлината и автентичността на гастрономията на тази страна.
Както можете да видите, приготвянето й не е никак сложно, ако я следвате стъпка по стъпка. Препоръчваме ви да съберете необходимите съставки и да се захванете с тези вкусни хапки, за да изненадате семейството и приятелите си през този сезон пи не само!
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- RTVC. (17 de diciembre de 2020). La historia detrás de los platos típicos de Navidad. https://www.rtvc.gov.co/noticia/historia-platos-tipicos-navidad