Опасността от високите очаквания

Да обичаш някого означава да му отделиш място в сърцето си, като го поставиш в центъра на своята вселена и изградиш своя свят около него.
Опасността от високите очаквания

Последна актуализация: 25 февруари, 2019

Понякога отделяме много време в очакване на неща, които другите да направят. Очакваме например потребностите ни да бъдат удовлетворени и хората, за които ни е грижа, да ни отвърнат по реципрочен начин. Светът обаче понякога е нагоре с краката, оставяйки високите ни очаквания напълно неоправдани.

При всички положения не можете да позволите това да ви повлича надолу. Всеки един от нас очаква определени неща от другите, за да се чувства сигурен. Както едно дете знае, че е обичано от своите родители, така възрастните хора очакват от своите партньори в живота винаги да ги третират по начина, който заслужават.

Макар че всяка една балансирана и здравословна връзка трябва да функционира по този начин, често резултатът е само разочарование. Очакваме прекалено много, а на практика не получаваме нищо от това.

Нека да поразмишляваме още малко на тази тема в следващите редове.

Когато високите очаквания не бъдат оправдани

Някои хора живеят с представата, че щастието се изразява в това да даваш, а не да получаваш. Може би това е начинът, по който са отгледани, или изразява факта, че тази извънредно благородно поведение пренебрегва един жизненоважен аспект на оцеляването ни: самооценката.

Когато високите ни очаквания останат излъгани

Вижте още: Какво се случва с хората, които не са били обичани през детството си

Човекът има право и да получава

Налага се да се откажем от много от онези разбирания, които вървят срещу емоционалния ни баланс. Да даряваме радост е благороден акт, който ни обогатява; дори може да смятате, че това е задължение. Да даваш е добро, но да получаваш е задължение.

 • Не става дума за материални неща или дори услуги. Когато се прави нещо добро за някого, не е задължително да се отвръща на спонтанния подарък, който е сърдечен, с още по-голям подарък.
 • Всеки един от нас има правото, а дори и задължението да получава уважение. Ако дарявате любов, не би трябвало да проявявате безразличие или егоизъм в отговор.
 • В романтичните отношения „даването и получаването“ е едновременно право и задължение. Става дума за тип енергия, която се създава между двама души. Тя подхранва развитието им и се задвижва от уважението и реципрочността.

Очакваме прекалено много, тъй като имаме волята да даваме много повече

Може би някой ви е казал нещо от рода на „ти очакваш прекалено много от хората“ или „прекалено си чувствителен и това те разстройства“…

 • Тези думи преди всичко отразяват липсата на емпатия към човек, който има голямо сърце и иска да дава много на другите, а наедно с това не получава признание за действията си.
 • Може би си казвате сами на себе си „Трябва да се науча да обичам по-малко“, но всъщност трябва да си кажете друго: „Трябва да се науча да обичам себе си повече“.

Да обичаш някого означава да му отделиш място в сърцето си, като го поставиш в центъра на своята вселена и изградиш своя свят около него.

Високите стремежи могат да разбият сърцето ви

Въпреки това трябва да избягваме подобни крайности, които водят до пренебрегване на собствените ни потребности. Високите ви очаквания към друг човек не означават, че трябва да очаквате същото и за себе си:

 • Не забравяйте да се грижите за себе си всеки ден. Не поставяйте другите преди себе си до степен, в която да загърбвате своите нужди.
 • Предложете своята обич, внимание и грижа…. но очаквайте реципрочност в отговор.

Как да реагирате, когато осъзнаете, че не сте получили нищо в замяна

 • Сърцето ви ще ви подскаже, когато достигнете границите на своите възможности. Ако се събудите с повече надвиснали над главата тъмни облаци, вместо високите надежди, ако в повечето време се усещате объркани и искате да заплачете, време е да предприемете адекватни действия.
 • Когато не получавате нищо в замяна, чувствате празнота и дори може да останете с впечатлението, че не заслужавате да ви обичат, да се грижат за вас и да ви обръщат внимание. Не позволявайте на емоционалната празнота на другите да ви накара да повярвате, че не заслужавате да бъдете обичани.
Опасността на високите очаквания

Прочетете и това: Обичайте себе си и ще бъдете обичани така, както ви се иска

 • Любовта, която никога няма да ви напусне, е онази, която сами изпитвате към себе си. Тя ще ви даде необходимата сила, която е необходима, за да поддържате баланса в личния си живот и да се радвате на вътрешен мир.

Един психолог предлага следната идея. Препоръчително е да не очаквате нищо от другите. Вместо това насочете високите очаквания към себе си. Тази идея има различни тълкувания.

 • Може да очакваме определени неща от хората, които формират нашия тесен семеен кръг. Например трябва да сме сигурни, че сме обичани, тъй като нито един човек не може да живее без тази сигурност.

Преди всичко заслужаваме уважение от страна на самите себе си и от другите. Не спирайте да се борите за него. Любовта представлява реципрочност, подкрепа и искреност.

Ако не откривате точно тях в една връзка, това е знак, че тя нито е автентична, нито е здравословна.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.