Някои неща никога няма да излязат от мода: Уважението и добрите маниери

Безспорен факт, който мнозина виждат често в социалните медии, е липсата на уважение между потребителите.
Някои неща никога няма да излязат от мода: Уважението и добрите маниери

Последна актуализация: 05 март, 2019

В този променящ се, сложен и динамичен свят има определени неща, които продължават да ни дават сила и да ни насърчават, неща, които никога няма да излязат от мода. Уважението и добрите маниери.

Без значение колко бързо нашето общество се развива, има неща, които ни поддържат: искреността, уважението и добрите маниери.

Безспорен факт, който мнозина виждат често в социалните медии, е липсата на уважение между потребителите.

Благодарение на анонимността на тези платформи, обичайно е да се отнасят с неуважение и грубо към другите хора и групи.

Светът на социалните мрежи е като филм със сложен сценарий, в който често се проявяват най-лошите и най-добрите човешки същества.

Това ценно и прекрасно средство за комуникация несъмнено обогатява нашите знания. Ако обаче се използва неправилно, то може да нанесе редица вреди.

Може би поради тази причина трябва да сме много интуитивни и сръчни, когато образоваме децата си в този свят.

Трябва да ги накараме да видят, че има неща, които винаги трябва да присъстват във всеки разговор. Това са уважението между хората и добрите маниери.
И двете са ценности с голяма сила в свят, в който информацията се споделя за секунди. А също така, да общуваме с всеки човек на планетата.

Ако се уважаваме, ще създадем по-обещаващо бъдеще.

Струва си да инвестираме в добрите маниери. Не трябва да ги оставяме на заден план в общество, в което не е нужно да сме приятели, за да възникне любов между двама души – те могат да са в различни точки на света.

Препоръчваме ви още днес да помислите по тази тема.

Добри маниери в социалните медии

 уважението и добрите маниери в социалната мрежа са необходими

През 2014 г. известната социална мрежа Facebook беше задължена да инвестира пари, време и усилия, за да популяризира един аспект на живота, който очевидно изчезва: добрите маниери.

Може да изглежда странно и дори обезпокоително. Наистина ли сме забравили какво е уважението?

Всъщност не е вярно, че сме забравили какво е то. Просто тези сценарии в социалните мрежи са много благоприятни за неглижирането му и развитието на опасно поведение, като кибертероризъм.

Странно, причиняването на вреда понякога е по-лесно, отколкото да отдадеш нужното уважение и внимание. Доброто поведение, което по-младите поколения не винаги прилагат на практика.
За да избегне или поне да контролира този тип поведение, Facebook създаде герой, наречен Mr. Nice (Г-н Любезен).

По-долу ще обясним каква роля играе г-н Любезен в най-голямата социална мрежа в света, за която вестник New York Times е написал интересна статия.

Тормозът в интернет, нарастващ проблем

онлайн тормозът в социалните мрежи се увеличава.

Мениджърите във Facebook са наясно с феноменът на онлайн тормозът в социалните мрежи, както и с факта, че той се увеличава.

Проучване на интернет  проекта Pew Research показва например, че близо 65% от младите американци на възраст между 18 и 29 години са били тормозени във Facebook.

  • Всичко това принуди тази социална мрежа да създаде г-н Любезен, образ зад който има повече от 80 работници, чиято задача е да осигурят, доколкото е възможно, безопасността и уважението между потребителите.
  • Например, опцията да се контролира кой ни отбелязва на дадена снимка и възможността първо да можем  да одобрим дали материалът, на който сме отбелязани ни харесва, преди да бъде публикуван.
  • Г-н Любезен има система за вземане на решение какви снимки могат да бъдат публикувани или не в социалната мрежа. Освен това, обидните материали се цензурират. По същият начин профилите на потребители, които злоупотребяват със социалната мрежа, за да популяризират насилието, могат  да бъдат изтривани.
  • Един аспект с който всички тези хора, които работят под името на г-н Любезен се съгласиха е, че потребителите трябва да споделят нещата с добри намерения. Доброто трябва винаги да побеждава лошото.

Никой обаче не може да измери въздействието, което техните действия могат да имат върху другите хора.

Следователно, не можете да контролирате всичко.

Въпреки това, най-известната социалната мрежа в света е наясно, че всеки ден трябва да се бори за уважението и добрите маниери на сайта. 

Уважението и добрите маниери, за по-достойно бъдеще

вски трябва да се бори за уважението и добрите маниери

Прочетете и това:  8 неща, които социално интелигентните хора никога не правят

Създаването на по-достойно бъдеще за нас и следващите поколения изисква воля, усилия и всеотдайност.

Възможно е сложната гледка на настоящата ни действителност, с толкова много социални проблеми и политически кризи, да ни пречи да можем да си представим един по-надежден и достоен свят, пълен с възможности.

Важно е обаче да се разгледат някои аспекти:

  • Големите промени се дължат на волята и уважението на многото хора и на малките същества, които правят голяма промяна.
  • Уважението и добрите маниери са ценности, които никога не трябва да излизат от мода. Те трябва да останат във всеки аспект от ежедневието ни. Например, те трябва да се появяват на нашите работни места, в семейният ни живот и в социалните мрежи.
  • Има и друг аспект, който не трябва да забравяме: актът на доброта има много по-голямо въздействие, отколкото актът на омраза. Доброто вдъхновява и е заразно.

Следователно, си струва да посеем малките семена на доброта и надеждата в нашето ежедневие, тъй като тези семена ще се превърнат в растения, които ще ни донесат най-добрите плодове.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.