Не се сближавайте с човек, който ви игнорира

Понякога сме толкова слепи, че не виждаме как другите могат да ни манипулират и да се възползват от нас за своя изгода. Не се сближавайте с такъв човек. Заслужавате повече.
Не се сближавайте с човек, който ви игнорира

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Ясно е, че колкото повече ви пренебрегва, толкова по-интересен става човекът, който ви игнорира. Може би това е, защото ни харесва ситуацията, в която ту има сближаване, ту – отдалечаване, все едно играем на котка и мишка.

Така или иначе, тази човешка черта спомага за това да развием чувства към човек, който наистина не заслужава нашето внимание.

Склонни сме да се сближаваме с някой, който не прави нищо друго, освен да изчезва. На моменти той дори не показва признаци на живот, а какво остава да проявява интерес към нас. Когато се появи отново, вие се чувствате облекчени и връзката ви става по-силна.

Бъдете внимателни!

Отвори си очите. Може да се занимавате с емоционален манипулатор.

Спри да се заблуждаваш

спри да се заблуждаваш

Когато харесваме някой, ние започваме да се заблуждаваме. Изведнъж започваме да интерпретираме виждаме в поведението му фалшиви знаци, че се обичаме и че се нуждаем един от друг, и започваме да се привързваме.

Това подхранва нашата вяра, че човекът към когото сме привлечени, ни харесва, тревожи се за нас и иска да имаме връзка въпреки факта, че той ни игнорира.

Не започвайте този филм. Запомнете:ще е точно нещото, което не искате да гледате. Опитайте по-скоро да погледнете на нещата от друга гледна точка:

  • Свързва се с теб, само когато иска и когато не иска, в останалите моменти няма признаци за живот от него. Това показва, че той ви използва.
  • Той отлага срещата, която сте имали, за да бъде с приятелите си или не прави други планове, т.е. не иска да положи допълнително усилие. Той не ви харесва толкова, колкото си мислите (или желаете).
  • Понякога затваря телефона докато говорите, защото не сте негов приоритет. Той дори не се притеснява да приключи разговора с едно просто “чао”.

Може би оправдавате поведението му с фрази като “Просто той се нуждае от своето собствено пространство” или “Той не иска да се чувства обвързан” или “Той е много независим” …

Тези оправдания не правят нищо друго освен да навредят на вашето достойнство.

Свалете превръзката от очите си: той ви игнорира

вижте ясно, че той ви игнорира

Време е да свалите превръзката, която ви пречи да виждате реалността. Но първо се уверете, че не сте зависими.

Ако това е случаят, тази необходимост да бъдете на негова страна и да бъдете важна за някого, ви кара да му се подчинявате и да приемате поведение, за което не бихте посъветвали да практикува приятел или близък човек.

Затова е време да осъзнаете грозната истина, че той ви игнорира, защото просто не си пада по вас. Свалете превръзката и осъзнайте, че е време да продължите.

Неговите думи и действия ви объркват

Опитали ли сте някога да говорите с него за вашите чувства? Това чувство е толкова силно, че ви изгаря отвътре. Или може би просто бихте искали да кажете колко ви е грижа за него.

Не забравяйте: вече сте направили всичко възможно, за да започнете разговора в тази посока.

Той обаче е непоследователен. В един момент изглежда, че не му пука. На следващия ден той казва неща като “Харесвам те” или “Ти си единствената”.

Той просто ви обърква и ви връща в играта на котка и мишка, която ви държи още по-привързана към него.

Има само привързаност, когато той я поиска

Вие също се нуждаете от привързаност, но не я получавате, когато имате нужда от нея. Вместо това, тя се случва само когато той поиска.

Обърнете внимание на това. Ако той стане нежен, когато вие се ядосате, може да се опитва да предотврати загубата ви чрез манипулация.

той ви игнорира

Той ви кара да се чувствате несигурна

Добрите хора ни карат да се чувстваме сигурни. Когато това е обратното, трябва просто да тръгваме в различни посоки.

Вероятно вярвате, че сте сигурна в него.

Когато сте с него сте щастлива и доволна … Затова не се опитвате да не изразявате чувствата си или да мислите за объркването, което изпитвате през останалото време или относно нещата, които ви казва.

Ако не сте в състояние да бъдете сами или да кажете какво искате да кажете в негово присъствие, вие сте несигурни.

Това е още едно голямо предупреждение, че е време да продължите напред без него.

Повярвай ни: животът ви ще бъде много по-лесен и спокоен!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • De la Villa-Moral, M., Sirvent, C., Ovejero, A., & Cuetos, G. (2018). Dependencia emocional en las relaciones de pareja como Síndrome de Artemisa: modelo explicativo. Terapia psicológica36(3), 156-166.
  • Guzmán, M., & Contreras, P. (2012). Estilos de apego en relaciones de pareja y su asociación con la satisfacción marital. Psykhe (Santiago)21(1), 69-82.
  • Van Dijk, T. (2006). Discurso y manipulación: Discusión teórica y algunas aplicaciones. Revista signos39(60), 49-74.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.