Направи си сам: Уникална плата за закуски от стъклени бутилки

Бъдете внимателни. Днес ще използваме висока температура!
Направи си сам: Уникална плата за закуски от стъклени бутилки

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Как да си направите сами плата за закуски от стъклени бутилки?

Стъклото често се използва в производството на бутилки, очила, прозорци и много други вещи, които употребяваме в ежедневието си. Неговата употреба е позната от векове, тъй като е не само практично, но и 100% годно за преработка и повторно използване.

За разлика от другите рециклируеми материали, стъклото може напълно да бъде повторно преработено, тъй като в рамките на този процес не се променя.

Това означава, че от всеки грам вече използвано стъкло се извлича същото количество при повторно обработване. Това е прекрасно!

Вероятно знаете и че живеем във време, когато намаляването на отпадните продукти е ключово. Всяка идея, допринасяща за рециклирането, е добре дошла.

Именно поради това днес искаме да споделим няколко прости стъпки, с помощта на които можете да трансформирате стари стъклени бутилки в декоративни плата за сервиране на предястия и закуски.

Нека да видим как става това!

Как да направите плата, използвайки стъклени бутилки

Лесно можете да приготвите платото, тъй като техниката е съвсем проста. Добре е и да се заредите с малко търпение, а също така и свободно време.

Резултатът ще ви допадне. По желание можете да добавите различни декоративни елементи.

Материали:

  • Празна стъклена бутилка
  • Натурален сапун или измиващо средство
  • Електрическа печка
  • Едра тел за миене
  • Жица и клещи
  • Восъчна хартия

Стъпка 1

Премахване на етикетите от стъклени бутилки

Първоначално е добре напълно да почистите празните стъклени бутилки, като отстраните всички етикети. Ако последните ви харесват, можете и да ги оставите на мястото им.

В случай, че решите да махнете етикетите, би било май-добре ако можете да ги отлепите просто така. Често обаче остават остатъци, което означава, че ще се наложи да пристъпите към третиране с топла вода или натурално измиващо средство. Просто потопете бутилката в купа с течност.

Така ще размекнете лепилото и ще направите по-лесно отстраняването на етикетите с едрата тел.

Бъдете внимателни! Опитайте се да не подхождате агресивно – нали не искате да надраскате стъклото и да влошите вида на бъдещото ви плато.

Стъпка 2

Изплакнете вътрешността на стъклената бутилка със студена вода. Уверете се, че сте отстранили всякаква неприятна миризма или остатъци от съдържанието.

След това оставете да изсъхне напълно.

Стъпка 3

Как да си направите плата от стъклени бутилки?

За да направите дръжка на платото, можете да използвате жица и клещи. Направете това, ако възнамерявате да използвате творението си като декорация за стената в кухнята.

За целта оформете телената жица във формата на крива и я вкарайте в гърлото на бутилката. Трябва да бъде плоска и стабилна.

Стъпка 4

Стъклени бутилки

Сега е необходимо да се съсредоточите добре, защото тази стъпка изисква да направите бутилката плоска.

Сложете восъчната хартия в тава. След това разположете хоризонтално бутилката върху нея.

Време е да включите фурната на ниска температура и да печете бутилката в продължение на час. След като това време мине, можете да повишите температурата – като я настроите на половината от максимума, който фурната позволява. Печете в продължение на 20 минути.

А сега отново повишете температурата. Този път до максимума. Печете още половин час, след което изключете фурната. През това време не отваряйте вратата. Бутилката трябва да престои така през следващите 24 часа.

Стъпка 5

Щом изтече едно денонощие, можете да продължите творческия процес. Бутилката вече ще бъде изстинала и можете да я извадите. Готова е за употреба.

Стъпка 6

Плата от стъклени бутилки

Оттук насетне можете да развихрите въображението си и да придадете на платото уникален облик.

Можете да използвате панделки, връзки или пък боя, с която да персонализирате творението си. Направете го по начин, който да съответства на поводите, в които ще го използвате.

Ако искате да изглежда по-елегантно, можете да сложите корк по повърхността му и да завържете панделка около него.

Всъщност, това плато е идеално за сватби, рождени дни и други семейни събирания.

Разбира се, остава ви да се снабдите и с другия ключов компонент – закуските и предястията: бисквити, хляб, мезета … Общо взето каквото ви хрумне!

Опитайте сами!

Както сами можете да се убедите, днес се запознахте със страхотен начин за вдъхване на втори живот на празните стъклени бутилки. Рециклирането на стъкло е лесно и можете да сътворите уникални декоративни елементи за дома си.

Позволете си да бъдете креативни и да развивате своите умения, творейки различни вещи.

Най-важното е, че се отнасяте отговорно към околната среда. Макар това да ви струва маловажно за момента, със сигурност ще допринесете за по-малко вредното въздействие на човека върху природата. Не се колебайте да експериментирате със стъклото!


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.