Приятелите споделят с нас трудностите и ни носят повече щастие

· 16.02.2017
Те са нашият натурален морфин!

Приятелите имат способността да облекчават силна болка. Без съмнение, те се превръщат в наши ангели пазители. Не само във физически, но и в психологически аспект. Затова казваме, че приятелите са естествено болкоуспокояващо за нашето страдание.

Има научни доказателства, свързани с отрицателното въздействие на самотата и липсата на морална подкрепа. Тези фактори може да се вредни колкото тютюна, високия холестерол, затлъстяването и липсата на физически упражнения.

Затова е хубаво да имаме приятели. Насърчаваме емоционалната обвързаност, ангажираността и други неща, които захранват емоционалните ни връзки.

Тези връзки ни дават основата за изграждане на щастие. В същото време те могат да намалят страданието ни наполовина.

Трайни емоционални връзки, солидна основа

chetiri-priyatelki-500x399

Много често се самозаблуждаваме, че е хубаво да бъдем сами. Смятаме, че е по-добре да се дистанцираме от другите. Някои от причините за това са страх от болка, провал и лъжи. Но, без съмнение, това ни съсипва.

Щастието, което увеличава нашето благосъстояние, може да дойде от няколко източника. Един от източниците например е да имаме хора, на които вярваме. Да имаме любими хора до себе си ни прави по-силни психически.

Освен това да имаме рамо, на което да плачем, омекотява удара, когато нещата не отидат на добре. Стресът може да настъпи от много събития. Един от най-често срещаните случаи е да загубим любимия при развод.

Самото присъствие на тези хора в живота ни ни помага да се борим. То намалява въздействието на трудните времена.

Качеството и количеството на времето, прекарано с приятелите ни, е ключов момент. Думите им може да успокоят нашето сърце. Това е особено важно, когато страданието започва да ни обзема.

Психологът и учен Джеймс Пенебейкър е една от главните фигури в тази област. Това е благодарение на работата му за утвърждаването и количественото измерване нещо много важно: той казва, че събирането с приятели укрепва здравето ни. 

priyateli-si-podavat-ruka-500x353

Приятелите са натурален морфин

Фактът, че насърчаваме приятелството, не е случаен. Неотдавна Оксфордският университет провежда интересно проучване по този въпрос.

С помощта на въпросник питат 101 млади хора за броя и качеството на техните връзки. Те питат и за личните характеристики.

След това дават тест на всеки човек. Всеки от тях е помолен да седи в неудобна поза дълго време. Целта на този тест е участниците да получат схващане и да изпитат дискомфорт и болка.

pri-teli-obgradeni-ot-tsvetya-500x334

Учените откриват интересен резултат. Онези, които имат повече приятели, устояват по-добре на болката от другите участници.  

И така, ако прегледаме данните, виждаме други неврологични изследвания, които показват същото. Хората са социални животни. 

По много различни начини откриваме, че мозъците ни са социално програмирани. Ние имаме цялостна неврохимична система, която отговаря за междуличностните отношения: Това е ендогенната опиоидна система, която използва бета-ендорфини.

priyatelki-kafe

Да знаеш, че си обичан, е чудесно чувство

Има един абзац от произведението на Пол Остър „Лунен дворец“. Този откъс е идеален пример за това колко е важно да знаем, че сме обичани.

„Тогава бях невеж. Но от позицията на това, което знам сега, не мога да се сетя за онези дни без усещането за носталгия към моите приятели.

Скочих от ръба на скала и тъкмо да ударя дъното, нещо изключително се случи: Научих, че има хора, които ме обичат. Да знаеш, че си обичан променя всичко.

То не прави скока по-малко страшен, но ти дава нова перспектива за значението на страха. Скочих от ръба и тогава, в последната минута нещо ме хвана във въздуха. И това нещо аз наричам любов.

Тя е единственото, което може да спре човек да не удари дъното. Тя е единственото нещо, достатъчно силно, за да определя законите на гравитацията.“

Прекрасното чувство, че имаме емоционално осигурително въже, което ни предпазва, не може да се сравни с нищо. Усещането, че сме обичани, ни дава надежда. То ни прави по-силни и ни съживява.

Затова насърчаваме приятелството. То изпълва света с магия и го прави по-добро място за живеене.

Източници:

Големан, Д. (2001). Емоционална интелигентност. Издателство Kairós. Барселона.

Джонсън, К. и Дънбар, Р. (2016) “Търпимостта към болка предопределя размера на социалната мрежа на човека”. Scientific Reports; 6: 25267.

Инагаки, Т.К. и други (2015) “Блокирането на опиоидите отслабва чувството за емоционална връзка, предизвиквано от физическа топлина”. Emotion; 15: 494–500.

Остър, П. (1989) Лунен дворец, страница 50