Приятелите споделят с нас трудностите и ни носят повече щастие

Да имаме любими хора до себе си ни прави по-силни психически.
Приятелите споделят с нас трудностите и ни носят повече щастие

Последна актуализация: 10 февруари, 2019

Приятелите имат способността да облекчават силна болка. Без съмнение, те се превръщат в наши ангели пазители. Не само във физически, но и в психологически аспект. Затова казваме, че приятелите са естествено болкоуспокояващо за нашето страдание.

Има научни доказателства, свързани с отрицателното въздействие на самотата и липсата на морална подкрепа. Тези фактори може да се вредни колкото тютюна, високия холестерол, затлъстяването и липсата на физически упражнения.

Затова е хубаво да имаме приятели. Насърчаваме емоционалната обвързаност, ангажираността и други неща, които захранват емоционалните ни връзки.

Тези връзки ни дават основата за изграждане на щастие. В същото време те могат да намалят страданието ни наполовина.

Трайни емоционални връзки, солидна основа

Приятелите ни правят по-силни психически

Много често се самозаблуждаваме, че е хубаво да бъдем сами. Смятаме, че е по-добре да се дистанцираме от другите. Някои от причините за това са страх от болка, провал и лъжи. Но, без съмнение, това ни съсипва.

Щастието, което увеличава нашето благосъстояние, може да дойде от няколко източника. Един от източниците например е да имаме хора, на които вярваме. Да имаме любими хора до себе си ни прави по-силни психически.

Освен това да имаме рамо, на което да плачем, омекотява удара, когато нещата не отидат на добре. Стресът може да настъпи от много събития. Един от най-често срещаните случаи е да загубим любимия при развод.

Самото присъствие на тези хора в живота ни ни помага да се борим. То намалява въздействието на трудните времена .

Качеството и количеството на времето, прекарано с приятелите ни, е ключов момент. Думите им може да успокоят нашето сърце. Това е особено важно, когато страданието започва да ни обзема.

Психологът и учен Джеймс Пенебейкър е една от главните фигури в тази област. Това е благодарение на работата му за утвърждаването и количественото измерване нещо много важно: той казва, че събирането с приятели укрепва здравето ни. 

Събирането с приятелите укрепва здравето

Приятелите са натурален морфин

Фактът, че насърчаваме приятелството, не е случаен. Неотдавна Оксфордският университет провежда интересно проучване по този въпрос.

С помощта на въпросник питат 101 млади хора за броя и качеството на техните връзки. Те питат и за личните характеристики.

След това дават тест на всеки човек. Всеки от тях е помолен да седи в неудобна поза дълго време. Целта на този тест е участниците да получат схващане и да изпитат дискомфорт и болка.

Приятелите са много важни за душевното здраве

Учените откриват интересен резултат. Онези, които имат повече приятели, устояват по-добре на болката от другите участници.  

И така, ако прегледаме данните, виждаме други неврологични изследвания, които показват същото. Хората са социални животни. 

По много различни начини откриваме, че мозъците ни са социално програмирани. Ние имаме цялостна неврохимична система, която отговаря за междуличностните отношения: Това е ендогенната опиоидна система, която използва бета-ендорфини.

Приятелите са за добро и лошо

Да знаеш, че си обичан, е чудесно чувство

Има един абзац от произведението на Пол Остър “Лунен дворец”. Този откъс е идеален пример за това колко е важно да знаем, че сме обичани.

“Тогава бях невеж. Но от позицията на това, което знам сега, не мога да се сетя за онези дни без усещането за носталгия към моите приятели.

Скочих от ръба на скала и тъкмо да ударя дъното, нещо изключително се случи: Научих, че има хора, които ме обичат. Да знаеш, че си обичан променя всичко.

То не прави скока по-малко страшен, но ти дава нова перспектива за значението на страха. Скочих от ръба и тогава, в последната минута нещо ме хвана във въздуха. И това нещо аз наричам любов.

Тя е единственото, което може да спре човек да не удари дъното. Тя е единственото нещо, достатъчно силно, за да определя законите на гравитацията.”

Прекрасното чувство, че имаме емоционално осигурително въже, което ни предпазва, не може да се сравни с нищо. Усещането, че сме обичани, ни дава надежда. То ни прави по-силни и ни съживява.

Затова насърчаваме приятелството. То изпълва света с магия и го прави по-добро място за живеене.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.