Вълнена терапия: Ползите от плетенето

14 Февруари, 2019
Този прост акт - на преминаване на нишката от едната кука към другата, подобрява силно церебралната координация

Плетенето. Когато чуете тази дума, вероятно си представяте образ на стара дама, която седи и плете пуловер за някого от семейството.. И няма да сте много далеч от истината. В днешни времена, обаче, плетенето се превръща в социален феномен, укрепващ психичното и менталното здраве. Заинтересувани ли сте да научите повече за ползите от плетенето?

Разберете повече за това традиционно хоби – омагьосващо и оригинално. Готови ли сте да хванете куките?

Ползи от плетенето за мозъка

Ползи от плетенето за мозъка

 

Боднете вляво, боднете вдясно, вземете малко вълна от този цвят и прекарайте отгоре… Плетенето не е толкова просто и въобще не е дейност, която може да се усвои мигновено. За него трябва ритъм, пъргавина на мисълта, както и постоянна активност на ръцете. Ще бъдете изключително доволни да видите своя многоцветен шал, пуловера за любимия или уникалната чанта, която никой друг не притежава.

Плетеното е социален феномен, който много хора наричат „вълнена терапия“. Спокойно можем да кажем, че е тренировка с неизброими ползи за здравето,  която с две ръце бихме препоръчали на всеки. Големи, малки, млади, стари, мъже, жени или деца с проблемно поведение, както и на хора, подложени на силен стрес…

Вижте още: 5 навика за по-спокоен живот

Ето няколко ползи от плетенето:

  1. Тренира и двете полукълба на мозъка

Ползи от плетенето: тренира мозъка

Този прост акт на преминаване на нишката от едната кука към другата, подобрява силно церебралната координация. С добавяне на по-голяма сложност в облеклото, което създавате, умствената пъргавина допълнително увеличава ритъма и координацията.

За изненада на мнозина, плетенето наистина притежава терапевтичен ефект върху хората с двигателни проблеми. Доказано е, че то подобрява  вниманието и фокуса при децата с психични проблеми. Така че,  не чакайте! Научете дребосъците вкъщи да плетат. Това определено вече не е дейност, която практикуват само старите дами!

  1. Премахва стреса

Ползи от плетенето: премахва стреса

Много хора често се събират в парка, за да плетат заедно. Те сядат на пейката, вадят преждата и куките и се захващат за работа, като в същото време релаксират: разговарят или се фокусират върху своите действия. По този начин проблемите и грижите постепенно изчезват от съзнанието.

Плетенето е успокояващо. Ръчната работа и фокусирането на вниманието води до състояние на духа, което е полезно за тези, които са подложени на стрес и безпокойство.

Прочетете и: Как да се справим с тревожността?

  1. Подобрява настроението

Ползи от плетенето: подобрява настроението

Както споменахме и по-горе, много хора често се събират да плетат и да си бъбрят, докато се занимават с тази интересна дейност. Плетенето предразполага човека към общителност, създава нови приятелства и събира хората заедно.  Не е необходимо да излизате навън, за да плетете, разбира се. Оставянето насаме позволява да се насладите на тишината и на собствените мисли. То увеличава нивата на ендорфин в организма, отпуска, създава приятно усещане и чувство за комфорт.

  1. Подобрява двигателните умения

Ползи от плетенето: подобрява двигателните умения

Ако някога сте наблюдавали баба си да плете, със сигурност сте забелязали колко гъвкави са ръцете й, докато създава поредния ръкоделен шедьовър от топка прежда. Възможно е да страда от остеоартрит или болезнения синдром на карпалния тунел, но пръстите на ръцете й се движат съвсем естествено.

Плетенето е упражнение, което ги раздвижва и ги предпазва от скованост. Движението на ръцете загрява, а това намалява болката и я прави по-малко осезаема. Практикувайте тази полезна тренировка поне по час на ден. Страдащите от артрит може да не се претоварват прекалено много.

Трябва да отбележим, че плетенето помага и за фините двигателни умения на децата. Подобрява  писането им и увеличава сръчността.

  1. Подобрява самочувствието

Не би трябвало да се изненадвате. Плетенето не е просто хоби, а дейност с крайна цел: да създадеш чифт ръкавици, пуловер или есенна жилетка. Създадената дреха е награда за постигнатата цел, която човек си е поставил.

Изключително приятно е и чувството да подариш на някого плетена дреха, за създаването на която си прекарал много часове. Това е повече от подарък: ти му даваш своето време, въображение, творчество и чувства, вложени във всеки един бод.

Плетенето не е древно изкуство за старите дами. То събира поколенията заедно и е с терапевтична ефикасност. Често се говори за ползите от: ходенето пеша по половин час на ден или да се пие по една чаша топла вода с лимон. Усвоете един нов здравословен навик: започвайте с плетенето още днес!

  • Riley, J., Corkhill, B., & Morris, C. (2013). The benefits of knitting for personal and social wellbeing in adulthood: Findings from an international survey. British Journal of Occupational Therapy. https://doi.org/10.4276/030802213X13603244419077
  • Corkhill, B., Hemmings, J., Maddock, A., & Riley, J. (2014). Knitting and Well-being. Textile: The Journal of Cloth and Culture. https://doi.org/10.2752/175183514×13916051793433