Не позволявайте на хората да вгорчат живота ви

За да може някой да вгорчи живота ви, трябва да му го позволите - не забравяйте, че вие сте архитектът на собственото си щастие.
Не позволявайте на хората да вгорчат живота ви

Последна актуализация: 08 февруари, 2019

Хората лесно могат да ви съсипят и да вгорчат живота ви. Те могат да ви внушат страх, негативна нагласа и чувство за несигурност, които да ви карат да се тревожите за неща, за които просто не си струва…

Това се случва често и е изключително неприятно, защото почти неусетно  попадате в черната бездна на апатията и безнадежността.

Наложително е да се научите как да обърнете нещата, да не позволявате на другите да съсипват деня ви с лошото си настроение и да вгорчават живота ви.

Имайте предвид, че горчивината означава най-вече неспособност да бъдете щастливи.

Преди да критикувате някого или да го обвините, че всичко, което прави, съсипва живота ви, бъдете търпеливи. Опитайте се да разпознаете дали този човек, който ви причинява мъка, всъщност не страда от депресия.

Ако смятате, че той живее, само за да ви навреди, контролира или изнудва, не му позволявайте.

Не е позволявайте на  никого да съсипва живота ви

Още днес въведете своята нова цел: да не позволявате на никого да ви разстройва или да ви вгорчава ежедневието.

Отворете своя емоционален чадър, с който да се защитите от зловредните думи на хората, които искат да ви “подрежат крилцата”, когато искате да полетите. Предпазвайте се от тези, които искат да загасят искрите в мечтите ви и които всеки ден ви повтарят “Ти не можеш”, когато усещате с цялото си същество “Аз мога”.

За целта можете да приложите следните лесни стратегии.

Не допускайте никой да вгорчи живота ви

Чувам и те разбирам, но трябва да се предпазя от теб

Както споменахме в началото, негативното поведение се характеризира с горчивина, раздразнителност, апатия и дори белези на скрита депресия.

 • Ако реагирате с гняв или без интерес, ще засилите негативните емоции в отсрещния. 
 • Най-добре е да го изслушате и спокойно да отхвърлите аргументите му уверено и с търпение.
 • Ако има нужда от помощ, предложете му някои стратегии, за да разбере и осъзнае какво се случва извън неговия свят.
 • Ако не се отнася с уважение и съпричастност към вас, отворете защитния си чадър и стойте на разстояние от него.

Горчивината не се лекува с още горчивина

Не можете да се справите с една обида, като добавите друга. Страховете не умират с появата на по-големи страхове, нито пък мъката изчезва, ако се натрупат още негативни чувства.

Ако ваш близък, партньор или приятел внася черни краски във всички щастливи моменти в живота, омаловажава мечтите и надеждите ви, не влошавайте ситуацията с гневна реакция и враждебно поведение.

 • Необходимо е да сте твърди и да подходите с интелект. Понякога няма как да промените държанието на хората около вас. Определени типове личности винаги говорят с пренебрежение, обиждат и подценяват останалите.

Колкото по-рано осъзнаете и приемете това, толкова по-добре. Това ще ви позволи да действате логично: като ги държите на разстояние или като поставяте отбранителни стени.

Поставете граница между вас и неприятните хора

Трикове за борба с горчивината

Рафаел Сантандреу е психолог, който чрез книги като “Изкуството да не си вгорчаваме живота” ни показва, че лошото качество на живот, който имаме, донякъде е резултат от прилагането на грешна философия. Това се дължи на нашите собствени действия и мисли, без съвсем да ги осъзнаваме.

Един от начините да контролираме това неподходящо поведение е като се научим да приемаме нещата с по-малко горчивина. Опитайте се да имате едно наум за тези лесни стратегии:

 • Спрете да се оплаквате прекалено много. Спрете да мрънкате за всичко лошо и за това, което нямате. Опитайте да оцените живота, който имате и да намерите решение за проблемите, които ви тревожат.
 • За да използваме терминологията на психолога, не си влошавайте сами живота. Хората често употребяват реплики като “Ако напусна работа, всичко ще свърши” или “Ако той ме напусне, ще умра”.
 • Може и да не го осъзнавате, но вие наистина не се нуждаете от много, за да сте щастливи. Опитайте се да оценявате малките неща, които ви заобикалят.
 • Внимавайте с вътрешния си диалог. Понякога вие самия можете да сте най-големия си враг.
 • Не изисквайте нищо от никого и не очаквайте всичко от другите.
 • Обичайте се безусловно и приемайте хората около вас заради това, което са. Обичайте ги с уважение, точно както се отнасяте и към себе си.
 • Използвайте смеха, за да се преборите с хаоса, който ви заобикаля. Ако някой целенасочено се опитва да ви обиди, отговорете с чувство за хумор.

Не си струва да позволявате на неговите “мръсни номера” да имат власт над вас.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.