Вътрешният диалог не бива да съдържа тези 11 токсични фрази

Не позволявайте на съмнението и подценяването да ви спират да осъществите мечтите си.
Вътрешният диалог не бива да съдържа тези 11 токсични фрази
Raquel Aldana

Написано и проверено от психологът Raquel Aldana.

Последна актуализация: 27 януари, 2023

Вероятно сте преживявали този любопитен феномен. В реалността не спирате да водите вътрешен диалог със себе си, с помощта на който изпитвате своя вътрешен и външен свят.

Този диалог ни позволява да вникнем в своите мисли и желания и да придадем значение на всичко, което се случва около нас. Можете да си представите колко е важен той, когато искаме да установим какво е нашето емоционално и ментално здраве.

Макар да ви се струва, че тези мисли идват и си отиват, всъщност е налице постоянна комуникация между тях и нашите действия, нашите чувства и как реагираме спрямо околната среда.

Както Епиктет би казал, „Не става дума за това, какво ви се случва, а как реагирате на случващото се“.

Здравословен вътрешен диалог, здравословен живот

Здравословен вътрешен диалог, здравословен живот

Ние контролираме своята съдба, чувстваме и действаме спрямо нашите ценности и убеждения.

Емоциите, които са провокирани от нашите мисли или представи, идват от нашия вътрешен диалог и ни ръководят по начин, по който съществено могат да променят нашата реалност.

Част от тези мисли и представи, които негативно повлияват живота ни, включват:

 • потребността от признание на всяка цена от страна на другите
 • колко ужасно се чувстваме, когато не получаваме това, което искаме
 • когато вярваме, че можем да бъдем щастливи посредством инерция и бездействие.

Има няколко често използвани фрази в нашия вътрешен диалог, които не бива никога да си казваме:

1. “Трябва да преуспявам във всичко, което правя”

Животът не се свежда само до победители и пораженци. Поляризираните представи, базирани на всичко или нищо, не са здравословни. Провалът често е базата, която е необходима за успеха.

Запомнете, че важни открития като рентгеновите снимки и пеницилина са резултат от серия от провали.

Има няколко често използвани фрази в нашия вътрешен диалог

2. „Ако се проваля тук, аз съм неудачник“

Още веднъж: правенето на грешки и провалите са стъпки, които ни водят до успеха. Нелогично е да мислим, че „Ако направя грешка, ще се проваля“. Трябва да си дадете възможност и правото да постъпвате така, тъй като това е нещото, което ви позволява да постигате целите си.

3. “Ако не бъда приет и одобрен от другите, няма да съм щастлив“

Това е често срещата представа. Важно е да не се усещаме отхвърлени, докато наедно с това не е необходимо и дори е невъзможно да бъдем приети от всеки човек. Това е реалност, с която трябва да живеем и която ще ни помогне да приемем себе си.

4. “Не мога да живея без теб. Имам нужда от теб, за да бъда щастлив”

Това е начин на мислене, който идва от погрешното схващане за любовта към другите и към себе си. Тя трябва да бъде взаимна, разнообразна и безпристрастна, без никакви условия.

Ако любовта и зависимостта съществуват ръка за ръка, те се унищожават една друга.

5. “Ако не си съгласен с мен, това е, защото не ме харесваш“

„Никой не вижда колко съм ценен, тъй като съм безценен“. „Моята лична стойност зависи от това какво мислят другите за мен“. За много хора критиката е синоним на отхвърляне.

Както Ралф Уолдо Емерсън едно време е казал: „Позволете ми никога не допусна грубата грешка да сънувам, че съм преследван всеки път, когато съм опроверган“.

6. “Не понасям, когато другите ми казват какво да правя“  

Ние категорично трябва да носим отговорност за действията си, но не бива да извръщаме поглед, когато другите ни предлагат съвет или мнение.

Съвместната работа и взаимодействието с другите не ни отдалечават от самите нас. Те укрепват нашата идентичност и ни правят по-добри.

Има и забранени фрази в нашия вътрешен диалог,

7. “Не съм достатъчно добър”

“Не мога. Не си струва усилията. Никога няма да съм достатъчно добър“. В тази ситуация можем да ви кажем следното, не забравяйте тази важна постановка в живота: Ако вярвате, че можете повече, отколкото можете, ще се окажете прави.

Желанието е равностойно да сте способни. Първата стъпка е да опитате отново и отново.

Това, в което вярвате, определя как действате до такава степен, че накрая се озовавате в ситуация, в която потвърждавате това, от което се страхувате, че ще се случи, тъй като сами сте си го създали. Това явление се нарича самоизпълняващо се пророчество.

8. “Не се доверявай на никого, винаги бъде нащрек“

Ние не се доверяваме, тъй като знаем, че хората правят грешки, ние самите правим грешки и искаме да се предпазим именно от тях.

Здравословното недоверие е полезно в определени ситуации, но го оставете настрана, когато не е абсолютно необходимо и само провокира вреди. Ако нямате това предвид, ще останете затворени за другите в живота ви и ще парализирате собственото си развитие.

9. “Аз съм по-добър от всеки друг”

Никой не е по-важен от другите – забравете тази фраза във вашия вътрешен диалог. Скромността е в основата на благоприличието и честта. Да се чувствате по-важни от другите само ще ви отведе до арогантно поведение, а това не е препоръчително.

Сократ е един от най-известните философи на света. Той е казал: „Единствената истинска мъдрост е да знаеш, че нищо не знаеш“. Противоречива мисъл? Не точно. Струва си да се поразсъждава върху нея.

10. “Безполезен съм”

Безполезността не съществува. Мислейки по този начин или като „Аз съм безценен“, единственото нещо, което постигате, е да губите мотивация и да захвърляте своите амбиции и интереси настрана.

11. “Не заслужавам любов”

В тази ситуация трябва да кажем едно: заслужавате най-доброто.

Страданието е неизбежно. Бъдете щастливи и без приказка с щастлив край. Да се върнем обаче на една предишна мисъл – истинската и автентична любов е тази, която е редом до вас.

Тази мисъл ни помага като елиминира дразнещата потребност от привързаност, която понякога се бърка с вълшебното чувство любов.

Премахнете тези фрази от вътрешния си диалог

Всички тези фрази, които носят едва доловимото съобщение „трябва да се направи“, „би трябвало“ или „трябва да бъде“ определено са потенциално негативни за нас.

Как да премахнете тези фрази от вътрешния си диалог?

Способни сме да ги елиминираме от вътрешния си диалог по следния начин:

 • Да приемаме за реалност само доказани и изследвани факти. Ако един ден не се справим добре с нещо, това не означава, че сме безполезни. Правим хиляди други неща през живота си, които доказват, че сме полезни.
 • Да приемаме като валидни изказвания само онези, които се ръководят от логиката, без никакви противоречия. Ако позволим да има противоречие, това ще разстрои вътрешния ни свят.
 • Да бъдем гъвкави и способни да променяме своите идеи, получавайки нова информация. Хората е добре да бъдат толерантни в начина си на мислене, това ще им позволи да се чувстват по-добре, без да създават излишни препятствия пред себе си.
Истинската и автентична любов е тази, която е редом до вас
 • Не е правилно да осъждаме или да превъзнасяме нещо по краен начин

 • Когато правим категорични, „всичко или нищо“ оценки, ние напълно отхвърляме съществуването на вероятности в живота. Мъдро би било да избягваме думи като всичко или нищо, всеки или никого, винаги или никога.
 • Не е здравословно да оценяваме с основополагащи термини, по-скоро трябва да заложим на думи, които определят поведението. Препоръчително е да казваме „държиш се лудо“, а не „ти си луд“.
 • Важно е да размишляваме върху нещата от гледна точка на вероятността, а не от сляпа увереност. „Вероятно ще бъде трудно, но аз ще опитам“ звучи доста по-различно от „Аз не мога да го направя, аз никога няма да съм способен да го направя“.

Може да осъзнаете, че изкривявате истината, но въпреки това не можете да промените начин, по който виждате нещата от живота.

Опитайте се да определите кои фактори влияят върху това и винаги търсете алтернативни перспективи, дори когато сте силно убедени в това, което мислите. Търсете решения, поставяйте под въпрос доказателства и съпоставяйте своите виждания с реалността.

Ако усещате, че не можете да контролирате как вашите мисли ви въздействат и ви завладяват, не се колебайте да се консултирате с психолог. Той ще ви окаже необходимата подкрепа.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Ellis, A. (2003). Manual de Terapia Racional Emotiva. Editorial Desclee.
 • Ferreras, E. (2007). La autoestima. Anales de Mecánica y Electricidad.
 • Cáceres Valdez, R. (2016). EL POSITIVISMO. Ius Inkarri. https://doi.org/10.31381/inkarri.v0i1.547

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.