Хранете децата с любов и ще прогоните страховете им

Много са ситуациите, които могат да провокират „разстройство на привързаността“.
Хранете децата с любов и ще прогоните страховете им

Последна актуализация: 21 юли, 2019

Любовта е двигател, който подхранва връзката между родителите и децата.

Всяко дете, което се появява на бял свят, изпитва потребност не само от храна, покрив и безопасност. Любовта е също толкова необходима, а отсъствието или дефицитът й в живота на детето може да провокира сериозни проблеми в неговото развитие.

Вероятно сте чували за разстройство на привързаността. Става дума за деликатна и сложна тема, която си струва да проучите по-обстойно, за да можете да сте запознати със същността й.

Днес ви каним да научите повече за разстройството на привързаността. Да се подхранват децата с любов всеки ден – и то с безусловна любов, ще ги дари със сила и търсените от тях напътствия в живота, за да станат зрели и отговорни възрастни хора, които са архитекти на своето собствено щастие.

Деликатната, но мощна връзка между родителя и децата

Връзката между майката и нейното дете започва от утробата с пъпната връв. Тя снабдява плода за необходимите ценни вещества, за да се развие.

Топлото убежище, което матката представлява, служи още за предаване на емоции между майка и дете, които допълнително укрепват връзката.

Връзка между родителите и децата

Връзката, която започва от самото раждане

През последните години бе установено колко важно е за новородените да прекарват много време в контакт с кожата на своята майка.

Ражданията в наши дни следват най-различни стандартни и често бебето преминава през много други ръце, преди да бъде прегърнато от собствената си майка. Понякога това се дължи на факта, че родилката е под упойка.

Много изследвания по темата сочат, че:

  • Препоръчително е новороденото бебе да бъде в контакт с кожата на майката, за да се формира емоционална връзка.
  • Бебета възприемат света чрез своите сетива и чрез температурата на майчината гръд, която го дарява с топло усещане за сигурност. Поради това майчината прегръдка е толкова успокояваща.
  • Мозъкът на майката веднага провокира освобождаване на окситоцин – хормон, който е пряко свързан с любовта и потребността от грижа и привързаност между майката и детето.
  • Когато бебето суче за първи път от майка си, окситоцинът, който то освобождава, провокира майчиното тяло да произвежда повече кърма.

Жизненоважно за бебето е да бъде в контакт с кожата на майката. Това е неповторим начин за изграждане на връзка между тях.

Разстройство на привързаността

Всички познаваме фактори като изоставянето, дефицита на истинска обич или пък нестабилното състояние на върхове и падове, при което нямаме усещане за сигурност. Това може да провокира детето да развие сериозни емоционални проблеми.

Разстройството на привързаността се проявява като резултат от травматични скъсвания на емоционалната връзка между дете и родители по време на първите етапи от нейното развитие.

Това води до сериозни последици за детето, които често провокират състояния като хиперактивност, проблеми, вследствие на посттравматичен стрес, усещане за гняв

Може трудно да ви се вярва, но понякога децата страдат от осезаема липса на грижа. Например, обърнете внимание на тези ситуации:

Децата и родителите
  • Някои деца посещават центрове за ежедневна грижа още от ранна възраст, тъй като родителите им искат да задържат своята работа или да градят кариера. Това провокира сериозни тревоги у детето.
  • Всяко дете има индивидуални потребности. Когато в семейството има няколко деца, това може да предизвика ревност или нужда от получаване на „повече внимание“ по-силна, отколкото при другите.
  • Някои деца се налага да бъдат в инкубатор след раждането си. Това може да провокира стресов отговор в резултат от отделянето от майката.

Много са ситуациите, които могат да провокират „разстройство на привързаността“ у детето.

Не бива да се обвиняваме. Някои деца имат свои потребности, които се отличават от тези на другите. Това е нещо, което всеки един родител трябва да знае.

 Хранете децата с любов и ще прогоните страховете им

Хранете децата с любов

Можем да се преборим с разстройството на привързаността с помощта на искрена любов и силна и здравословна връзка, основана на уважение и сигурност, която може да бъде подпомогната по няколко начина:

  • Като се поддържа физически контакт с новороденото. Кърменето е много важно, както и грижата, прегръдките, думите на любов…
  • Отговор, когато бебето плаче.
  • Щом детето порасне, не се колебайте да му кажете, че ви е грижа. Говорете с него, отговаряйте на стотиците му въпроси. Споделете своите страхове и се освободете от тях. Дайте криле на мечтите им, предложете им сигурност и начини, по които да повишат своето самочувствие.

Връзката между родителите и децата е невидима и се подхранва от любовта. Пъпната връв ще ги поддържа винаги заедно.

Всяка силна любов създава силни и обичливи деца и ги дарява с куража, от който се нуждаят, за да следват мечтите си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.