Ново проучване идентифицира бактерии в устата, които могат да причинят рак на дебелото черво

Испански учени откриха бактерия, която се придвижва от устата до дебелото черво. Това може да е един от факторите зад рака на дебелото черво.
Ново проучване идентифицира бактерии в устата, които могат да причинят рак на дебелото черво
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 08 декември, 2022

Ролята на бактериите в човешкото тяло може да бъде защитна или агресивна, дори до степен да бъде свързана с рак на дебелото черво. Все повече изследвания потвърждават водещата роля на микробиотата за нашето здраве. Знаете ли обаче, че има бактерии в устата, които могат да причинят опасното заболяване?

Микробиотата е група от микроорганизми, които съществуват съвместно с човешкото същество, понякога в баланс, понякога не съвсем. Нашата връзка с околната среда генерира прогресивна колонизация на кожата и лигавиците.

Така изследователите са успели да намерят микроорганизми, които са типични за различни органи. С други думи, намирането им там не означава, че сте болни или ще развиете рак. Въпреки това, има други видове бактерии, които могат да се появят на места, където не трябва.

Ново проучване потвърди, че на мястото на рака на дебелото черво се развиват бактерии, които принадлежат към устата. Може ли да са причинител на заболяването?

Испанското изследване

Членове на Института за биомедицински изследвания на Ла Коруня публикуваха своите резултати на платформата Research Square. Там съобщават, че бактерия от устата обитава и микросредата около рака на дебелото черво при някои пациенти.

След като анализираха много различни проби, те успяха да идентифицират Parvimonas micra в чревни тумори. Този микроорганизъм преди това е бил открит в слюнката и по-специално във венците на хора с пародонтит.

Когато били направени анализи за сравняване на генетичната информация на бактериите от устата с тези от рака на дебелото черво, беше установено 99,2% сходство. Това означава, че бактериалните колонии от устата са успели да мигрират към дебелото черво, да се установят там и да се размножават.

Окончателните данни, свързващи P. micra с онкологичния процес, са, че здравите хора нямат тази бактерия в дебелото черво. Освен това микроорганизмът е метаболитно по-активен, когато се намира сред злокачествени клетки, отколкото ако се намира в здрави тъкани.

Това, което правим от години, е да анализираме микробиома на пациенти с колоректален рак. От известно време е известно, че микробиомът взаимодейства с нашите клетки и при определени обстоятелства може да доведе до развитието на болести. -Марга Поза, изследовател на INIBIC

чревната микробиота
Микробиотата се счита почти за друг орган на човешкото тяло.

Какво може да причини рак на дебелото черво: Стар и нов познат на учените

Parvimonas micra не е непозната бактерия в света на медицината. Този грам-положителен анаеробен кок е посочен като един от агентите, присъстващи при пародонтит от години. Много от неговите действия са признати в стоматологията.

По-рядко бактерията се свързва със септичен артрит, мозъчни абсцеси и дори ендокардит. Всъщност едва през 2015 г. присъствието му в заразена сърдечна тъкан е документирано за първи път.

Характеристика на тази бактерия е, че може да се присъединява към различни бактерии, за да образува клъстери, филми, биофилми и съвместни агрегации. Прави го в случай на пародонтит и може да го направи и при рак на дебелото черво.

Изследователите подозират, че пътуването й от устата до червата не се случва само. Вместо това, бактерията се възползва от свързващата способност да се движи на групи в отдалечени области на човешкото тяло, да създава благоприятен микроклимат и да образува нови колонии.

Колониите на P. micra произвеждат различни вещества чрез своя метаболизъм. Самият факт на развитие ги кара да отделят молекули, които могат да бъдат вредни или токсични за организма гостоприемник.

В крайна сметка подозрението е, че определени вещества в микроорганизмите предизвикват злокачествена трансформация на човешки клетки.

Препоръчваме ви и: Рак на челюстта: Симптоми, диагностика и лечение

Не само бактерии в устата могат да причинят рак на дебелото черво

Би било много опростено да се каже, че бактерията е причината за рака на дебелото черво. Науката знае, че има множество фактори, способни да предизвикат неоплазма.

Микробиотата е само още един елемент в сложна мрежа от обстоятелства, характеристики и ситуации, които водят до тумор. Диетата, стресът, заседналият начин на живот и генетичното наследство също са рискови фактори за колоректален рак.

Една от хипотезите е, че бактериите от устата успяват да се размножават в червата, когато срещнат намалена защита. Това може да се дължи на стрес или лоша диета.

Веднъж установена колония от P. micra, тя става трудна за унищожаване. В комбинация с други микроорганизми, може да създаде истинска отбранителна крепост, за да попречи на човешката имунна система да я открие и елиминира.

Тези бактерии в устата не причиняват директно рак, но могат да влошат прогнозата

Има и други бактерии, които са открити в тъкани с колоректален рак. Една от тях е Fusobacterium nucleatum.

Последната е свързано с по-лоша прогноза. Това означава, че пациентите, които я носят в злокачествената си тъкан, живеят по-кратко и реагират по-зле на лечението. По същия начин може да участва в метастази.

Така че една бактерия може не само да стимулира рак на дебелото черво, но и да бъде отрицателен прогностичен фактор. Въпреки че са необходими повече данни за изясняване на ситуацията, не изглежда малко вероятно бактериалните клъстери да допринесат за по-агресивно и по-трудно за лечение заболяване.

Бактериите в устата могат да причинят рак на дебелото черво
Бактериите от устата няма да пътуват сами до дебелото черво. Те биха го направили в групи от различни видове.

Какво е значението на това откритие?

Ранната диагностика на неоплазмите е “мания” за общественото здраве. Наличието на точни, ранни и специфични методи за установяване дали човек има рак би повишило ефективността на лечението.

За Marga Poza бактериите са възможни биомаркери за колоректален рак:

„Човекът, който има тази бактерия в червата, може да страда от рак на дебелото черво в ранните му стадии или може дори вече да е напреднал.“ – Марга Поза

Разработването на лабораторен или амбулаторен тест за потвърждаване на наличието на P. micra в червата може да отвори вратата за започване на задълбочен скрининг при този пациент. Надяваме се, че туморът може да бъде открит в ранен стадий и да бъде успешно отстранен. Така ще има малко странични ефекти и човекът ще продължи да живее както обикновено.

Всички живеем с бактерии, повечето от които са безвредни, но някои от тях наистина могат да бъдат признак за дисбаланс в тялото. Те са там и могат да ни разкажат важни неща за нашето здраве. Ето защо учените ги изследват.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Baghban, Adam, and Shaili Gupta. “Parvimonas micra: a rare cause of native joint septic arthritis.” Anaerobe 39 (2016): 26-27.
  • Bullman, Susan, et al. “Analysis of Fusobacterium persistence and antibiotic response in colorectal cancer.” Science 358.6369 (2017): 1443-1448.
  • Conde-Pérez, Kelly, et al. “Evidence for translocation of oral Parvimonas micra from the subgingival sulcus of the human oral cavity to the colorectal adenocarcinoma.” (2022).
  • Gomez, Carlos A., et al. “First case of infectious endocarditis caused by Parvimonas micra.” Anaerobe 36 (2015): 53-55.
  • Ho, Dawn, et al. “An unusual presentation of Parvimonas micra infective endocarditis.” Cureus 10.10 (2018).
  • Horiuchi, Akira, et al. “Synergistic biofilm formation by Parvimonas micra and Fusobacterium nucleatum.” Anaerobe 62 (2020): 102100.
  • Kim, Eun Young, et al. “Concomitant liver and brain abscesses caused by Parvimonas micra.” The Korean Journal of Gastroenterology 73.4 (2019): 230-234.
  • Mima, Kosuke, et al. “Fusobacterium nucleatum in colorectal carcinoma tissue and patient prognosis.” Gut 65.12 (2016): 1973-1980.
  • Rams, Thomas E., Jacqueline D. Sautter, and Arie J. van Winkelhoff. “Antibiotic resistance of human periodontal pathogen Parvimonas micra over 10 years.” Antibiotics 9.10 (2020): 709.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.