8 неща, които трябва да знаете за вашето дебело черво

Какво знаете за своето дебело черво? Грижите ли се за здравето му?
8 неща, които трябва да знаете за вашето дебело черво

Последна актуализация: 15 февруари, 2022

Игнорирайте агресивните диети, които обещават да почистят дебелото ви черво. За да поддържате здраво дебело черво, трябва да следвате здравословна диета, която е с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри.

Дебелото черво е последната част от храносмилателната ни система. Основните му функции са да изтегля вода, да съхранява отпадъци, поддържа баланс на влажността в организма и да абсорбира някои важни витамини като витамин К. Затова грижата за дебелото черво е много важна за цялостното ви здраве. Тук ще представим 8 неща, които трябва да знаете за дебелото черво.

1. Бъдете внимателни с раздразненото дебело черво

Синдром на дразнимото черво е често срещано състояние, особено сред жените, характеризиращо се с диария, подуване на корема и запек. Тези симптоми може да продължат няколко месеца. Затова е много важно да се консултирате с лекар при първите признаци.

 2. Нарушено функциониране на дебелото черво – причинител на диария

Когато дебелото черво не работи правилно, борейки се да усвои хранителните вещества и течности, които влизат в нашето тяло, може да предизвика диария. За да направите така, че стените на дебелото черво да заработят по-добре, Ви предлагаме да се храните с ориз, ябълково пюре, банани и бисквити.

 3. Поява и на запек при раздразнено дебело черво

запек при раздразнено дебело черво

Дебелото черво също е и виновник за причиняването на запек. Като цяло, тази тенденция се дължи на ниска чревна активност в продължение на няколко дни, но не винаги. Много е важно да консумирате фибри и да пиете много вода, ако страдате от запек.

 4. Бъдете внимателни към хемороидите

Хемороидите са едно от състоянията, от които дебелото черво може да страда. Това е възпаление на вените и артериите на ректума или определени райони в близост до него. Въпреки че това състояние е доста неудобно, е много важно да бъдете внимателни с него. Най-добре е да се консултирате с лекар и да се подложите на диета богата на фибри.

 5. Бъдете внимателни с рака на дебелото черво

Ракът на дебелото черво е едно от най-честите заболявания в няколко страни. Като всеки друг, той е рак, който се характеризира с появата на злокачествени клетки. Дебелото черво е мястото, където се събират отпадъци и различни видове бактерии, което го прави много лесен за развитие. Въпреки това, този вид заболяване е лесно откриваемо. Преди всеки друг симптом, първото нещо, което Вашият лекар ще направи е да определи дали имате фекална секретна кръв, прост и безболезнен тест, който ще ни помогне да отхвърлим това зло като причина за наличния дискомфорт.

6. Не се заблуждавайте

фибри

През последните години стана модерно да се подлагаме на лечение или процес на прочистване на дебелото черво. Въпреки това, трябва да бъдете много внимателни с това. Тези процедури не са склонни да бъдат успешни и също са много агресивни към органите. Най-добре е да почистим дебелото черво по естествен начин чрез консумирането на храни, които са с високо съдържание на фибри.

 7. Как изглежда вашето дебело черво?

Дебелото черво е приблизително 1,5 метра дълго и около 6.5 см в диаметър. То се простира от средната част на корема ни до ректума. Неговите форми и дори някои изпълнявани  функции, може да варират от един вид в друг, но при повечето гръбначни те са повече или по-малко еднакви.

 8. Консумирайте здравословни храни

За да се радвате на добро здраве като цяло и да поддържате дебелото черво в отлично здраве, е много важно да изградите хранителен режим с адекватно ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри. По този начин, ще сте сигурни, че дебелото Ви черво изпълнява основните си функции по възможно най-добрия начин.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.