7 симптома на рака на яйчниците, които трябва да познават всички жени

Подуването на корема е често срещано, но освен признак за храносмилателни проблеми, може да сигнализира за това заболяване
7 симптома на рака на яйчниците, които трябва да познават всички жени

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Симптомите на рака на яйчниците са важна информация, която трябва да имате предвид, защото това е хронично заболяване на женския репродуктивен орган. Поради безболезненото си развитие, той е известен също като “тихият убиец”.

Това е вторият най-разпространен тип гинекологичен рак, но има по-висока смъртност, защото сериозните симптоми не се проявяват в началните етапи на заболяването.

Неправилният растеж на клетките на този орган води до рака на яйчниците. Това предизвиква появата на злокачествени тумори, които могат да се разпространят в други части на тялото.

Докато точната причина за рака на яйчниците е неизвестна, има по-голям риск за хората с това заболяване с фамилна анамнеза, резки хормонални промени и нездравословни житейски навици.

Необходими са медицински прегледи за откриване на ракови заболявания, но има няколко признака, които могат да ни помогнат да ни предупредят за тяхното наличие, което ни помага да получим правилна диагноза.

Искаме да споделим 7 основни симптома, за на които да обърнете сериозно внимание, ако ги имате.

Продължавайте да четете!

7 симптома на рака на яйчниците

1. Подуване на корема

болката в корема може да се дължи на развитието на рака на яйчниците

Подуването на корема е един от първите симптоми за рака на яйчниците.

Въпреки, че е главен симптом, това е един от най-пренебрегваните за рак на яйчника, тъй като често се появява в случаи на проблеми с храносмилането, както и при тези на предменструален синдром.

 • Трябва да направите медицински преглед, за да потвърдите причината за симптомите на рак на яйчниците, особено ако се появят често.
 • Прекомерният растеж на ракови клетки предизвиква различни възпалителни реакции в тялото, а сред възможните зони е коремната област.

2. Промени в менструалния цикъл

Анализирането на промените в менструалния цикъл може да бъде много полезно за потвърждение на аномалии в яйчниците.

 • На първо място, жените трябва да знаят какво е нормален цикъл за тяхното тяло и оттам да определят дали имат някакви нередности.
 • Ако започнете да забелязвате много промени в цикъла си, трябва да се консултирате с вашия гинеколог, за да се опитате да разберете какво ги причинява.
 • Водете календар за менструацията, където точно да записвате датите на циклите.

3. Болка в таза

при рака на яйчнците се наблюдава и болка в таза

Може да бъде доста тревожно, ако приемете болките в таза като последица от рак в репродуктивните органи.

Въпреки това, никога не е лоша идея да имате предвид тази възможност, особено ако тя е свързана с други ненормални симптоми за рака на яйчниците.

 • Хората, които развиват това заболяване, често изпитват постоянна тазова или коремна болка без видима причина.
 • Тя продължава няколко седмици и болката почти винаги е периодична.

4. Трудности при храносмилането

Жените, които развиват рак на яйчника също могат да започнат да изпитват раздразнение и усещане за натиск в областта на корема.

Болестта провокира усложнения с храносмилането, които често са погрешно обърквани с храносмилателни инфекции или състояния.

Важно е да се консултирате с лекар, ако страдате от:

 • Повтарящи се случаи на хроничен запек
 • Стомашно разстройство и спазми
 • Гадене и повръщане
 • Промени в движенията на червата

5. Неутолима жажда

при рака на яйчниците се наблюдава и характерно чувство на жажда

Промените в активността на яйчниците обикновено са съпроводени от загубата на апетит и значителна загуба на теглото.

 • Развитието на злокачествени клетки оказва отрицателно влияние върху храносмилателната активност и в резултат на това пациентите се чувстват жадни, дори след като приемат малки порции храна.
 • Това е много опасно, защото в много случаи води до тежки хранителни дефицити и анемия.

6. Болка по време на полов акт

Както вече споменахме в тази статия, ракът на яйчниците предизвиква възпалителни реакции в телесната тъкан. Освен това, възпалението може да доведе до болка по време на секс.

 • Въпреки че е вярно, че има много възможни причини за появата на този симптом, важно е да се има предвид, че сред тях е и рака на яйчниците.
 • Болката продължава по време на половия акт и вагиналната сухота често е придружаващ симптом.

7. Внезапно и неконтролируемо уриниране

при рака на яйчниците има и неконтролируемо уриниране

Когато ракът се образува в репродуктивните органи, внезапните промени в уриниращите навици са нормални. В някои случаи това може да доведе до неконтролируемо уриниране.

Възпалението, което настъпва при рака на яйчниците отслабва мускулите на тазовото дъно, което намалява способността на пикочния мехур да задържа урината.

В резултат на това хората, които страдат от симптома, трябва непрекъснато да ходят на тоалетна. Тези чести ходения може да бъдат дори през няколко минути.

Когато ракът продължава да се развива, пациентите също могат да започнат да страдат от цистит или инфекции на пикочните пътища.

Имате ли някои от тези симптоми за рак на яйчниците? Не забравяйте, че макар това да са признаци на това заболяване, трябва да ги анализирате с помощта на специалист, защото те могат да бъдат резултат от други обичайни състояния.

Ако сте изложени на някакви рискови фактори или нещо ви притеснява, правете редовни прегледи като превантивна мярка.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Roncal, J. M. M., Nogales, F., Boticelli, L., & Musto, M. L. (2003). Los tumores de células germinales del ovario. Avances anatomoclínicos en los últimos tres lustros. Revisiones en cáncer, 17(5), 175-184.
 • Felipe Serman V, Miguel Saavedra C. Cáncer serosopélvico de alto grado: evidencia sobre su origen en la trompa de Falopio. Rev Chil Obstet Ginecol. 2015;
 • Foulkes W. D. (2013). Preventing ovarian cancer by salpingectomy. Current oncology (Toronto, Ont.), 20(3), 139–142. https://doi.org/10.3747/co.20.1613
 • Elzek MA, Rodland KD. Proteomics of ovarian cancer: functional insights and clinical applications. Cancer Metastasis Rev. 2015;
 • Ovarian cancers: Evolving paradigms in research and care. Ovarian Cancers: Evolving Paradigms in Research and Care. 2016.
 • Inhibidores de PARP como tratamiento inicial para el cáncer de ovario – instituto nacional del cáncer. (2019). Retrieved from https://www.cancer.gov/espanol/noticias/temas-y-relatos-blog/2019/inhibidores-parp-tratamiento-inicial-cancer-ovario

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.