Как да предпазим червата си от заболявания

Искате да се погрижите за чревното си здраве, нали? Тази статия е за вас.
Как да предпазим червата си от заболявания

Последна актуализация: 09 февруари, 2022

Възпаление, газове, болки в корема…Червата ни имат жизненоважна функция в организма, която в известна степен е свързана с тревожността и стреса. Много фактори засягат чревната флора, а понякога възникват проблеми, които могат да доведат до така-наречения Синдром на дразнимото черво. Какво можете да направите? Дали вредните ви навици увреждат червата ви? Какви вредни действия трябва да избягваме?

1. Силен стрес

здравословен живот

стресътСпоред някои специалисти дори може да се каже, че тези органи са „втори мозък”. Всъщност тук се синтезират невромедиатори, поради което е много важно да има баланс и спокойствие
  • Променя автономната нервната система. Нейните функции влияят на правилното функциониране на червата, ускоряване или намаляване на ритъма.
  • Променя ендокринната система. Това води до увеличаване на производството на хормони, свързани със стреса, като адреналин и кортизол, което причинява проблеми при смилането на храната.
  • Води до преяждане. Някои хора преяждат, за да облекчат нервно напрежение и тревожност, което ни е добре известно на всички. Това води до натрупване на храна, която не може да се смели, защото червата не могат да се справят. Това на свой ред води до проблеми в храносмилането и усвояването на храна.

Не забравяйте, че вашият начин на живот, навици и емоциите ви имат пряко отражение върху тялото ви, особено червата. Бъдете по-спокойни, отпуснете се, наслаждавайте се на живота си и обичайте близките си.

2. Неправилното хранене и заболяванията на червата

2.1 Избягвайте пържени и преработени храни, заведения за бързо хранене, и храни с високо съдържание на мазнини.

Вредните храни и грижата за червата

Но колко пъти ви е направило впечатление, че след консумация на такава храна имате болки в стомаха? Тези храни почти не съдържат смилаеми фибри.
  • Съвет: Ако използвате фурната за готвене, ще консумирате по-малко олио. Ако готвите зеленчуци, нека да бъдат задушени. Най-здравословното олио, което можете да използвате е зехтинът и винаги ще бъде.

2.2 Избягвайте червено месо, ако искате да се погрижите за червата си

червено месо

Защо да избягваме червеното месо? Защото по принцип е трудно за храносмилане, съдържа много мазнини, и често не знаете неговия произход.
  • Съвет за здравословно хранене: Ако ядете месо, най-добре е да бъде пилешко или пуешко. Когато си купувате месо се осведомете за произхода му и къде са били отглеждани птиците или животните. Когато готвите месо, избягвайте да го пържите. Най-добре е да го правите на скара или печено.

2.3 Избягвайте млечни продукти

млечни продукти

Млечните продукти са вид храна, която причинява синдрома на дразнимото черво. запек
  • Съвет за здравословно хранене: Това е съвсем просто – заменете кравето мляко с естествени и здравословни заместители като овесено мляко, оризово мляко, бадемово мляко, орехово мляко, или дори мляко от шам-фъстък. Те се продават в супермаркетите и дори можете да ги направите сами. Струва си да опитате.

3. Лекарства

лекарства с грижа за червата

Според редица изследвания различните здравни проблеми в червата, като в случая на синдрома на дразнимото черво са свързани с приема на антибиотици.

Но защо се случва така, ще попитате? Антибиотиците не правят разлика между добри и лоши бактерии. Тяхната функция е да унищожат всеки микроорганизъм, който им се изпречи на пътя, поради което причиняват сериозен дисбаланс във вашата чревна флора.

Бъдете много внимателни, тъй като същото може да се случи след прием на други лекарства, като тези, които се използват при запек или диария. Винаги е най-добре да се опита с натурални методи преди фармацевтичните лекарства в тези случаи. При всяко положение се консултирайте с вашия лекар относно страничните ефекти на лекарствата, които приемате, ако искате да сте спокойни.

Може да ви заинтересува ...
7 храни, които вредят на чревното здраве
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
7 храни, които вредят на чревното здраве

Искате ли да научите кои храни вредят на чревното здраве? Червата играят изключително важна роля за цялостното ви здраве.


Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.