Как да предпазим червата си от заболявания

Искате да се погрижите за чревното си здраве, нали? Тази статия е за вас.
Как да предпазим червата си от заболявания

Последна актуализация: 09 февруари, 2022

Възпаление, газове, болки в корема…Червата ни имат жизненоважна функция в организма, която в известна степен е свързана с тревожността и стреса. Много фактори засягат чревната флора, а понякога възникват проблеми, които могат да доведат до така-наречения Синдром на дразнимото черво. Какво можете да направите? Дали вредните ви навици увреждат червата ви? Какви вредни действия трябва да избягваме?

1. Силен стрес

здравословен живот

Към този проблем следва да се отнасяте много сериозно. Начинът ви на живот, бързането, тревожността и стресът имат пряко въздействие върху здравето на стомаха и червата. Според някои специалисти дори може да се каже, че тези органи са „втори мозък”. Всъщност тук се синтезират невромедиатори, поради което е много важно да има баланс и спокойствие в живота ви. Високите нива на тревожност могат да доведат до синдром на дразнимото черво според експерти. Ето някои от тежките последствия на стреса:
  • Променя автономната нервната система. Нейните функции влияят на правилното функциониране на червата, ускоряване или намаляване на ритъма.
  • Променя ендокринната система. Това води до увеличаване на производството на хормони, свързани със стреса, като адреналин и кортизол, което причинява проблеми при смилането на храната.
  • Води до преяждане. Някои хора преяждат, за да облекчат нервно напрежение и тревожност, което ни е добре известно на всички. Това води до натрупване на храна, която не може да се смели, защото червата не могат да се справят. Това на свой ред води до проблеми в храносмилането и усвояването на храна.

Не забравяйте, че вашият начин на живот, навици и емоциите ви имат пряко отражение върху тялото ви, особено червата. Бъдете по-спокойни, отпуснете се, наслаждавайте се на живота си и обичайте близките си.

2. Неправилното хранене и заболяванията на червата

2.1 Избягвайте пържени и преработени храни, заведения за бързо хранене, и храни с високо съдържание на мазнини.

Вредните храни и грижата за червата

Хамбургери, пържени картофи, пиле пържено в прекалено много олио, пица, лучени кръгчета … ние всички знаем какво е бърза храна, обаче често прибягваме до нея поради липса на време, или просто защото ни харесва. Но колко пъти ви е направило впечатление, че след консумация на такава храна имате болки в стомаха? Тези храни почти не съдържат смилаеми фибри. Също така, когато ги консумирате в излишък, те стимулират стомашно-чревния тракт и може да предизвикат диария или запек.
  • Съвет: Ако използвате фурната за готвене, ще консумирате по-малко олио. Ако готвите зеленчуци, нека да бъдат задушени. Най-здравословното олио, което можете да използвате е зехтинът и винаги ще бъде.

2.2 Избягвайте червено месо, ако искате да се погрижите за червата си

червено месо

Защо да избягваме червеното месо? Защото по принцип е трудно за храносмилане, съдържа много мазнини, и често не знаете неговия произход. Известно е, че животните се хранят с генетично модифицирани храни, за да растат бързо. По този начин месото се пълни с токсини, които не се препоръчват, ако искате да се храните здравословно.
  • Съвет за здравословно хранене: Ако ядете месо, най-добре е да бъде пилешко или пуешко. Когато си купувате месо се осведомете за произхода му и къде са били отглеждани птиците или животните. Когато готвите месо, избягвайте да го пържите. Най-добре е да го правите на скара или печено.

2.3 Избягвайте млечни продукти

млечни продукти

Млечните продукти са вид храна, която причинява синдрома на дразнимото черво. Като цяло млечните продукти ви карат да се чувствате зле, не се усвояват лесно от организма и не съдържат фибри. От друга страна съдържат мазнини и лактоза, които причиняват сериозни проблеми с храносмилането, включително диария и запек. Затова е най-добре да се избягват млечните продукти, доколкото е възможно.
  • Съвет за здравословно хранене: Това е съвсем просто – заменете кравето мляко с естествени и здравословни заместители като овесено мляко, оризово мляко, бадемово мляко, орехово мляко, или дори мляко от шам-фъстък. Те се продават в супермаркетите и дори можете да ги направите сами. Струва си да опитате.

3. Лекарства

лекарства с грижа за червата

Според редица изследвания различните здравни проблеми в червата, като в случая на синдрома на дразнимото черво са свързани с приема на антибиотици. Освен това има много хора, които са започнали да развиват това заболяване веднага след като са прекарали тежка инфекция. Продължителната употреба на този вид медикаменти има пряко вредно въздействие върху червата.

Но защо се случва така, ще попитате? Антибиотиците не правят разлика между добри и лоши бактерии. Тяхната функция е да унищожат всеки микроорганизъм, който им се изпречи на пътя, поради което причиняват сериозен дисбаланс във вашата чревна флора.

Бъдете много внимателни, тъй като същото може да се случи след прием на други лекарства, като тези, които се използват при запек или диария. Винаги е най-добре да се опита с натурални методи преди фармацевтичните лекарства в тези случаи. При всяко положение се консултирайте с вашия лекар относно страничните ефекти на лекарствата, които приемате, ако искате да сте спокойни.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.