Нискокалорична супа с краставици и авокадо

Тази супа с краставици и авокадо е лека и съдържа много хранителни вещества, и затова трябва да я включите във вашата диета!
Нискокалорична супа с краставици и авокадо

Последна актуализация: 06 декември, 2021

Здравословната нискокалорична супа с краставици и авокадо се приготвя бързо и лесно.

Нуждаете се само от две основни съставки, за да я приготвите. А, можете да прибавите и още, в зависимост от това, което имате у дома.

В тази статия, ще ви споделим два варианта, така че да приспособите рецептата към вашия вкус.

Нискокалорична супа: хранителна стойност и здравословни ползи от краставиците

Нискокалорична супа: снимка на нарязана краставица в прозрачна стъклена купа

Краставицата е препоръчителна храна за нискокалоричните диети, защото съдържа много вода и витамини.

Като цяло, това е много интересен продукт от хранителна гледна точка и е подходящ за ниско калорични диети, тъй като е беден на въглехидрати и съдържа много вода.

Хранителна стойност

  • Краставиците са съставени от приблизително 97% вода.
  • Те са бедни на въглехидрати и протеин и не съдържат почти никакви мазнини.
  • Те също така са богати на антиоксиданти, защото съдържат витамини A, B и C.
  • Въпреки, че не се смятат за богати на минерали, те съдържат фосфор, желязо, калий, магнезий и сяра.

Нискокалорична супа: ползи за здравето

Краставиците имат много ползи за здравето, като например:

  • Те са природно противовъзпалително средство, благодарение на тяхното високо съдържание на вода.
  • Те помагат за контролирането на стреса. Краставиците съдържат значително количество витамин B, което помага за успокояването на нервната система и намаляват стреса и напрежението.
  • Те подпомагат движението на червата поради високото си съдържание на вода и фибри.
  • Краставиците помагат за поддържането на вашето тегло, защото са храна с много нисък прием на калории.
  • Те предотвратяват хипертонията. Краставиците съдържат калий, минерал, свързан с хипотонията. Това е така, защото той играе важна роля при отделянето на натрий в урината (който помага за предотвратяването на високо кръвно налягане).

Нискокалорична супа: хранителна стойност и здравословни ползи от авокадото

Нарязано на парчета авокадо

Авокадото е познато със своите предимства за сърдечносъдовото здраве благодарение на съдържанието на омега-3 и фитостероли.

Авокадото има ниско съдържание на вода в сравнение с другите зеленчуци. То съдържа много мононенаситени мазнини, олеинова киселина и омега-3.

Тези плодове също така съдържат много малко въглехидрати, приблизително 7%, 3% протеин и 3% фибри. Освен това са богати на витамини (K, C, В5, В6 и E) и минерали като калий, манган, желязо и фосфор.

Здравословни ползи от консумацията на авокадо

Тъй като това е храна, богата на омега-3, авокадото има много ползи за здравето. Тук са изброени най-важните от тях.

  • Подобрява сърдечносъдовото здраве благодарение на високото съдържание на растителни стероли, което помага за регулирането на нивата на холестерол в кръвта.
  • Авокадото е един от най-добрите източници на калий, минерал, който е важен за понижаването на кръвното налягане и основен за протичането на много метаболитни процеси.
  • То е богато на фолиева киселина (витамин B), която е свързана с предотвратяването на рак на гърдата, дебелото черво и панкреаса.
  • Предотвратява запека и подпомага движението на чревния тракт, тъй като авокадото съдържа голямо количество фибри.

Рецепта за нискокалорична супа с краставици и авокадо

Зеленчукова супа

Тази супа е освежаващо, универсално и богато на хранителни вещества ястие.

Супата с краставица и авокадо е много универсално ястие, защото си пасва добре с много хранителни продукти като кисело мляко, сметана, изцедено мляко, моркови, портокали, ябълки и т.н.

По-долу ще откриете две вкусни рецепти.

Супа от краставици и авокадо с ябълки

Съставки

  • 1/2 литър студена вода
  • 3 краставици
  • 2 авокадо
  • 1 ябълка
  • Сок от половин лимон
  • Сурови бадеми
  • Сол и пипер за вкус

Приготвяне

  1. Първо, обелете и нарежете ябълката, краставиците и авокадото.
  2. След това, пригответе лимоновия сок и изсипете всички съставки в блендер.
  3. Добавете сол и пипер за вкус и сложете в хладилника за няколко часа.
  4. Когато сервирате, добавете сурови бадеми или друг вид ядки заедно с няколко капки зехтин екстра върджин.

Супа от краставици и авокадо с гръцко кисело мляко

Съставки

  • 3 краставици
  • 1 авокадо
  • 3 гръцки кисели млека
  • Студена вода
  • Сол, пипер и чесън на прах
  • Джоджен
  • Зехтин екстра върджин

Приготвяне

Начинът на приготвяне е много подобен на първата рецепта, която споделихме в тази статия.

  1. Просто смесете всички съставки и после добавете сол, чесън на прах и пипер за вкус.
  2. Складирайте в хладилник за няколко часа и добавете ядки, сусам или семена от чиа за допълнителна текстура.
  3. Можете да замените гръцкото кисело мляко с течна сметана и да добавите къри или джинджифил в зависимост от вкуса, който искате да постигнете.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.