Нискокалорична супа с краставици и авокадо
Здравословната нискокалорична супа с краставици и авокадо се приготвя бързо и лесно.
Нуждаете се само от две основни съставки, за да я приготвите. А, можете да прибавите и още, в зависимост от това, което имате у дома.
В тази статия, ще ви споделим два варианта, така че да приспособите рецептата към вашия вкус.
Нискокалорична супа: хранителна стойност и здравословни ползи от краставиците
Краставицата е препоръчителна храна за нискокалоричните диети, защото съдържа много вода и витамини.
Като цяло, това е много интересен продукт от хранителна гледна точка и е подходящ за ниско калорични диети, тъй като е беден на въглехидрати и съдържа много вода.
Хранителна стойност
- Краставиците са съставени от приблизително 97% вода.
- Те са бедни на въглехидрати и протеин и не съдържат почти никакви мазнини.
- Те също така са богати на антиоксиданти, защото съдържат витамини A, B и C.
- Въпреки, че не се смятат за богати на минерали, те съдържат фосфор, желязо, калий, магнезий и сяра.
Нискокалорична супа: ползи за здравето
Краставиците имат много ползи за здравето, като например:
- Те са природно противовъзпалително средство, благодарение на тяхното високо съдържание на вода.
- Те помагат за контролирането на стреса. Краставиците съдържат значително количество витамин B, което помага за успокояването на нервната система и намаляват стреса и напрежението.
- Те подпомагат движението на червата поради високото си съдържание на вода и фибри.
- Краставиците помагат за поддържането на вашето тегло, защото са храна с много нисък прием на калории.
- Те предотвратяват хипертонията. Краставиците съдържат калий, минерал, свързан с хипотонията. Това е така, защото той играе важна роля при отделянето на натрий в урината (който помага за предотвратяването на високо кръвно налягане).
Нискокалорична супа: хранителна стойност и здравословни ползи от авокадото
Авокадото е познато със своите предимства за сърдечносъдовото здраве благодарение на съдържанието на омега-3 и фитостероли.
Авокадото има ниско съдържание на вода в сравнение с другите зеленчуци. То съдържа много мононенаситени мазнини, олеинова киселина и омега-3.
Тези плодове също така съдържат много малко въглехидрати, приблизително 7%, 3% протеин и 3% фибри. Освен това са богати на витамини (K, C, В5, В6 и E) и минерали като калий, манган, желязо и фосфор.
Здравословни ползи от консумацията на авокадо
Тъй като това е храна, богата на омега-3, авокадото има много ползи за здравето. Тук са изброени най-важните от тях.
- Подобрява сърдечносъдовото здраве благодарение на високото съдържание на растителни стероли, което помага за регулирането на нивата на холестерол в кръвта.
- Авокадото е един от най-добрите източници на калий, минерал, който е важен за понижаването на кръвното налягане и основен за протичането на много метаболитни процеси.
- То е богато на фолиева киселина (витамин B), която е свързана с предотвратяването на рак на гърдата, дебелото черво и панкреаса.
- Предотвратява запека и подпомага движението на чревния тракт, тъй като авокадото съдържа голямо количество фибри.
Рецепта за нискокалорична супа с краставици и авокадо
Тази супа е освежаващо, универсално и богато на хранителни вещества ястие.
Супата с краставица и авокадо е много универсално ястие, защото си пасва добре с много хранителни продукти като кисело мляко, сметана, изцедено мляко, моркови, портокали, ябълки и т.н.
По-долу ще откриете две вкусни рецепти.
Супа от краставици и авокадо с ябълки
Съставки
- 1/2 литър студена вода
- 3 краставици
- 2 авокадо
- 1 ябълка
- Сок от половин лимон
- Сурови бадеми
- Сол и пипер за вкус
Приготвяне
- Първо, обелете и нарежете ябълката, краставиците и авокадото.
- След това, пригответе лимоновия сок и изсипете всички съставки в блендер.
- Добавете сол и пипер за вкус и сложете в хладилника за няколко часа.
- Когато сервирате, добавете сурови бадеми или друг вид ядки заедно с няколко капки зехтин екстра върджин.
Супа от краставици и авокадо с гръцко кисело мляко
Съставки
- 3 краставици
- 1 авокадо
- 3 гръцки кисели млека
- Студена вода
- Сол, пипер и чесън на прах
- Джоджен
- Зехтин екстра върджин
Приготвяне
Начинът на приготвяне е много подобен на първата рецепта, която споделихме в тази статия.
- Просто смесете всички съставки и после добавете сол, чесън на прах и пипер за вкус.
- Складирайте в хладилник за няколко часа и добавете ядки, сусам или семена от чиа за допълнителна текстура.
- Можете да замените гръцкото кисело мляко с течна сметана и да добавите къри или джинджифил в зависимост от вкуса, който искате да постигнете.