Да си силен понякога е единствен избор

Никога не се предавайте, най-доброто тепърва предстои!
Да си силен понякога е единствен избор

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Има моменти в живота, когато нещата не винаги вървят добре. Всичко изглежда като че ли е срещу вас и не може да противодействате по никакъв начин. Но ще откриете нещо, което може би не сте осъзнавали преди: ще разберете, че понякога да си силен е единствената ти възможност.

Животът често ни изправя пред трудности, така че да се научим да не се предаваме.

Макар че може да се чувствате безпомощни и да се чудите защо всичко това трябваше да се случи с вас, ще видите, че може да преминете през всичко това.

Историята за двете мишки

За да илюстрираме това понятие за сила, ви предлагаме една кратка история от Хорхе Букай. Тя е за две мишки, които се опитват да се измъкнат от ситуацията, в която се намират.

Да си силен понякога е единствен избор

“Имало едно време две мишки, които попаднали в кофа с каймак. Веднага усетили, че започват да затъват; невъзможно било да плуват дълго време в гъстата течност. Чувствали се така, сякаш се намират в плаващи пясъци.

Те плували около ръба на кофата, търсейки начин да се измъкнат, но всичките им усилия били напразни. Единственото, което можели да направят е било да плуват на място или се оставят да потънат.

Ставало все по-трудно и по-трудно да останат на повърхността.

Едната от тях казала на висок глас:

– Не мога повече. Няма начин да излезем от тук, не можем да продължим да плуваме вечно. Тъй като ще умра така или иначе, не виждам причина да удължа страданието. Няма смисъл да умирам от изтощение от безсмислено усилие.

Като казала това, мишката спряла да рита с крака и бързо потънала, погълната от гъстата, бяла течност.

Другата мишка, по-непоколебима или просто може би по-упорита, казала:

“Няма начин да се измъкна от тук! Но ако ще умирам, ще го направя, борейки се до последния си дъх. Не искам да умра секунда преди да е дошъл моя момент на спасение”.

Тя продължила да рита в каймака с часове. Накрая, в резултат от ритането и борбата с каймака, той започнал да се превръща в масло.

Изненаданата мишка скоро можела да усети стабилна основа, за да скочи и да стигне до ръба на кофата. От там всичко, което трябвало да направи, е било бързо да се прибере вкъщи. “

Не се предавай, бъди силен!

Защо да се предаваме? Ние всички имаме инстинкт за оцеляване, който ни кара да продължаваме напред, но много хора са като първата мишка и просто се отказват. Постоянството и борбата ще ви показват как да се измъкнете от всяка сложна ситуация.

Никога не се отказвай, да бъдеш силен е единственият ти избор

Вярно е, че понякога се отказваме от нещата, защото нямаме достатъчно мотивация. Но представете си една от най-тежките ситуации, в които може да попаднете, или да ви се случи.

В такива моменти имате само 2 избора: да се откажеш или да бъдеш силен.

Истината е, че понякога нямаш друг избор, освен да бъдеш силен. Така е, когато става въпрос за любимите хора, особено когато сте родител. Те знаят, че единствената възможност е да бъдат силни, защото ако се откажат, ще завлекат и другите с тях.

Винаги има надежда

Ще преминавате през много трудности през целия си живот. Някои хора нямат друг избор, освен да се изправят, когато достигат до дъното. Други се борят от самото начало, а някои се отказват още при първия знак на трудност.

Никога не се отказвайте, защото най-доброто тепърва предстои, а вие не искате да го изпуснете, нали? Може би преминавате през труден път сега и страдате от обстоятелства, които сякаш никога няма да свършат.

Но има светлина в края на тунела, колкото и тъмно може да ви изглежда сега. Рано или късно, с търпение и постоянство, вашата пътеводна светлина ще се появи и нещата ще започнат да се подреждат.

Помислете за всичко, през което сте преминали досега. Не забравяйте, че нищо не е вечно.

Как може да не намерите сили в това, знаейки, че нещата ще преминат? Упорствайте, продължавайте да се борите и да се надявате… рано или късно нещата ще се подредят.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.