Невероятните ползи от чая от мащерка

Продължавайте да четете, за да разберете какви са ползите от чая от мащерка и как можете да се възползвате от тях.
Невероятните ползи от чая от мащерка
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Написано и проверено от лекар Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Последна актуализация: 04 ноември, 2021

Чудили ли сте се някога какви са ползите от чая от мащерка?

Първото нещо, което трябва да знаете е, че това е ароматна билка, която обикновено се използва в готвенето, парфюмите, но може да се ползва под формата на горещ чай.

В тази статия ще разгледаме по-отблизо този чудесен чай и всички негови ползи.

За какво е полезен чаят от мащерка?

Отсега нататък вече няма да използвате мащерката само като подправка, за да добавите вкус или аромат към храната, но ще поискате да опитате и горещата напитка приготвена с нея.

Открийте как да се наслаждавате на невероятните характеристики на чая от мащерка.

1. Чаят от мащерка като дезинфектант

мащерка

 

Ако имате афти или рани в устата, можете да пиете горещ или студен чай от мащерка, за да намалите възпалението и да дезинфектирате областта.

Освен това, тъй като това е силен антисептик благодарение на тимола, който съдържа, можете да използвате този чай за лечение на рани, очни инфекции и порязвания.

2. Помага за облекчаване на проблеми с дихателните пътища

Когато имате настинка с кашлица или друга болест, която засяга дихателната система (преди всичко типичните зимни заболявания, причинени от бактерии или вируси), можете да се доверите на силата на чая от мащерка.

Той може да лекува редица заболявания от бронхит до астма. Това се дължи на неговите бронхоразширяващи свойства.

3. Предотвратете преждевременното стареене с чай от мащерка

преждевременно стареене

Благодарение на количеството антиоксиданти, които съдържа чаят от мащерка и големият брой флавоноиди, можете да поддържате здрава клетъчната функция на организма и да предотвратите преждевременното стареене в клетките и органите.

Без съмнение това е еликсир за младостта!

4. Подпомага храносмилането

След пълноценно хранене, парти или друго събитие, на което се хапва в излишък, усещаме проблеми със съня и чувстваме тежест. Можете да преодолеете това усещане и да спите много по-добре, ако си направите чай с мащерка.

На свой ред тази напитка служи за отстраняване на мукозата по лигавицата на червата. Също така може да намали подуването на корема и газовете.

Ето защо, не се колебайте да си направите чай от мащерка, когато знаете, че стомахът ви ще получи повече храна, отколкото обикновено.

5. Облекчете предменструалните симптоми с чай от мащерка

предменструални симптоми

Типичните симптоми в дните преди менструация, могат да бъдат облекчени с чай от мащерка. По време на този период, той може също да облекчи спазмите и да помогне при борба с вагинални инфекции, ако се прилага външно.

6. Сваля кръвното налягане

Тази подправка произхожда от районите с умерен климат на Европа, Азия и Северна Африка, където са я използвали още от древногръцките времена като лечебно растение.

Пиенето на чай от мащерка веднъж на ден може да регулира кръвното налягане, както и да подобри здравето на артериите и вените. Той може да бъде отличен заместител на солта в храната ви, ако имате проблеми с кръвното налягане или натрупването на течности.

7. Укрепва имунната система

imunna sistema

Ако се разболявате често и лесно, може би това е така, защото имунната ви система не е здрава. Мащерката е богата на витамини А и С, които действат като част от имунния ви отговор.

8. Вода за уста с мощно действие

Ако страдате от халитоза, можете да пиете чай от мащерка, за да се отървете от този проблем. Все повече и повече хигиенни продукти започват да добавят мащерка в съставките си, поради елиминиращите мириса свойства на растението.

9. По-добро настроение

Стрес, тревожност, депресия, раздразнителност?

Не се притеснявайте, чаят от мащерка може да ви помогне. Всъщност мащерката съдържа вещество с терапевтични и релаксиращи свойства, наречено карвакрол.

Когато консумирате мащерка, усещането за благополучие и комфорт балансира мозъчната дейност. Билката също така увеличава енергийните нива и облекчава тревожността. Това е още по-сериозна причина да се радвате на тази билка след дълъг, изтощителен ден.

Рецепти за чай от мащерка

чай от мащерка

Всичко зависи от начина, по който искате да го използвате. С други думи, начинът на приготвяне е различен в зависимост от това как искате да го използвате – вътрешно или външно.

И в двата случая, може да съдържа други съставки за усилване на ефекта.

Ако използвате чая от мащерка за лечение на рани или борба с инфекции, ще ви трябват по-малко съставки.

Съставки

 • 1 супена лъжица листа от мащерка ( 10 г )
 • 1 чаша вода (250 г)

Начин на приготвяне

 • Загрейте водата, а когато кипне, добавете мащерката.
 • Варете в продължение на 15 минути след това махнете от огъня.
 • Оставете да се охлади до стайна температура.
 • Прецедете и прехвърлете в спрей бутилка.
 • Нанесете го върху зоната за почистване и дезинфекция.

Ако искате да се насладите на предимствата на чая от мащерка, ако имате кашлица или настинка, можете да добавите още няколко съставки:

Съставки

 • 1 супена лъжица листа от мащерка ( 10 г )
 • чаша вода
 • 1 супена лъжица мед ( 30 мл )
 • 1/2 лимон

Начин на приготвяне

 • Първо загрейте водата.
 • Когато водата започне да ври, добавете мащерката и варете още 15 минути.
 • След това махнете от огъня и оставете да престои 10 минути.
 • Прецедете и добавете 1 супена лъжица мед.
 • Изстискайте лимона в чая.
 • Пийте го толкова горещ, колкото искате.

Трябва да избягвате този чай, ако:

 • Страдате от стомашни язви
 • Страдате от сърдечни проблеми
 • Сте бременна

Не пийте повече от една чаша дневно – ще се получи излишък на тимол (един от основните компоненти на мащерката) и може да доведе до неприятни странични ефекти.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Liu Q, Meng X, Li Y, Zhao CN, Tang GY, Li HB. Antibacterial and Antifungal Activities of Spices. Int J Mol Sci. 2017;18(6):1283. Published 2017 Jun 16. doi:10.3390/ijms18061283
 • Boskabady MH, Jalali S, Yahyazadeh N, Boskabady M. Carvacrol attenuates serum levels of total protein, phospholipase A2 and histamine in asthmatic guinea pig. Avicenna J Phytomed. 2016;6(6):636–642.
 • Sun Z, Park SY, Hwang E, et al. Thymus vulgaris alleviates UVB irradiation induced skin damage via inhibition of MAPK/AP-1 and activation of Nrf2-ARE antioxidant system. J Cell Mol Med. 2017;21(2):336–348. doi:10.1111/jcmm.12968
 • Heghes SC, Vostinaru O, Rus LM, Mogosan C, Iuga CA, Filip L. Antispasmodic Effect of Essential Oils and Their Constituents: A Review. Molecules. 2019;24(9):1675. Published 2019 Apr 29. doi:10.3390/molecules24091675
 • Melo, F. H. C., Moura, B. A., de Sousa, D. P., de Vasconcelos, S. M. M., Macedo, D. S., Fonteles, M. M. de F., … de Sousa, F. C. F. (2011). Antidepressant-like effect of carvacrol (5-Isopropyl-2-methylphenol) in mice: Involvement of dopaminergic system. Fundamental and Clinical Pharmacology25(3), 362–367. https://doi.org/10.1111/j.1472-8206.2010.00850.x

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.