Без лоши миризми: ефективни домашни средства за кухнята и банята

Редовното почистване и добрата вентилация на банята и кухнята е един от ключовете за предотвратяване на лошите миризми.
Без лоши миризми: ефективни домашни средства за кухнята и банята

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 09 август, 2022

Всички искаме домът ни да е без лоши миризми и бактерии. Но, по-лесно е да се каже, отколкото да се направи. Когато готвим, например, изпаренията и утайките се залепват към различните повърхности. Това е само началото на неприятните миризми вкъщи.

Добре, а как можете да се справите с лошите миризми в банята? Лесно. Просто си направете някои домашни средства за да поддържате приятен и свеж аромат във вашата кухня и баня.

Кухнята е едно от най-използваните места в къщата. Там се кондензират всякакви изпарения, някои приятни, а други не.

Отпадъците се разлагат и слоят мръсотия, понякога невидим, може да стане опасен за физическото и психическото здраве.

В банята, основният враг е влагата. Стаята е затворена, с малка вентилация, има мокри кърпи, които не са без миризма.

Повечето от традиционните освежители за въздух са вредни за околната среда. Обаче, има някои трикове, които може да приложим вкъщи за да помещенията уютни и без лоши миризми.

Съвети за кухня без лоши миризми

Без лоши миризми: една млада жена с престилка в кухня и си е хванала носа с едната ръка, а с другата главата

Преди, по време, и след готвене е необходимо да се проветри стаята. И, разбира се, да се изхвърли боклука. Важно е да се убедим, че силните миризми не се задържат в помещението.

За да си помогнете с това, включете аспиратора. В допълнение, следвайте един или повече от тези практични и елементарни съвети:

Отвари от портокалови кори за кухня без лоши миризми

В кухнята имаме добри съюзници, включващи оцет, сода за хляб, и портокалови кори или кори от мандарини. Достатъчно е да се сложат корите във вода и да варят няколко минути за да се постигне желания ефект.

По този начин ще получите цитрусова отвара, която дава приятен аромат в кухнята.

Лимон – за кухня без лоши миризми

Можете да сложите корите от лимон в подходящ съд с вода. След това, можете да сложите съда във фурната или в микровълновата фурна за да елиминирате миризмата на пържени храни. Можете също да поставите лимона в олио за да абсорбирате миризмите.

Също така, лимоновият сок съдържа лимонена киселина, която помага за премахване и изчистване на мазнините в кухнята.

Подправки – за кухня без лоши миризми

Подправките карамфил, канела и ванилия помагат за oвлажняването на помещението. Канелата има успокояващ, сладникав ефект. Ваниловата есенция, смесена с малко вода може да се използва за почистване на пода и мебелите.

Това са само няколко примера за някои подправки, които можете да използвате. Има много още много подправки, които може да използвате за да направите вашата кухня приятно място, без лоши миризми.

Кафе – за кухня без лоши миризми

Зърната от кафе отстраняват лошите миризми. Просто сложете няколко зърна от кафе на различни места в кухнята. Кафето излъчва приятен аромат, който лесно се разпространява в дома.

Билки

Някои билки като мащерка, розмарин, мента и босилек, засадени в малки саксии за цветя предлагат естествен приятен аромат.

Домашни освежители за въздух

Можете да сложите отварата от подправки в бутилка спрей и да я използвате като естествен освежител на възуха. Например, отварата от цитрусови плодове (портокал или лимон) се комбинира много добре със смляна канела и бял оцет.

Почистване

Почиствайте хладилника редовно. По същия начин, можете да освежите въздуха, като поставите вътре в хладилника един лимон или портокал, нарязан на половина.

Сбогом на лошите мирими в банята

Без лоши миризми в банята

Не е достатъчно да имате хубав и уютен дом, а и да е без лоши миризми. За да балансирате тази ситуация, домът ви трябва да бъде почистван редовно и можете да използвате някои от нашите домашни съвети:

Спрете влагата

За да имате хубав аромат в банята, много важен фактор е премахването на влагата. Можете да сложите в подходящи съдове малко орис, тебешир или малко дървени въглища. След това ги сложете в ъглите на банята.

Изсушаване на кърпите

Важно е да окачвате кърпите след всяка употреба, защото ако ги оставяте без да ги закачвате и мокри в банята, това ще им придаде лоши миризми. Препоръчително е да ги сменяте веднъж в седмицата: можете да ги перете и омекотявате с малко оцет.

Парфюмирайте стаята с естествени аромати

Изсушените цветчета от различни цветя са идеални средства за ароматизиране на стаите. Смесете ги и ги поставете в купичка или малка торбичка. Ароматът им може да стане по-силен, ако сложите малко алкохол или есенция от роза. 

Кори от портокал и лимон

Корите от портокал и лимон са много полезни за ароматизиране на банята, особено ако ги смесите с малко едра сол.

Възползвайте се от свойствата на содата за хляб: този продукт е отличен неутрализатор на миризми. Можете да си направите спрей и да напръскате завесите, килимите, шкафовете и дори обувките, ако задържат влага.

Използвайте оцет

Оцетът, освен че елиминира лошите миризми, прави плочките чисти и лъскави. Оцетът спира и елиминира разпространението на гъбички и мухъл, които са характерни за мокрите помещения.

Не е толкова трудно да се ароматизира кухнята и банята. Ключът е в почистването и правилната употреба на всички налични средства. Освен това, те са евтини решения, които дават задоволителни резултати!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Bagińska, E. (2015). Piotr Oczko, Miotła i krzyż. Kultura sprzątania w dawnej Holandii, albo historia pewnej obsesji, Wydawnictwo Collegium Columbinum, Kraków 2013, ss. 781 + X, ilustracje. Studia Podlaskie. https://doi.org/10.15290/sp.2014.22.15
  • Wójcik, P., & Tomaszewska, B. (2005). Biotechnologia w remediacji zanieczyszczeń organicznych. Prace Przeglądowe, Biotechnologia.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.