5-те най-добри чая за лечение на кашлицата

13.05.2019
Чаят от мента е чудесен за отделяне на храчките, лимонът е мощен антибиотик, а мащерката е ефикасна билка с антимикробно действие.

Искате ли да научите кои са най-добрите чайове за лечение на кашлицата?

Бихме искали това да не е така, но за съжаление истината е, че замърсяването на въздуха действа пагубно на здравето ни. Един от резултатите е упоритата кашлица, която се появява без видима причина. Освен това тя често е съпътствана от тъмен цвят на лигавицата.

И двете представляват реакции на организма ви към нещо, което тялото ви счита за опасно. По тази причина то поражда спазми и течности. Така тялото ви се опитва да попречи на прахта и другите вредни вещества да ви навредят.

Кашлицата също е симптом на настинка или инфекция. Тези явления се пораждат от промени в температурата, отслабена имунна система или вирус.

Въпреки това може да пиете някои чайове, предназначени за лечение на кашлицата, които също ще ви помогнат да отделите излишните храчки.

Кои са най-добрите чайове за лечение на кашлицата?

1. Чай от мащерка

Чай от мащерка

Певците и другите хора, използващи често гласа си, обичат свойствата на чая от мащерка. Това не бива да ви учудва; тази билка е много подходяща срещу инфекции на вокалния тракт и на белите дробове.

Освен това е и ефикасно противовъзпалително средство. Мащерката не само облекчава болката, но и помага за лечението, действайки директно върху източника на кашлицата.

Тя действа като антибактериално средство. По тази причина, ако имате микроби, предизвикващи кашлица, мащерката ще се опита да ги елиминира.

2. Лимонов чай с мед и канела

Както казваме често, лимонът е много ефикасно антибактериално средство. Киселинността му обаче може да ви раздразни, ако влезе в пряк контакт със сливиците ви.

Така че е добра идея да го комбинирате с някаква съставка, която да смекчи киселинността му. Медът, например, освен това свойство, има и способността да елиминира бактериите. Всъщност той действа като защитна бариера.

Що се отнася до канелата, тя допринася за отделяне на храчките. Същевременно подсилва свойствата на другите съставки.

Вижте и: Предимства от ежедневния прием на супена лъжица канела и мед

3. Ментов чай за лечение на кашлицата

Ментов чай за лечение на кашлицата

Ментата е идеалният вариант, ако търсите подходящи чайове за лечение на кашлицата. Особено полезна е, ако имате затруднено дишане, тъй като тя разтваря лигавицата.

Дишането понякога се затруднява вследствие на твърде гъста лигавица. Това затруднява отделянето й от тялото, тъй като тя се прилепва към дихателните ви пътища.

Разбира се, чаят от мента е идеален и за противодействие на възпалението и инфекцията, причиняващи кашлицата. Но ако искате да го направите по-ефикасен, предлагаме да добавите към него и канела.

4. Чай от ройбос с лимон

Ако нямате алергии, вероятно си мислите, че те включват само кихане и обриви. Въпреки това, има много други симптоми на алергиите, в това число и кашлица. Ако случаят при вас е такъв, препоръчваме да пиете чай от ройбос с лимон.

Прочетете и: Забравете за алергиите с тези 4 домашни средства

Този чай е чудесен антихистамин, така че би ви подействал добре, ако имате кашлица вследствие на алергии.

Освен това е с високо съдържание на минерали, от които се нуждае имунната ви система, за да бъде силна. Следователно чаят от ройбос е идеално средство за лечение на грип или настинка.

5. Чай от джинджифил с мед

Чай от джинджифил за лечение на кашлицата

Чайовете за борба с кашлицата, които споменахме по-горе, имат чудесен вкус. Но не всеки обича вкуса на джинджифила, особено под формата на чай. Въпреки това ви препоръчваме да му дадете шанс, тъй като е много полезен за здравето ви.

В случай на кашлица противовъзпалителното му действие би ви заинтригувало. С помощта на чая от джинджифил ще подобрите състоянието си по-бързо и болката ви ще изчезне по-рано.

Подобно на другите чайове, той помага за разтваряне на храчките. Това означава, че ще се лекувате отвътре навън, което е от особена важност, когато става въпрос за лечение на кашлицата.

Може да използвате тези средства срещу кашлица, независимо дали тя е временна или хронична. Те нямат странични ефекти, освен ако не сте алергични към някоя от съставките им.

Подходящо е да си ги правите сутрин и да ги носите в термос навсякъде със себе си, за да пиете от тях през целия ден.

  • Collingwood, R. G. (1993). Los principios del arte.
  • Lamas, A., de Valbuena, M. R., & Máiz, L. (2014). Tos en el niño. Archivos de Bronconeumología50(7), 294-300.
  • Salgado, F. (2011). El jengibre (Zingiber officinale). Revista internacional de acupuntura5(4), 167-173.
  •  Sánchez, J. A. P. (2013). CASO CLÍNICO: APLICACIÓN DE MIEL PARA EL TRATAMIENTO DE ÚLCERAS BASADO EN LITERATURA CIENTÍFICA. Hygia de enfermería: revista científica del colegio, (83), 48-55.