10 идеи и съвета за празнуване на тийнейджърски рожден ден

Организирането на рожден ден на тийнейджър не е толкова сложно, колкото изглежда. С реализирането на идеи като тези, които ще ви покажем, празникът ще бъде успешен.
10 идеи и съвета за празнуване на тийнейджърски рожден ден

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 26 август, 2022

Измислянето на привлекателна и приятна концепция за празнуването на тийнейджърски рожден ден е истинско предизвикателство за родителите. Тези притеснения обаче са склонни да изчезнат, ако децата се включат в подготовката на тържеството.

Имайте предвид, че партито за рожден ден е свързано с формирането на специални спомени, които да пазите в бъдеще. Този вид събитие позволява на децата да бъдат във фокуса на вниманието и да се радват на обичта на околните.

Когато включите млади хора в планирането на собственото им парти, вие се възползвате от възможността да споделяте с тях, да опознаете вкусовете им и да им дадете отговорности.

Защо празнуването на тийнейджърски рожден ден е важно?

Рождените дни повишават самочувствието на тийнейджърите, защото чувстват признателността на семейството и приятелите си. Освен това тези вечери допринасят за практикуването на благодарност, споделяне и позитивност.

Според Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) от 10 до 19-годишна възраст е важно да се насърчават адаптивни, функционални и решаващи ценности. Празнуването на тийнейджърски рождени дни има и други предимства:

  • Мотивира социализацията: Друга публикация на УНИЦЕФ гласи, че когато юношите са успешни в социалните си взаимоотношения, мозъкът отделя окситоцин, хормонът, който създава чувство на увереност и намалява несигурността.
  • Укрепва приятелските връзки: списанието на Испанското дружество по юношеска медицина подчертава социалната изолация, скуката и липсата на среда извън семейството като основни проблеми за липсата на здрави и стабилни приятелства. На партито за рожден ден тийнейджърите могат да култивират и укрепят тази мрежа.
  • Укрепва семейните връзки: Празнуването на всяка година от живота представлява възможност за възстановяване на връзката със семейството и укрепване на връзките с хората около тях.

Най-добрите идеи за празнуване на тийнейджърски рожден ден

Вместо да се подготвяте за голямо парти, добра идея е да попитате дали детето не предпочита просто събиране. В зависимост от желанието му, ето различни полезни идеи за празника.

Парти за рожден ден.
Отделни празненства могат да бъдат планирани за тийнейджъра с неговите или нейните приятели и семейство.

1. Изберете тема

Рожденият ден да се върти около една тема е доста добра идея. Хобитата на рожденика или рожденичката са полезни при избора на тема.

Декорациите, покривките за маса, музиката и атмосферата трябва да са подходящи. Сред толкова много опции можем да споменем следното:

  • Басейн
  • Ретро танци
  • Неоново парти
  • Парти с костюми
  • Парад на шапките
  • Спортна тема
  • Тема сериали или филми

2. Празнуване на тийнейджърски рожден ден – планирайте излет

Един добър вариант, който означава, че няма да се налага да почиствате къщата след партито, е да планирате разходка с домакина, семейството и приятелите. Опитайте се да поканите само най-близките приятели, за да намалите разходите и да улесните транспортирането.

Можете също така да се срещнете с приятели директно на избраното място. Например зали за боулинг, ресторант, спа център , футболно игрище или парк.

3. Организирайте преспиване

Момичетата обичат преспиване. Този празник е достъпен и не изисква трудна организация.

Меню – пица, хамбургери, сладолед, закуски, безалкохолни напитки и сладкиши е идеално за забавна вечер. Нощувките осигуряват усещане за сигурност. Дори ако тийнейджърите прекарат нощта далеч от дома, родителите знаят, че са под закрилата на други възрастни.

4. Празнуване на тийнейджърски рожден ден – следобед с видеоигри

Момчетата имат своя собствена версия на преспиването: вечери с видео игри. Планирането на вечер с конзоли и любимите игри на групата е добър план за празнуване на тийнейджърски рождени дни. Осигурете закуски и напитки, за да оживите събирането.

5. Заведете ги на кино

Ако имате тийнейджър, любител на киното у дома, помолете го да избере филм и да го заведете на кино с приятели. На връщане не забравяйте да изпеете Happy Birthday! По този начин показвате желание да научите за интересите на детето и да направите тържеството практично.

6. Празнуване на тийнейджърски рожден ден – настройте кабина за снимки

Ако вече са решили, че правят парти, не се замисляйте: създайте кабина за снимки с множество реквизити, за да персонализирате снимките. Тази идея е хит сред тийнейджърите, които обичат да се обличат с очила, шапки и перуки, за да изглеждат оригинални на снимките.

Можете да наемете фотограф или да посочите член на семейството да свърши работата. Въпреки че са малко скъпи, има и услугата автоматизирани фото кабини. Като просто влезете в тях и поставите реквизита, ще ви бъдат направени моментални снимки.

7. Пригответе тематични храни и напитки

Предястията на едно парти или събиране трябва да са толкова вкусни, колкото и привлекателни. Презентацията говори много, така че се възползвайте от темата на партито, за да персонализирате храната.

Имайте предвид, че гостите са тийнейджъри, така че ястията често включват чипс, пици и сладкиши. Включете и вегетариански алтернативи в менюто.

Във всички случаи комбинирайте салфетки, чаши и чинии, за да съответстват на темата за рождения ден. Друга хубава идея е приготвянето на безалкохолни коктейли.

8. Планирайте динамични дейности

Игри като Twister ® или Jenga ® помагат да разчупите леда и да оживите партито.

Караокето е забавно и никога не се проваля. Направете списък с песни, които рожденикът или рожденичката обичат да пеят. След това изберете песен, която той или тя не харесва много, като забавна „изненада“.

Всяка дейност ще бъде успешна, ако накрая има награда.

9. Дайте малки подаръци на гостите

Няма нищо по-хубаво от това всеки гост да си тръгне с малка изненада в края на партито. Те наистина ще оценят жеста. Подходящите подаръци могат да включват снимка или ключодържател.

Домашно приготвени подаръци за парти.
Ако обичате да творите, използвайте изобретателността си, за да направите ключодържатели, които приятелите на вашето дете могат да вземат със себе си.

10. Празнуване на тийнейджърски рожден ден – организирайте домашно шоу за таланти

Позволете на тийнейджърите да изявят своята креативност на рождения ден. Танци, пеене, актьорско майсторство и свирене на музикални инструменти ще допринесат за повода.

Тези дейности са благоприятни за стимулиране на млади таланти. Американската академия по педиатрия подчертава, че всеки е отличен в нещо и е правилно тийнейджърите да преследват своите страсти и интереси, дори и да изглеждат несериозни.

Съвети за успешно парти за тийнейджърски рожден ден

Не пренебрегвайте някои основни препоръки. Основното е да изберете дата, когато повечето хора могат да дойдат и това да не съвпада с дните, в които имат нещо планирано.

Ако рожденият ден ще е на открито, потърсете модерно заведение според вкуса на тийнейджърите. Накрая проверете добре списъка с гости; това ще гарантира, че са осигурени точното количество храна, напитки и сувенири.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.