7 често срещани грешки при боядисване на плочки у дома

Дори и да нямате опит в боядисването на плочки, можете да се справите, ако решите. Ето 7 грешки, които трябва да избягвате.
7 често срещани грешки при боядисване на плочки у дома

Написано от Maria Margarita Barrios Quintero

Последна актуализация: 04 септември, 2022

Ремонтът на къщата е нещо, което повечето от нас обичат да правят, но понякога нямаме бюджет, за да се справим. Затова трябва да се захващаме за работа, дори и при по-сложни задачи като боядисването на плочки у дома. Звучи просто, но има и такива, които грешат.

Ако искате да придадете свеж вид на плочките в кухнята или банята, с професионално покритие, трябва да знаете, че има професионални емайллакове, които също придават блясък. Но това не е всичко. За постигане на качествен резултат е важна и техниката, която прилагате.

Грешките, които трябва да избягвате, когато боядисвате плочки в дома си

Човек без опит може да боядиса успешно плочките на дома ви, само ако не допуска типичните грешки, които почти винаги са необратими. Ето за какво става въпрос.

1. Често срещана грешка: Неизползване на специална боя за плочки

Ако нанесете сатенена или дори маслена боя, плочките най-вероятно ще се окажат съсипани до степен да изглеждат по-зле, отколкото са били в началото.

Олющена боя и петна ще се появят за кратко време, особено ако плочките са в банята или кухнята на вашия дом. За да избегнете тези грешки, трябва да закупите специална боя за тези покрития. Отидете в магазин и попитайте.

По този начин боята може да прилепне оптимално към плочките, независимо дали става дума за мокро помещение като банята. Освен това, тези продукти са известни с това, че отблъскват вода, мазнини и прах.

2. Боядисвайте без помощта на четка или маламашка

Валякът ускорява боядисването. Няма никакво съмнение. Но ще ви е необходима помощта на четка за да постигнете добро покритие, тъй като валякът може да остави небоядисани участъци във фугите.

Ето защо е препоръчително да започнете боядисването с четка, като обърнете специално внимание на фугите и порите. Завършете с валяка върху цялата площ, която ще се третира в една посока.

боядисване на плочки
Валякът спестява време, но не е инструмент за обработка на фини детайли.

3. Валякът, който сте избрали, е неподходящ

Видът на валяка ще зависи от размера и текстурата на плочките. Ако са големи, имайте предвид, че ще ви трябва достатъчно боя, за да ги покриете. Поради тази причина се препоръчват дунапренени ролки.

От друга страна, платненита валяци са полезни за бояджиите, които нямат много опит, тъй като поемат повече от веществото и улесняват измерването на количеството.

4. Непочистване на повърхността преди боядисване

Може би защото искаме да видим трансформацията бързо или защото ни мързи, но истината е, че сме склонни да пропускаме почистването на повърхността, която ще третираме.

Имайте предвид, че остатъците от мръсотия, мазнини и сапун, които са полепнали по плочките, правят повърхността неравномерна. В резултат на това боята няма да покрие оптимално и може да стане на бучки. Почистването на плочките е стъпка, която не трябва да пропускате.

5. Започвате да боядисвате, без да маркирате ръбовете

Когато приключите с почистването на керамиката, използвайте кърпа, за да я подсушите. В този момент е време да разграничите работната зона с помощта на найлонов лист за защита на пода и маскираща лента за останалите ръбове.

6. Пребоядисване на плочки безшлайфане

Ако вече сте боядисали плочките и искате да ги пребоядисате, трябва да шлайфате повърхността или рискувате да я оставите на бучки. Не забравяйте, че предишната боя може да е в лошо състояние. След като почистите плочките, продължете да ги почиствате с помощта на ръчна шкурка.

Освен това, ако сметнете за необходимо, използвайте електрическа шлайфмашина, за да премахнете част от гланца на плочките. По този начин продуктите, които ще се използвате, ще могат да се запазят с времето.

7. Пропускате грунда за плочки

При вече почистени и шлифовани плочки, ако е така, трябва да нанесете слой фиксатор. Този продукт може да бъде закупен както във физически магазини, така и онлайн. Необходимо е да подготвите основата за специалната боя.

Техниката, която трябва да използвате, е да започнете с четка, като нанесете фиксатор във фугите. След това използвайте малък валяк, за да покриете цялата област.

боядисване на плочки
Промяната, която може да се постигне боядисването на плочки, е достатъчна, за да преобрази лицето на кухнята или банята.

Боядисването на плочки е възможно, ако избягвате тези грешки

Това, което гарантира успех при боядисване на плочки за дома, са правилните материали и спазването на инструкциите на производителя. Така че освен да се ръководите от нашите препоръки, трябва да осигурите достатъчно време за съхнене между основата и боята.

Също така, е добре да боядисвате на стайна температура между 15 и 25 градуса по Целзий, така че ако имате отопление или бойлер, трябва да го изключите, докато приключите с боядисването на керамиката. Не забравяйте да си набавите специален продукт или разредител, за да почистите четките накрая.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.